partilerin alacağı oy oranından çok akp'nin 330 vekil sayısını geçip geçemeyeceği önemlidir bu süreçten sonra.
367 vekil ise mümkün değil, 330 vekil ise düşük bir ihtimal.
gelin bir hesaplayalım şimdi.
akp 2011 seçimlerinde yüzde kaç oy aldı? % 49,83
peki kaç milletvekili kazandı? 327
hdp bu seçimlerde bağımsız girerek meclise kaç vekil soktu? 36.
diyelim ki hdp barajı aşamadı ve bu 36 vekilin hepsi de akp'ye gitti. bu durumda akp'nin vekil sayısı kaç olur? 327+36 = 363
şimdi gelelim analizlere;
1 - akp 4 yıl önce gördüğü %49,83 oy oranına bir daha ulaşamaz. hazirandaki seçimlerde alacağı maksimum oy %41 - 45 aralığıdır.
2- hdp'nin 36 vekil sayısının hepsinin birden akp'ye geçmesi mümkün değil çünkü bu 36 vekilin içinde 3'ü istanbul, 1'i mersin 1'i ığdır'dan kazanılmış vekiller var ve bu gibi yerlerde akp dışında chp ve mhp de güçlü. hatta iddia ediyorum chp, hdp'nin barajı aşamaması durumunda çok düşük bir oy almasına rağmen diyarbakır ve mardin'den milletvekili çıkarabilir.
3- hdp barajı aşarsa seçim karakolda biter. çok ilginç şeyler olur.
diğer partiler için konuşmak erken ama hdp baraj altında kalacak gibi görünüyor. tabi bir ittifak durumu falan olursa işler değişir. bu seçimin kırılma noktası bu baraj olacak gibi.
hdp muhtemelen barajın biraz altında kalacak, mhp maksimum yüzde on beşi görecek, chp ise yüzde yirmi sekiz felan gibi olacak. Yaklaşık yüzde elli ile akp yine birinci olacak.
Malesef her seçimde görmeye alıştığımız, sıkıcı bir tablo.
eğer seçimler bu şekilde gerçekleşirse, hdp meclise giremese bile, akp değil 367'yi, 330'u, yani referandum yeter sayısına bile ulaşamaz.
fakat beni asıl korkutan mevzu seçimlere katılım oranı maalesef. umudunu kesmiş muhalif kesim, cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde olduğu gibi sandığı yine boykot ederse, akp %47 - 48'leri görebilir.
chp'de ise %2-3 oranında oy muhtemelen vatan partisi, anadolu partisi, hepar vs'ye kayar.
seçimlerde milletvekili bakımından en kazançlı parti ise görünüşe göre mhp olacak.
son olarak unutmayın!
akp %50'ye yakın oy aldığı 2011 seçimlerinde bile 327 milletvekili elde edebildi sadece.
akp tek başına iktidar olmayı sürdürecek. chp ateşle çok oynadı bazı kemalistleri küstürecek. mhp ve hdp ufak miktar oy kazanacak. bunların dışında hüdaparlı hizbullahçılar batman ve diyarbakır dan meclise bağımsız aday gönderecek. osman pamukoğlu da bağımsız olarak meclise girecek. anlayacağımız 5 sene çok ilginç bir meclis olacak.
2014 yerel seçimlerinden çok çok farklı olmayacağını düşündüğüm oy dağılımıdır.
akp 43-45
chp 26-27
mhp 15-17
hdp 8-9
bu seçimlerde iki tane kritik parti var. birincisi tabii ki hdp. meclise girip giremeyecekleri merak konusu. ben buna çok fazla ihtimal vermiyorum açıkçası. cumhurbaşkanlığı seçimlerine bakıp da "orada yüzde 9.8 idi zaten" diyenler büyük yanılgı içindeler. o seçimde katılım oranı yüzde 74'tü. bu da demektir ki hdpnin ekstradan en az 1-1.5 milyon oya ihtiyacı var. bunun bir kısmını toplarlar. parti olarak girecek olmalarının yarattığı bir heyecanla belli bir miktar oyu bulurlar. ama yine de anayasa konusunda akpye destek verip vermeyecekleri şüpheli olduğundan, "akpye sıkıntı yaratacak her şeye varım"cılardan fazla destek göremeyecekleri kanaatindeyim.
bir diğer kritik parti de mhp. her ne kadar son yıllarda oldukça statik bir parti görünümü verseler de, mhp akpden hala bile oy devşirebilecek potansiyele sahip. bunun akıbetinde de öcalanın serbest bırakılması tartışmaları oldukça belirleyici olacak. eğer öcalanın şartlarında değişiklik olacağı, kürtlere özerklik verilebileceği vs gibi sansasyonel iddialar ayyuka çıkarsa, o zaman akpden mhpye az da olsa oy kayabilir.
bu ihtimalleri de düşük buluyorum açıkçası. son bir kaç yıldır içinden geçtiğimiz süreç, toplumu fazlasıyla kamplaştırdı. bu yüzden oylarda büyük değişiklikler olmasına fazla ihtimal vermiyorum.
hiçbir partiyi tutmayan bir kişi olarak tamamen tarafsız bir gözle bakarak yazıyorum bunları, lütfen arkadaşlar kırılmasın;
* adalet ve kalkınma partisi: lider siyasi partilerde yada siyasi oluşum, grup, ideolojilerde çok önemli bir aktördür. lider bir siyasi partiye oy getiren ama olumsuz durumlarda o partinin yok olup gitmesine bile neden olabilecek kişidir. şimdi ak partinin son dönemde epey oy kaybettiği söyleniyor hatta recep tayyip erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasından sonra partiye bağımlılığın eskisinden daha az olduğu yaygın bir kanaat. bu dönemde ak parti eskisi gibi yüzde 51/52'leri pek göremez diye düşünenlerdenim. ak parti iktidar olsa bile yeni bakanlar gelecek yeni bir kabin oluşturulacak 3 dönem kuralı nedeniyle partinin neredeyse tamamına yakınında önemli revizyona gidilecek. yani eski düzen olmaz bundan sonra zaten ak partinin şu andaki tek amacı anayasayı değiştirmek istedikleri maddeleri ekletmek ve "devlet başkanlığı" makamını yasal hale getirmek. istenen sonuç bir ülkenin tek bir lider recep tayyip erdoğan ve ailesi tarafından yönetilmesi yani tarihsel süreçteki adıyla ülkemiz maalesef bir mutlak monarşi'ye doğru gitmektedir.
tahminim;
ak partinin alabileceği oy oranı: %43
cumhuriyet halk partisi: %23
milliyetçi hareket partisi: %17
halkların demokratik partisi: %8
saadet partisi: %4
büyük birlik partisi: %2
anadolu partisi: %1
diğer siyasi partiler: %2.
beğenen/beğenmeyen tüm dostlara şimdiden teşekkürler.