lisede kıyafetler genelde gömlek, kravat, ceket, pantolondan oluşmaktadır. 9 ay boyunca okula giden öğrenci sürekli bunları giymek zorunda kalıyor. düşünün yazın sıcağında da kışın soğuğunda da elinizde bunlar var. kışın gömleğin üzerine farklı renkten bir şey giyseniz okula alınmanız zor olur. yazın da bembeyaz gömlek üzerinizde. iki tur atsanız terden o gömlek mahvoluyor. günde bir gömlek değiştiren kaç öğrenci var ki? devlet eğer halkının mutluluğu için çalışıyorsa ilk başta öğrencilerini düşünmeli. elbetteki türkiye gibi toplumsal sınıf farkının fazla olduğu bir ülkede üniforma sınırlandırmasını toptan kalkması çok kötü olur. yapmaları gereken biraz daha seçenek koymak. yani gömlek, t-shirt, kazak, sweatshirt gibi seçenekler koymalı. bu çok mu zor? hayır. zaten son zamanlarda okulun sonlarına yaklaşınca okul kendi t-shirtünü çıkarıyor ve okulda rahatça dağıtıyor. bunu çoğaltarak hem okuldaki tek tip zırvasını aşmış olur hem de öğrencilerin rahatlamasını sağlar. bunu söyledim şimdi devletin sikinde mi? yine hayır. olsun ben söyleyeyim dedim.
tek tip insan üretme ve yönetme konusunda okul yöneticilerinin pardon düzeltiyorum efendilerinin en güçlü silahlarından biridir. yıl boyunca öğrencinin saçı sakalı kravatı ve eteğinin peşinde koşuşan sevgili yönetiler okul dışında ne bok yediğimizden bi haberdirler. üniforma yaratıcı düşünceyi kısıtlar özellikle büyük şirketler takım elbise kravatken reklam ajansları radyo televizyon çalışanları kıyafet konusunda özgürdürler.
kesinlikle haklı öğrencidir. zaten liseye öğrenci alımları muhtarlıktan aldığımız bu öğrenci bu okula yakın semtte konaklıyor sistemi ile yapılmaktadır artık.
örneğin fenerbahçe lisesi veya tahran lisesine giden öğrenciler kadıköy, moda, bağdat caddesi, erenköy, göztepe, caddebostan semtlerinde oturmaktadır. ki bu semtlerde fakir insanlar oturmamaktadır. bu yüzden marka felan ayrımcılığı olmaz.
en asil duygunun insanıdır. her gün farklı havalı kıyafet giyip fakirlerin ağzının suyunu akıtacağına üniforma giyip olayı tatlıya bağlamıştır. aferindir ona.
nedenlerinden birisi de otoriteyi tek elde tutma ve onu korumadır. öğrenciye üniforma giyme demek bir nevi ne giyersen giy demektir. en azından çocuğun algılaması bu şekilde olur. çok değil iki hafta içinde zaten her alanda kendilerine model aldıkları zırzoplar gibi yırtık kotlar, siyah ojeler ve kırmızı saçlarla orta bir talebelerini etrafta görebilir okul yerine sirke gittiklerini zannedebilirsiniz.
(bkz: cedric)
mesela cedric çoocuk serseri resmen
olması gereken odur çocukları doğuştan bir memur olarak yetiştiriyorlar şuanda orta okulda bile kıravat takılıyor o yüzden devlet mertebesine teşvik var.