21'inci yüzyılda köleligin kalkıp kalmadıgının sorgulanmasıdır.
evet fransız ihtilaliydi, amerikan bagımsızlıgıydı derken bir zamanlar resmi olarak "kölelik " kalkmıştı. ama şimdi yeniden hortladı. fakat bu kez kölelik evrim geçirdi. yani artık köleler alınıp satılmıyor, bazı şartlarda sahibinden kurturulabiliyor. geri kalan her şey aynı.
eskiden afrika kıtasından getirilen siyahların yerini, kendi kıtalarında 3,5 kuruş paraya talim ettirilen çinliler almış durumda. eskiden karın tokluguna hayvan gibi çalıştırılan kölelerin yerini, dünya'nın ebesini aglatmaya meyilli patronların yanında çalışan aldıgı maaşla harcadıgı tutar tutmayan 21. yüzyıl köleleri yani işçiler almış durumda. eskiden köleler alt sınıf olarak görülürdü, şimdi ise işçiler alt sınıf olarak görülmeye başlandı.
yani işin özü 21. yüzyılda kölelik kalktı yerini işçilik aldı. isim degişikligi o kadar .
kölelik kalkmamış sadece efendiler değişmiştir. zamanında çok akıllıca yaratılmış bir sistemin içindeyiz hepimiz, öyle ki değil 21 inci yüzyıl 49 uncu yüzyıl da gelse durum değişmeyecektir. ne zaman ki kanıksadık bizlere biçilen köle rolünü işte o zaman kazandı efendiler ve daha da bir efendi oldular kendilerince.
tarihte hic olmadigi kadar insan kolesi var 21. yuzyilin.
birakin bir saniye icin "ucretli kolelik" hadiselerini, bu ayri bir tartisma konusu. "gercek koleler"den bahsedelim; hayatlari hakkinda hic bir kullanim tasarrufu olmayan, karin toklugundan baska hicbir "insanca" diye tabir edilecek hak ve ozgurluklere sahip olmayan insanlara kole denir.
sayilari dunya capinda 27 milyon. amerikan ic savasindan sonra dort milyon kole serbest birakilmisti, insanligin 150 senede gelemedigi noktaya bakin. yani insanlik tarihi hicbir zaman simdiki kadar kole uretmemisti. evet, belki o zamanin nufusu, bu zamanin nufusu oranlari yapilacak ve yuzde bilmem kac asmisiz falan denecektir; ancak bu durum 27 000 000 insanin bu gezegende ve gelismislik palavralari icinde bildigimiz, kelimenin gercek anlamiyla "kole" olarak yasiyor oldugu gercegini degistirmiyor. ve asagi yukari dunyanin butun ulkelerinde bir sekilde var koleler; ustelik "kolelik" dunyanin butun ulkeleri tarafindan yasadisi ilan edilmis olmasina ragmen. elbette denetimin daha az oldugu cografyalarda sayilar daha fazla.
bu konuda yakin zamanda dinledigim ve bu rakamlari da aldigim cok guzel bir konusma var; buyrun turkce altyazili:
dündü galiba. medya kralında bir konuğun kesinlikle katıldığım bir sözünden alıntı yapacağım.
--spoiler--
yaptığı işten mutsuz olan ya da dilediği gibi yaşayamayan herkes modern köledir.
--spoiler--