Evrimin kısaca tanımı; biyolojide canlı türlerinin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanma süreci. Doğaya uyum sağlayamayanlar "doğal seleksiyon" ile ayıklanarak, yerlerini daha iyi uyum sağlamış olanlara bırakıyorlar. Kısaca evrim teorisini tanıdık, peki nedir insanların evrim ile alıp veremediği?
"Her şeyi Allah yaratmıştır! reröröröö" diye heyecanlanan yobaz, ben Allah yaratmamış mıdır dedim? Allah'ın gücü her şeye yetmiyor mu? Eğer isteseydi canlıların var olmasını bu yolla sağlamaya gücü yetmez miydi? illa hz.Adem ile havva dünyaya "pıt" diye mi gelmiş olmalı? Evren big bang(Büyük patlama) ile yaratılırken, o ilk dokunuşta gaz bulutlarının, yıldızların, gezegenlerin hepsinin nasıl oluşacağı büyük bir hassasiyet ile belirlenmiş. Evren'in genişlemesi o kadar hassastır ki şayet Stephen Hawking genişleme hızındaki dengeyi şöyle açıklar; "Evrenin genişleme hızı o kadar kritik bir noktadadır ki, big bang'ten sonraki birinci saniyede bu oran eğer yüz bin milyon kere milyonda bir daha küçük olsaydı evren şimdiki durumuna gelmeden içine çökerdi." Yani her şey başlangıçta ki o dokonuş ile ayarlanmış olabilir. 1 şeyi değiştirmek, her şeyi değiştirir. Kelebek etkisi... (Kelebek etkisi'nin ilk filmi de baya güzeldir hani, 10 kez filan izlemişimdir. Tavsiye ederim ;) Ama direktor's cut version'u izlemeyin o güzel olmamış.) https://galeri.uludagsozluk.com/r/191313/+
Bunu yapmaya yetecek kadar gücü olan Allah, canlıları da evrim teorisine uygun olarak yaratmış olabilir. Fakat olmayada bilir, belki de paralel evrenden vs tamamlandıktan sonra dünyaya geldik...(Bunu söylememde ki amaç, evrim teorisi yada "pıt" diye dünyaya gelişin tek seçeneklerimiz olmadığını vurgulamak.) Burada evrim teorisini savunmuyorum. Anlamanı istediğim nokta, Allah'ın varlığı evrim teorisini, evrim teorisinin doğruluğu ise Allah'ın varlığını etkilemez. Ha şimdi bu kadar konuştum da, evrim teorisinin kafama yatmayan tarafları elbette var. Bunları sizinlede paylaşıyım. Fakat anlatmaya başlamadan önce şunu söylemeliyim ki biyoloji ile ilgili herhangi bir dalda uzman birisi değilim. Sadece mantığımı kullarak yaptığım çıkarımları sizlerle paylaşıyorum.
Mesela başlangıçta lavların filan arasında böyle nereden geldiği bilinmeyen şeyler var ve zilyon çarpı zilyon'un bilmem kaç zilyon katında bir ihtimal ile bir araya gelip tek hücreli bir canlıyı oluşturmuş olduğunu kabul edelim. Peki bir türden diğerine geçiş tam olarak nasıl gerçekleşmiş? Gergedan'ın bir önce ki türünü hayal et. (Fazla zorlama) Biz bu hayali türe "Gerge" diyelim. Ve bu türün boynuzu olmasın mesela.(Tamamen atmasyon.) Bir anda yada belli bir süre içerisinde Gerge'ler bir şekilde eğer boynuzları olursa hayatta kalma şanslarının daha yüksek olacağını anlayıp gergedan mı doğurmaya başlamışlar? Bir şekilde mutasyona(canlının genetik bilgisinde meydana gelen değişme) uğrayıp doğrudan kendisi mi değişti? Boynuzlu gergeler yani gergedanlara dönüştülerse bu mutasyonu ne tetikledi? Bildiğim kadarıyla X ışını, radyasyon, ultraviyole ve ani sıcaklı değişimi dışında buna sebep olan bir şey yok. Mutasyon evrimin temelini oluşturuyor fakat mutasyonların 99%'u öldürücü ve 1%'i ise kesinlikle yararsız. Çernobilden biliyorsunuzdur, yamuk yumuk, kafası büyük filan yapıyor insanları. (Hemen oradan yararlı mutasyon vardır hede hödö diye atlayan entel, yok oğlum öyle bir şey. Seni yemişler. Kesin kanıtlar ile biliniyor bu, bilim konuşuyor burada.) Kafama yatmayan bir diğer düşünce ise, canlılarda simetrinin nasıl yada neden oluştuğu. (Ekleme: Dün arkadaşla konuşurken bahsetti de, eğer bu kadar çok tür oluşup doğal seçilim ile yok olduysa, fosilleri nerede?)
Ayrıca bahsetmek istediğim diğer bir şey ise, zamanında müslüman bir alim de insanların çiçekten geldiğini öne sürmüş. Hatta bunun için hurma ağacını örnek göstermiş.(Hurma ağacının özelliğini, dişi ve erkek olarak cinsiyeti olması.) Ve o zamanın toplumu tarafından hiçte bugün evrim teorisinin karşılandığı gibi karşılanmamış.
Erzurumlu ibrahim Hakkı (1703-1772) ise Müslümanların geliştirdiği evrim tezini, ünlü Marifetname'sinde şöyle özetlemiştir;
Varın yok olması, yokun var olması mümkün değildir. Var daima var, yok da daima yoktur. Fakat var, bir mertebeden diğer mertebeye, bir halden diğer hale geçebilir. Allah'ın emriyle felekler ve yıldızlar hareket edip dört unsur (eleman), istihale (evrim) ile birbirine karışmış, unsurların izdivacından (karışımından) önce madenler, ondan bitkiler, ondan hayvanlar ve hayvan kemalini bulunca insan meydana gelmiştir. Madenlerle bitkiler arasında ara varlık mercandır, bitkilerle hayvanlar arasında ara varlık hurmadır, hayvanlarla insanlar arasında ara varlık maymundur. (Ayrıca dikkatinizi çekerim, darwin'den önce yaşamıştır bunları söyleyen kişi.)
Evrim teorisi ile islam'ı çürütmek gibi bir durum hiç bir zaman söz konusu olmadı çünki. Sonra ne olduysa insanlar bu teoriyi reddetme eğilimine getirildi. Tamam Darwin hıyarı az maymunluk yapmamış. Gidip maymun ile insan kafa tasını birleştirip, nasılsa bu kerizler anlamaz diyerek "aha kanıt buldum" diye gösterip yıllarca insanları keklemiş fakat Darwin'in bir hıyar olması da evrim teorisini çürütmez ki. O Darwin'in kişisel öküzlüğü. Fakat ve lakin ki gerçekten de türler evrim ile meydana gelmiş yada gelmemiş olabilir, sonuçta bir şekilde meydandayız. Ve önemli olan sebepler değil, sonuçlardır. Yani evrim var yada yok, bu kadar kafayı takmamak lazım. Ben bu konuyla ilgili kesin bir görüşe sahip değilim, sadece önyargıları kırmaya çalışıyorum.
bursa metrosunda gerilla türküsü söyleyen kürtleri gördükten sonra arasına katıldığım kişiler grubu. nitekim hem bunları allah yaratmış olamaz hemde tiplerine bakınca evrim sürecini henüz tamamlayamadıklarını görebiliyoruz. darvin haklı galiba beyler.
evrim kuramı, insanlığın bilimsel ilerlemesinin sonucunda ortaya konulabilmiştir. o nedenle, bir ilerlemeyi ifade eder. o bakımdan, "hala inanan" dan değil, "hala inanmayandan" söz etmek doğrudur. gericiliği ilericilik gibi göstermeye çalışmak, ahmaklıktır.