Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavukdan çıkar sorununa benzer bir durum söz konusudur. Sosyal devletten kaynaklanan yüksek harcamalar, yüksek vergilerle finanse edilmeye çalışılıyor. Bu amaçla belediyeler ve hükümet abuk sabuk paralar dağıtıyor. Bu harcamayı finanse etmek için daha yüksek vergi istiyor. Bu vergiler nedeniyle, ticaret ve üretim azalıyor, kayıtdışına kayıyor. Bu nedenle daha fazla kişi işsiz kalıp, sosyal devletten pay istiyor.
Ne zaman ki, bu sosyal devlet yapısı yıkılır, o zaman bu tür açıklar verilmez. insanlar daha rahat yaşar.
500 lira geliri olan kişi 1000 liralık telefon kullanır, aylık 1500 liralık harcama yapar, lüks yaşama özenip hesabını bilmeden davranır, sonra kredi kartı mağdurları olarak sokaklara dökülür. e biz milletçe böyleyiz, gönlümüz zengindir bizim. "öderiz yaw bi şekilde, amaann, ölmeyecez mi" şeklinde bir vurdumduymazcı yanımız vardır. bu mantıkla hareket eden insanlar sonucu ortaya çıkan bütçe açığıdır. çözümü için çalışmalar çok öncesinden başlamıştır zaten; kibar feyzo izleyenler anlamıştır, boşuna 3 çocuk yapalım istenmiyor, özelleştirecek pek fazla bir şey kalmadı zira memlekette.
telekomun bir yılda yaptığı kara ecevit zamanında satılmamasını, bu kadar açığın sonucu olarak görmek acizliktir. bütçe açığı melih gökçek amcamın vermediği borçlarına rağmen hala devletten bir telefonla milyonlarca lirayı anında almasına da bağlı olabilir belki. ödenmeyeceğini bile bile birisine neden para verilir ki? yada yazın kömür dağıtmak da bir açık sebebi olabilir. telekomdan önce bunları biraz öğrenmek gerekir.