Kişisel kanaatimce iç Anadolu'daki 4 şehirden birini eleyip yerine Adana,Samsun,Gaziantep veya Trabzon gibi bir şehir eklense daha bir ulusal hale gelecek olan adaylığa sahip olacağımız turnuvadır.italya logo tasarımıyla bile turnuvayı pek de ciddiye almadığını göstermiştir,Norveç-isveç'in de çekilmesinin ardından geriye tek rakip Fransa kalmıştır,Fransa'da şehir ve stadlarının hazır olması ve Michel Platini gibi avantajlarla biraz önde görünmektedir.Türkiye'nin avantajı ise 18 yıl arayla Fransa'ya bu tip bir organizasyon verilmesinin zor olması ve ilk kez böylesine bir turnuvayı düzenleyecek olmasıdır,buna mukabil Ukrayna-Polonya örneğinden ders alan UEFA'nın bu turnuvayı daha garanti bir ülke olarak göreceği Fransa'ya vermesi de oldukça muhtemel ve mantıklı görünmektedir.
türkiye'nin şu andaki en iyi stadı durumunda olan stadının seçilmediği şampiyonadır. atatürk olimpiyat seçilmiştir. bu stad kurt inmesi göz önüne alınarak seçildi heralde. türk telekom arena denilen stad'ın ulaşımı iyi yerde ama, kadıköy'de ulaşılmayacak yerde değil.
"Kayseri Kadir Has Stadı'nın yanı sıra izmir, Konya, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Ankara'da yapılacak yeni statlar da şampiyonaya hazır hale getirilecek."
kayseri kapadokya düşünülerek seçilmişmiş. haydi bakalım...
türkiye'nin alması durumunda şükrü saraçoğlu stadyumunun kullanılmayacağı şampiyonadır. kullanılmama sebebi olarak da trafik ve park sorununun olması gösterilmiştir.
italya, fransa ve türkiye'nin düzenlemek için yarıştığı turnuva.
yanılmıyorsam 2016 avrupa futbol şampiyonası'nda 36 takım mücadele edecek.
bu arada isveç-norveç ortak adaylıktan çekildi, gerekçeleri ise küresel mali kriz.
fransa: tarihinde bir çok organizasyona imza atmıştır. yakın geçmişte 98 dünya kupasını ve 2003 yılında konfederasyon kupasını düzenledi.
italya: 1990 dünya kupasının oynandığı ülke. bu arada yakın geçmişte yapılan pescara olimpiyatlarının organizasyon başarısızlığı nedeni ile italya euro 2016 şampiyonasını kazanmakta bence az şansa sahip.
ve türkiye: en çok şansa sahip olan ülkemiz, 2010 dünya basketbol şampiyonası ve istanbul'un 2010 kültür başkenti olması şampiyonayı düzenlemekte hak kazanmamızı daha çok arttırıyor.
sportif faaliyetlerde daha değişik ve aromatik ülkeler arayan fifa, fiba ve diğer ulusal sportif kuruluşlar artık yüzünü başka ülkelere çevirmiş durumda.
not alın bunu; türkiye euro 2016 dünya şampiyonasını düzenlemeye şimdiden hak kazanmıştır.
eğer fransa veya italya düzenlerse bu şampiyonayı, uefa'ya "yazıklar olsun" derim, başka da bir şey demem.
ermenistan, türkiye, kürdistan, yunanistan ın ortak yapması gereken turnuva. hatta yeterince açılırsak pontus devleti de en azından çeyrek final maçlarından birini alabilir.
edit : tamam alınmayın. evet son dakikada bulgaristan ı da ekledik.
mahmut özgener'in 7 şehirden 9 stadyumun belirleneceğini söylediği organizasyon. uefa 2 tane en az 50.000 ve üstü, 3 tane en az 40.000 ve üstü, 4 tane de en az 30.000 ve üstü stadyum istiyor.
bizim durumumuza bakarsak:
istanbul- şükrü saracoğlu garanti tff atatürk olimpiyat ve türk telekom arena * arasında seçim yapacak,
izmir- buca ve karşıyaka'ya iki yeni stad yapılacak,
kayseri- kadir has garanti,
şanlıurfa- yeni yapılan 30.000 kişilik gap arena yer alabilir ,
antalya- yeni stad yapılacak,
bursa- 7 şehirden biri olması muhtemel,
ankara- 7 şehirden biri olacağı muhakkak ama stad projesi yok,
2012'de marduk gezegeni'nin geçme ihtimali olduğu için gerçekleşemeyebilecek organizasyondur. türkiye'de ev sahipliği yapması ülkemiz insanları adına gurur kaynağı olacaktır. ayrıca bölge esnafının yüzü gülecektir.