bu devirde muhtarlık gibisi yoktur. maaşı iyidir, gezmeler, tozmalar iyidir, gerektiğinde silah taşıyabilme özgürlükleri bile vardır. üstelik bütün bunları yaparlarken siyasi partilerle alakaları olmadığı için de fişlenmezler.
kazanan muhtar ya sabah saatleri ortalıkta görünür ya da öğleden sonra. ancak asla bütün gün o muhtarlık binasında olmazlar, onun yerine bir asistan tutarlar ve o bütün işler için koşturur. genelde rahattır muhtarlık, koşuşturmacası yoktur.
genelde her mahallede 2-4 arası muhtar adayı olur. 5'ten fazla olanları yazmıyorum. adaylar ise genelde 3 tiptir ve şöyledir:
1) mahallenin ağır abisi: genelde bunlar mahallelinin sözünü dinlediği, kısmen eğitim almış, çevrede bir saygınlığı olan ve muhtar olmak için aşırı derecede hevesi olan tiplerdir. olmazsa olmazları;
-eğer eğitimi iyiyse muhtar adayı kağıdına eğitim durumunu yazmak.
-eğer eğitim yok ama saygınlığı varsa da üye olduğu dernek ve kurumları bu kağıda yazmak.
aza adayları ise kendi gibi genç olan insanlardır. çoğu ya mühendistir, ya işsiz, ya da serbest meslek çalışanı. eski dyp-anap çizgisi ve kısmen mhp, merkez sağ adaylar genelde bu muhtar adayını destekler.
2) mahallenin ağır amcası/dedesi: bunların değil muhtar olmaya, torun sevmeye bile mecalleri yoktur. ancak yine de hacı arkadaşları, hacı hoca takımı ve camii cemaati bunları destekleyeceğini bildirerek adeta son koşumluk enerjisi kalmış atı sahaya sürercesine gaza getirip muhtar adayı yaptırırlar.
bunlar ise genelde muhtar aday kağıdına hiçbir şey yazmazlar. azaları da genelde sakallı, bıyıklı ve takkeli adamlardır. cami cemaati ve muhafazakar mahalle sakinleri bunlara oy verir. siyaseten daha çok akp, sp, bbp çizgisi bu muhtar adayını destekler.
3) mahallenin iş bitirici ve yırtık ablası/teyzesi: bunlar ise başlı başına bir araştırma konusudurlar. genelde çoğu saçı röfleli, tırnakları ojeli, yüzleri kremli ablalardır. kendine bakımları da özgüvenleri de tamdır. seçilmeleri halinde işini en çok önemseyen ve dikkate alanlar da bunlardır. bunlar ise daha çok mahallede yaşayan kadınlardan ve modernist erkeklerden oy alırlar. daha çok liberal ve sosyal demokrat seçmen, çoğu chpli olmak üzere bunlara oy verir.
azaları da genelde kendi gibi şık ve alımlı hanımlardır. çoğu geçmişte çydd, add gibi derneklerde görev almış veya özal döneminde semra özal'ın kurduğu papatyaların devamı olan hanımlardır.
---
temelde 3 tip mahalle muhtar adayı işte bunlardır. muhtarlıkların siyasetle bir alakası yoktur ama içten içe hissedersiniz aslında adayların biri akp, biri chp, biri de mhp'dir.
ben siyasi çizgi bir tarafa sırf işlerini daha layıkıyla yaptıkları ve mahallenin sorunlarını dinledikleri için ve bir erkek olarak kadınlara destek vermek için 3. tip olan kadın muhtar adaylarını desteklerim hep. genelde de kazanırlar. hem belli mi olur samimiyeti fazla kurarsak belki o şık teyzelerden birinin kızıyla izdivaca ... ehemm ne diyorduk, konuyu iyice dağıttık galiba. neyse işte siz yine de muhtar adayları için de oy kullanın efendim. muhtarlık da önemlidir.