21 ekim de yapılmasına karar verilen, cumhurbaşkanını halkın seçmesini istiyor musunuz diye bir soruyu evet ya da hayır olarak cevaplamamız istenecek olan referandum.
cumhurbaskanini halkin secmesi cok tehlikeli olduğundan cevap verilirken çok dikkatli olunması gereken referandum. neme lazım sandık patlar matlar, içinden öcüler çıkar, önceden tedbir almak lazım. bomba imha kiti falan bulundurun yanınızda.
yüksek seçim kurulu başkanı aydın tarafından açıklanmış referandum. anayasa mahkemesinin sezer ve chp'nin başvurularını reddetmesinin ardından basına bildirilmiştir. *
latife tanım : sandığı otomatiğe bağlamış yurdumun, oy atma hakkına sahip insanlarının, bir sandıktan öbür sandığa koşuşturacağının kanıtıdır. hazır başlamışken, yerel seçimleri de aradan çıkarsak iyi olacaktır zannımca. sandık manyağı yapacaklar bizi.
ciddi tanım : cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini içeren anayasa değişikliğine halkın evet ya da hayır demesidir. halka, halk seçsin mi seçmesin mi diye sorulmasıdır.
ayrıca bu benim ilk referandumum olacak, pek heyecan yaptım şimdiden.
11. cumhurbaşkanının kimin tarafından ** seçileceğine dair halkın görüşüne başvurulması eylemidir.
iyi de kardeşim, 11. cumhurbaşkanı meclis tarafından seçildi zaten * şimdi oylamadan evet sonucu çıkarsa 11. cumhurbaşkanı halk tarafından yeniden mi seçilecek? o zaman 12. cumhurbaşkanı olmaz mı? Ya da şu anki cumhurbaşkanı yok mu sayılacak? Abdullah Gül şu anda türkiyenin 11. cumhurbaşkanıdır çünkü meclis iradesi ile resmen ve fiilen bu makama getirilmiştir. Her hangi geçici bir durum söz konusu değildir.
Bana kalırsa Anayasa mahkemesi kararını acilen 12. cumhurbaşkanı olarak değiştirilmelidir. Aksi halde bürokratik bir kriz soz konusu olur.
amacın üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğunu gösteren referandumdur. halk seçmesi için teklif getirenlere küçümser gözle bakıp, seçemedikten sonra halkçı kesilenlerin referandumudur.
halkın onayına sunulan değişiklikleri tam anlamıyla http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5678.html adresinden görebilirsiniz. Burada dikkatli bakarsak bu kanunun 6.maddesi ile anayasaya eklenen geçici 19 madde aynen şu şekilde başlıyor "Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır." Yani koskoca adamlar böyle bir yanlış yapmışlar. Sonunda olacak birşey yok, lakin bir anayasa değişikliği bu kadar saçma bu kadar aptlaca bir ifade içermemelidir. Bu nasıl plansız,amaçsız sırf inatla,heyecanla yönetim sergilendiğinin, hukukun katledildiğinin en güzel örneğidir. Yani oraya "... sayılı kanunla yürülüğe giren anayasa değişikliklerinden itibaren yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanır" denseydi, bu akıl edilebilseydi böyle gudik şeylere kafayı takmazdık.
tam bir komedidir. pusulada evet ve hayır yazmakta ama halkın büyük bir çoğunluğu neye evet neye hayır dendiğini bilmemektedir. tıpkı nohut yardımı yapan partiye oy verilmesi gibi.
- la hilmi evete mi basah hayıra mı?
- ne biliyim mına koyyim ben de anlamadım ama tayyip evete basın demiş
- gayri evete basah vardır bir bildiği.
aha da yurdum insanını genel portresi.
bu evet ya da hayır neyin cevabı?
cumhurbaşkanının nasıl seçileceğinin mi?
yeni anayasa taslağının, türbanla eğitimin onaylanmasının mı?
avrupa birliğini istiyoruz muyuzun mu?
seçimler 4 yılda 1 yapılsının mı?
haberlerde izliyoruz, halka soruyorlar 30 kişide bilen 3-5 kişi, o da yarım yamalak.
ve bu bahsi geçen referandum 5 ay 6 ay sonra değil 1-2 hafta sonra.
cumhurbaşkanlığı seçiminde halkın seçmesi gerekliliği çok ciddi bir şekilde düşünülerek oy verilmesi gereken referandum. Malum kürt nüfusu artmakta. onların bir çoğu nüfusa kayıtlı değil ve onların bu referandumdan sonra nüfusa kaydolduğunu düşünün. bir de bir kürt ailesinin çocuk sayısını dşünün. düşünün ve oyunuzu ona göre atın. dtp'nin bu yasayı desteklemesi de sizlere bir şeyleri çağrıştırsın. sadece bir 10 yıl sonrasını ve amerika'nın kuzey ırak'ta yapmaya çalıştıklarını düşünün...
yıllar önce hayÂtında bir kez bile kızılay'a gitmemiş, oranın adını bile bilmeyen ankara'nın varoş kesiminden(aşağılama anlamı bulunmamaktadır) bir sürü insanı toplayıp "kızılay'da insanlar sâdece alt geçitlerden mi geçsin, yollar sâdece araçlara mı âit olsun?" konulu i. melih gökçek'in yaptırdığı "evet diyeceksiniz lan" dedirtilerek düzenlenen halk oylamasına benzemiş bir referandumdur.
- evet diyecekmişiz basri, tayyip baba öyle istiyor.
+ he yaa...hayır dersek ya da sandığa gitmezsek postal yalayıcılarının dediğini yapmış olacakmışız.
- evelallah %47'yiz...heyt bee, haydi bir daha...
21 ekim pazar günü,7 maddelik, anayasa değişikliği paketine ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliğine evet ya da hayır oyu vermek için sandığa gidilmesi.
tartışmalı referandumda, oy kullanan seçmen sayısı yüzde 20 olsa bile, yarısından fazlasının oyu sonuçları belirleyecektir.
gereksiz yere masraf olan referandumdur.besyuzelli milletvekili secmek yeterlidir.o kadar kisi icinden bir cumhurreisi secemiyorlarsa - niye sectik biz sizi ceylan derisinde oturun diye mi-diye sorulmalidir.
cumhurbaskani ni sen secmek istersen evet de referandumudur.
demokrasi patlaması yaşadığımız şu dönemde en sık lafı edilen referandum olgusunun ilk kez hayata geçirilmesidir. bu konu için akp birçok yeri "referanduma evet" pankartları ile donatarak duruşunu, referandum çığlıkları ile de ilerisi için yol alma metodunu göstermektedir.
sayın başbakan ne demişti? türkiye bundan böyle referandum kültürüne de alışmalıdır. Bu ülkede öyle konular gündeme gelecek ki, artık bu konuları sahibine götüreceğiz. Millete götüreceğiz ve millet çözecek; bakmak ve görmek ayrı şeylerdir. sandığa konulacak konular ileride çok daha ilginç olacak sanırım.
ama bu referandumun yapılmasına hayır demek hakkımız olmasa da sandığa hayır oyu atma hakkımız var. sonuna kadar hayır.
yarın oy kullanacağım hede.yanlız kimin neye evet ya da hayır diyeceğinden haberi olmayan referandumdur.hiçbir açıklama yapılmamış, halk oy kullanmaya zorlanmıştır.yine de vatana millete hayırlı olsundur.