hayirli forumlar diyerekten; entrye bakarak konunun samplingrate ile alakali oldugunu anlayarak bir tanim yapmaya calisalim.
tanim: her ne kadar dijital ortamda gerceklesse de analog sinyalin belirli bir zaman diliminde taranmasi ve sinyal işlemede bu taramadan elde edilen sıklık birimi. (bkz: frekans)
Kulak sesi duyma organidir. Aslinda karmasik bir organdir. Ses dalgalar halinde gönderilir. Kulak reseptörleri bu dalgalari yakalar ve elektrokimyasal sinyallere cevirerek beyine sinyaller gönderir.
Burada yakalanan sesin yönü, sesin yüksek veya alcak tona (frekansa) sahip olmasini, ses siddetini (bkz: desibel), sesin uzaktan veya yakindan geldigi gibi bilgileri aliriz.
Örnegin; biz insanlar 60 db´lik ses sissedi ile 30 hz´lik bir sinus tonu ile 15 kHz´lik sinus tonunu algilayabiliriz ama en cok duyarli oldugumuz frekans band genisligi 3500-4000 Hz´dir. Bu band genisligindeki ses dalga siddeti -5 dB degerindedir.
Bir de ne kadar sesli olursa olsun, hic duymadigimiz sinyaller vardir. Genelde bu konu üzerinde cesitli manüpilatif tartismalar olsa da bilimel bir kanit bulunmamaktadir.
Ön bilgiyi de verdikten sonra;
Nyquist-Shannon samplingrate teoremine göre frekanslar yarim samplingrateye kayipsiz bir sekilde indirgenebilmektedir ve tekrar olusturulabilmektedir. Fakat teorem antialias filtresi ve yeniden yapilandirma filtresini öngörmektedir. Bu teoreme göre asagidaki samplingrate´ye göre frekans genisligi tabelesi olusturulmustur.
Bununla birlikte ayni zamanda bit derinligine ve müzigin frekans alanina da bakmak lazim. Simdi uzun uzadiya yazmayim ve siz de sikilmayin.
- Kayit kalitesine bagli. Yani ton mühendisinin yetenigiyle alakali. Genelde yüksek cözünürlükteki kayitlar daha iyi olur cünkü; burada ton mühendisi daha temkinli master islemleri gerceklestirmek zorundadir.
- Dijitall kayit ve remaster islemlerinin kalitesi günümüzde cok yüksektir. Ne yaziki hoperlörler ve akustik sorunlari sebebiyle bu kaliteyi yakalamak biraz güctür. Yukarida bahsettigim samplingrate olayinin bu yüzden sadece bilimsel olarak bir degeri var. gündelik yasamda pek kullanamayiz.
- Eski kayitlarda antialising filtresi duyma alani cevresinde daha baskici sekilde kullanilmistir. Günümüzdeki modern filtrelerde bu yoktur. Bu yüzden eski kayitlarda daha yüksek cözünürlük önemlidir.