kontenjanlar artacak diye tıp yazmayın. böyle gerzekçe meslek seçilmez. eğer böyle bir mantığınız varsa ilk sene derin bir yıkıma uğrar okulu bırakırsınız. tıp lan bu, kolay okunmuyor ki kararı kolay olsun.
meslek seçiyorsunuz, kriterleriniz akla mantığa yakın olsun. her önünüze gelenden de tavsiye almayın. ciddi bir mesele bu.
gözünüzü seveyim uludağ üniversitesini yazmayın. hatta tüm üniversiteler içinde 1.80 gano olayını ve yaz okulunu araştırıp öyle karar verin(yaz okulu veya gano 1.80 şartı varsa uzak durun). yıllarım heba oldu dönemde 1 ders 2 ders ala ala. bakın çok ciddiyim. daha detaylı olarak da anlatabilirim isteyen olursa özelden.
öte yandan (bkz: görükle)denen bir de gerçek var. hakikaten berbat bir yer.
"Ben insanlara hizmet edeceğim" diyorsanız tıp yazın. Her yıl hayvan gibi artan kontenjan sayesinde 5-6 seneye bir forsu kalmayacak zira. Çalışana "çalışsın it işi ne?" Gözüyle bakılan ülkemde saçlarınızı beyazlatacaksanız ulvi bir amaç uğruna olsun en azından, "ooo parası iyiyniş hacılar" mantığı değil.
bakın öncelikle, sosyoloji, tarih, edebiyat ı yazmayın. fen-edebiyat seçecekseniz sayısal bölümlere yüklenin. özel sektörde iyi kötü iş var. eğitim fakültesin de sınıf öğretmenliğini unutun alımlar durdu ama diğer bölümler iş yapar. ibf, de istediğiniz bölümü yazın bankacılık garanti ama işletmeyi fazla önermiyorum. bu yazmayın dediğim bölümleri yazmayın gerisi size kalmış.
şehir seçerken ise, kimseye sormadan uludağ sözlüğe giriyorsunuz ve şehir ismi yazıyorsunuz, tüm gerçekliği ile karşınıza çıkar.
mühendislik okumayın bence de, fen edebiyatı hele hiç aklınızdan geçirmeyin, işletme ve iktisat da okumayın, turizm de okumayın, 2 yılık bir bölüm ise tamamen zaman kaybıdır. onun yerine 2 yıl kursa gidin, ingilizce öğrenin ve uzmanlaşmak istediğiniz bir branşın 2 yıl boyunca eğitimini ve sertifikasını alın tabii bu arada açıköğretime gidin. 2 yıl sonra branşınızda uzmanlaşmış ve ingilizce bilen birisi olursunuz. hatta part time da çalışabilirsiniz o arada ve açıköğretimde de 3.sınıfa geçersiniz. emin olun daha az para harcarsınız.
lisans eğitimi de alacaksanız ve kesinlikle boşta kalmayayım bir şekilde işe yerleşim diyorsanız kesinlikle sağlıkla alakalı birşey seçin. öğretmenlik istiyorsanız ingilizce, bilgisayar ve türkçe dışında uzak durun.
ekonometri yazmayın, hele marmara hiç yazmayın. iibf'nin en zorlayan, en ağır matematik isteyen ve en inek öğrencilerine sahip bölümüdür bu ama gel gör ki iş hayatında her zaman diğer tüm iibf bölümlerinin bir adım gerisinde yer alır. zira iş verenler türev, integral veya olasılık bilen eleman değil muhasebe bilen eleman ararlar. bu da onların ayıbı olsun, ne diyelim.
guzel ulkemizin hicbir seyden anlamayan insanlarinin onyargilarina gore bolum, meslek secmeyin. aklinizda ne okumak varsa onu yazin nerede mutlu olacaksaniz onu yazin. hakkiyla emek veren insanlar asla issiz kalmaz ki universite okumakta oncelik is bulmak ekmek parasi kazanmak olmamali. universiteler kisinin ilgi duydugu bir alanda ozgurce uzmanlasmasi icindir ki o alanin mesleginiz olma zorunlulugu da soz konusu degildir. insanlari dusunmeyin kendinizi dusunun yaptiklariniz icin degil yapamadiklariniz icin pisman olacaksiniz.