insanlarin cahilliklerinden faydalanip cogunlugun hakkinda bi bok bilmedigi yildiz ve galaksi hareketlerinin kisilik uzerinde etkili olduguna uydukduklari siktiriboktan, hic bir bilimsel dayanagi olmayan neden-sonuc iliskileri kullanarak insanlari ikna edetmeyi basaran -sonuna 'log' eklemeye dilim varmiyor ama- astrloglara uye olduklari siteler, operatorler, aldiklari ve netten okuduklari gazeteler araciligiyla para kazandiran insanlardir bunlar. evet maldirlar. hem de malin tillahidirlar.
simdi bu sozde bilim dalina astroloji diyorlar. astro yildiz demek. yani yildiz bilimi. peki soruyorum size ben : bu astrologlar gercekten yildizlar hakkinda ne biliyorlar ? ve ne bildiklerini dusunmenizi sagliyorlar ? yildiz denince senin ne aklina ne geliyor kardesim ? evet gunes bir yildizdir. orta yasli, buyuk sayilabilecek bir yildizdir. gunesten milyon kat buyuk yildizlar da var, cok daha kucuk yildizlar da var (bkz: brown dwarf). hatta oyle yildizlar vardir ki kendi eksenleri etrafinda *saniyede 700 kere donecek kadar buyuk bir kutle kucuk bir hacimde yogunlasmis (bkz: neutron stars) (bkz: pulsar). bu yildizlarin nasil ortaya ciktigi ayri bir konudur. detaya girmek istemiyorum. simdi bizim bu yildizlar, tum galaksilerin merkezinde oldugu varsayilan kara delikler etrafinda donuyorlar. peki neden kara delikler etrafinda donuyorlar ? burada einstein'in genel gorecelik kurami'ini bilmenz gerek. kutlenin isigi ve evreni nasil kirdigini acikliyor bu kuram. (bu da ayri bir konu tabi) neyse. bu kara delik dedigimiz sey cok buyuk bir kutlenin ufacik bir hacimde toplandigi notron yildizlarinin daha da icine cokup patlamasiyla olusuyor. olusan o son kutlenin yogunlugu o kadar fazla oluyor ki kendi gonderdigi isiklari geri cekiyor * (bkz: genel gorecelik). iste bu yuzden bu yildiz kalintilarina kara delik diyorlar ve bu sey merkezinde bulundugu galaksideki tum yildizlari kendine dogru cekiyor. samanyolu galaksisindeki tum yildizlar da surekli haraket halinde. bir yandan galaksinin merkezi etrafinda donuyorlar, bir yandan merkezine dogru ilerliyorlar. simdi soruyorum size : ayni aylarda dogan cocuklarin kisiliklerini belirledigi soylenen yildizlarin yerleri her yil icin nasil ayni oluyor acaba ? 15 aralikta dogan bir cocuk ile 25 aralikta dogan bir cocugum yildizlara gore konumkarinin farki daha azdir eger farkli yillarin 15 araliginda dogan cocuklarin yildizlara gore konumlarinin arasindaki farkla karsilastirirsak.
soylemek istedigim su ki: her gun, her ay, her yil yildizlar surekli farkli konumlardalar. galaksideki yildizlarin su an ki konumu ve dunya uzerindeki etkisi bir daha asla tekrarlanmayaktir. bundan emin olun. insanlarin kisiliklerini etkileyen iki sey vardir: yasadiklari ve genleri. yasanilan her olayda sinir hucreleri aralarinda farkli baglantilar kurarak, daha sonra yasayacagimiz olaylara verecegimiz tepkileri belirliyorlar. ayni olaylari farkli siralarda yasarsak bile, her defasinda farkli bir kisilige farkli bir psikolojiye sahip oluruz. * yani insan psikoloji * bi kac karta yildiza aya bakip matematige dokecek kadar basit birsey degildir. kendinize sayginiz olsun bari. inanmayin su safsatalara.