döviz kuru artışları gelişen ekonomilerde sırası ile meydana geldi bu durum ekonominin kötü olmasından değil uluslararası finansal sistemdeki spekülatörlerin davranışından kaynaklandı.
türkiye ekonomisi için 2014'te yüzde 4 civarı bir büyüme beklenmektedir.
FED'in parayı kısmaya devam edeceğinin söylediğinden, bizim gibi sıcak parayı üretime yönlendirmeyen ülkelerin daha çok endişe edeceği bir durum oluşturmaktadır. Bu duruma bir de Merkez Bankasının faiz arttırımı ile piyasaya müdahalesi %4'lük büyüme hedefine yaklaşmaktan vazgeçileceğinin bir göstergesidir.
artık ifşa olduğuna göre, bi sıkıntı olması durumunda pek çok iş adamı, genel müdür, bürokrat vs tarafından evlerinin köşesindeki ayakkabı kutularında gizlenmiş milyon dolarcıklar çeşitli zamanlarda ortaya çıkarılarak ekonomi düzeltileceğinden doğru olan önermedir..
2007 sözde teğet geçen krizin yansımaları.
döviz hacmindeki ileri geri gidişler piyasayı etkilemiştir.
şayet yapılan piyasa müdahaleleriyle dolar ve euro'da beklenen düşüş yaşanmamıştır.
altın fiyatları da nasibini almıştır.
ama tabi sıcak paraya olan talep fed'in açıklamalarını da etkilemiştir.
ihracat artarken ithalat borçlarının kabarmasını göz ardı etmemek gerekir.
çoğu hammadde için yurtdışına bağımlı olunduğundan, dolar/euro'nun yükselişi ile üretim kapasiteleri düşürülmeye başlamıştır. bununla beraber, yeni yatırımların çoğu mevcut dönemde durdurulmuştur. dolayısıyla gerçekleşecek istihdam da ertelendi. ek olarak, kapasitelerinin çok altında üretim yapan firmalar küçülme kararı almaya ve işçi çıkarmaya başlamıştır. dolar ve euro'nun yükselişini "geçer, geçer" diye nitelendirmek türkiye ekonomisini yönetenler için intihardır. 2014, her türlü toz pembe senaryoya rağmen çetin geçecektir. herkes hazır olsun.
ek olarak:
dünya ekonomosi % 3 civarında bir büyümeye eşlik edecekmiş.
türkiye ve ortadoğu ve baz alınan eşdğer ülkelerin ise bu büyüme oranından %3,4 civarında bir ivme kazanması bekleniyor.
özel sektörlerde olan artış %5,7 civarında beklenirken, iç satışlarda durumum stabil olması paralel olarak özel sektörün ön plana çıkmasınına neden olur.
--spoiler--
DOLAR 2, EURO 2.70 TL'NiN ALTINA DÜŞMEZ.
--spoiler--
tasarrufları daha yapılır ve hayata geçirmek için şüphesiz ki hükümet tedbirler alacaktır.
reel faizler düşünce tasarruf artıyor ama şöyle bir ters orantıda var. reel faizler artınca tasarruf da aynı ivmede artmıyor.
ee bunun çözülmesi için hükümet nihayetinde 2014 yılı için önlemler alacaktır.
ki kredi kartı sınırlamasının da bir önlem olduğunu hatırlamak gerekir.
2014 yılı geçen senelere ve 2014-2016 yılları arasındaki programlara göre öncelikli olarak tasarruflara yönelecektir.
ki her şeye nazaran dünya ticaretindeki büyümeden pozitif etki almalıdır türkiye.
açlıktan ağzı kokan insan için endişelenecek herhangi bir durum elbette yoktur. şimdide fakiriz o zamanda fakir olacağız. nasıl bir düşünce yapısı yerleştirmiş adamlar. büyü mü desem hipnoz mu gider böyle.