türkiye ekonomisi için beklenen durumdur.yüzde 5'e yakın bir büyüme gelebilir. petrol fiyatlarının gerilemesi cari açık ve enflasyona olumlu etki yapabilir. faizleri aşağı çekebilir.
petrol fiyatlarındaki düşüş cari açıkta azalmayı beraberinde getirip bu da faizlerin aşağı yönde hareketlenmesini sağlayabilir. aynı zamanda enflasyonda da aşağı doğru bir eğilim meydana getirebilir. bu olumlu hava ekonomik büyümeye pozitif anlamda yansıyabilir.
cumhuriyetin ilanından beri zaten Tr yıllık ortalama %5 büyüyor. %5 in altındaki her rakam yavaşlama anlamına gelir ve bizi dengimiz ülkelerden geride bırakır. (kim bu dengimiz ülkeler, endonezya, arjantin, güney kore)
son 4 yıl içinde gerçekleşen büyüme ve 4 yıl içinde ön görülen büyüme.
Ekonomi bakanının palavralarından dır.
Koskoca japonya bile %3 büyümüş , Dışa bağlı ekonomisi bile yabancı sermayelerin elinde olan , yediği yemekten tut da , giydiği kıyafetlere kadar her şeyini dışarıya bağımlı olan yarı sömürge ülkesi Türkiye %4 büyümüş.
Yüzde 4 artı bir rakam gibi gözükse de, Brezilya, güney afrika gibi ülkelerle bir tutulan türkiye'nin, minimum %6 büyüme gerceklestirmesi gerekir ki büyüdü densin.
Ortamlarda Dünya bankası, kredi kurumları, bunların verdiği not falan sikimde değil deyip, abd'ye kıç yalamaya giden bir hükümet, bu adamların beklentilerini gerceklestirmek zorundadır. Bunlar %6-%6,5 minimum büyüme diyorsa, sen %4 büyümemiş, 2-2,5 geri kalmışsındır.