2012

entry511 galeri14
    111.
  1. bok gibi film. görsellik açısından zengin ancak yine klişelerden sıyrılamamış bir film izlemiş olmanın haklı eleştirisini yapıyorum; olmamış.

    klişeleri ortaya koyarak filmi beğenmediğimi belirttim. çünkü filmde; daha önceki emsalleriyle aynı sahnelere ve aynı sonuçlara mütemadiyen şahit oldum. resmen ezbere çekilmiş, birazcık efekt serpiştirilerek seyircinin önüne sunulmuş bu film. açılan derin kanyonların hakkını vermeliyim ancak, müthiş bir oyunculuk performansı gördük kendilerinden. bravo.

    ne dünya yok oldu, ne de tüm insanlık. bi oldurun be abi. gözünüzü seveyim.
    2 ...
  2. 110.
  3. dünyanın sonu olarak belirtilen günü 21 aralık 2012 yani cuma günü olarak tanıtan film böylece ciddi bir müslüman izleyici kitlesi elde etmiştir.
    3 ...
  4. 109.
  5. ciddi anlamda kötü bir film. hayır çok kör gözüne parmağım şeklinde olmadıkça bu tarz hollywood filmlerinin amerikan propogandası şeklinde eleştirilmesine karşıyım. ne olacaktı şekerim, cüneyt arkın mı kurtaracaktı dünyayı? bir amerikan filmi olması yanında bahsettiğimiz ülke de amerika, yani bir doğal felaket durumunda bütün dünyanın el açacağı ülke o. bu sebepten geçelim ıvır zıvır propoganda filmi geyiklerini, propoganda falan yok, üstelik bir sinema filminin politik izler taşıması gibi bir gerekçe hiç yok. politika isteyen belgesel izlesin falan..

    ama herşey bir yana çok çok kötü bir film olmuş. evet görsellik tavan yapmış bu filmde, hakkını teslim etmek şart. o köprülerden, binalardan dökülen insanlar sanki üstümüze üstümüze geldi arkadaş. iyi güzel de yeterli mi bu bir sinema filmi için? izlemeyenler için söyleyeyim, atv'de zırt pırt yayınlanan delta harekatı tarzı filmler kadar "özgün" bir senaryo vardı filmde.

    not: son sözüm sana amerikan sineması. evliliğin yürümeyeceği aşikarsa o çocukları yapmayın lütfen. bir de hep mi babalar suçlu be, pöf!
    3 ...
  6. 108.
  7. amerika bittii masonlar amerikadan desteğini çekiyor yeni bir zırha bürünecekler gibi rivayetlerin dolaştığı dönemde gizliden gizliye çin milliyetçiliği yapılmasıyla dikkatleri çeken film.

    "bu gemileri bu kadar kısa sürede sadece çinliler yapabilirdi" gibi bir cümleyi hangi akla hizmet filme koyabilirler ki başka türlü?

    efektlerin güzelliği ile dikkat çeken film olmuş ayrıca. son sahnelerde farklı bir tip kamera kullanmış olmaları da dikkatimi çekti, bir an gözlerim mi bozuldu yoksa demeye başlamıştım sonradan farkedebildim 3 boyutlu çekim yapmaya çalışmışlar gibi geldi bana. ama filmin ilk sahnelerinde farklı kamera son sahnelerde farklı kamera hoş olmamış gibi geldi bana.
    2 ...
  8. 107.
  9. Roland Emmerich yönetmenliğinde çekilen aksiyon dolu bir film. genel eleştirilere katılıyorum amerika her zaman ki gibi dünyayı kurtarıyor buna benzer yüzlercesini izlediğimiz feleket senaryolarından biri bu anlamda kötü. filmin görsel efektleri ise gerçekten çok iyi sizi içine öyle bir çekiyor ki kendinizi bazı sahnelerde sinemanın koltuğuna yapışmış buluyorsunuz. film için aşağı yukarı herkes aynı şeyi söylemiş zaten ama yine de gidip görün kendi tecrübenizi yaşayın. aksiyon severler zaten bu filmi kaçırmayacaklardır.
    2 ...
  10. 106.
  11. amerikan propogandasına alışkın bünyeye g8 takviyesi yapılması yeni trendin ne olduğunu gösteriyor. bunun yanına klasik nicholas cage esprilerini uyarlayan j cusack ın oyunculuğu filmi apokaliptik yapının dibine vurduruyor. halkıyla ölüme giden kahraman amerikan başkanı, aile babasının mücadelesi, ultra zengin kesimin bir anda mazlum a dönüşmesi gibi ara sıcakların arasına ana yemek olarak konulan başarılı efektler filmi ciddi anlamda kurtarıyor. kurtarıyor derken, imdb nin 6.7 gibi yüksek bir not vermesi filmi izlenebilire yükseltmiş.
    1 ...
  12. 105.
  13. adı: (bkz: the efect) olması gereken film.

    uzun ve detaylı sayılabilen bir giriş / gelişme bölümü... fakat pat! diye sonuç. film biter... *
    -pakistanlı bilim adamının da tam tusunami sırasında cep telefonu ile görüşme yapması tarihi seyirciyi kekleme sahnelerine de adaydır.

    -lan hesapta dünya bitti bitecek, bu hıyar gsm şebekesini kullanıyor. "haaaasiktir lan" dememek için bünyem iç çatışmaya giriyordu... hadi iridyum falan olsa neyse.
    8 ...
  14. 104.
  15. görsel olarak müthiş bi film.gel gelelim karakterlerin işlediği konular gerçekten çok banel.boşanmıs bi ailenin yaşadığı olaylar.baba-kız ilişkileri.daha orjinal bi sey yaratılabilirdi.film zaten belgesel gibydi.bu yüzden karakterler üzerinde pek fazla durmadım.
    1 ...
  16. 103.
  17. türklerin neden o gemiye alınmadığını anlamadığım filmdir. hani amerika'nın müttefiğiydik biz. g.t korkusuna unuttular bizi.

    (bkz: bütün felaketlerin amerika'nın başına gelmesi)
    (bkz: lan biz insan değilmiyiz)
    (bkz: şakir koş kıyamet kopuyor)
    9 ...
  18. 102.
  19. 22 aralık 2012de hepsinin bos oldugunu gorecegimiz kurgu olayi. insanlık tarihinde her 10 yilda bir kıyamet kopar. 2000 de de koptuk mesela. Mayalar yaşıyor olsaydı gotuyle gulerdi heralde.
    2 ...
  20. 101.
  21. dün gece sinemada boş yer bulup arkadaşla izleme şansı yakaladıgım ama yeter be abicim yeter artık şu amerikan abartması diyerek isyan moduna geçtim.
    --spoiler--
    yıllardır anladık teksiniz büyüksünüz her bir bokta siz bir şekilde kurtarırsınız kendinizi de bu kadar da olmaz. şimdi şanslı bir ailemiz var koca amerika da tek akıllı aile bunlar. ateş topları fırlıyor, yer yarılıyor, köprüler çöküyor, depremlr oluyor, ebesinin .mı yırtılıyor ama bu ailemize hiç bir şey olmuyor. evet şanslılar ölmeyince ölmüyor degil mi ? hele bir başbakanları vardı hiç ölmeyecek sandım. allah tan sel suları geldi de aldı götürdü. o ara arkadaşa bu adam burdan da kurtulur dedim. neticesine film. film oldugu için zaten türkiye ortalıkta yoktu. gemide zirve olaylarında falan. israil de yoktu. bunun sebebini davosta bir daha gelmem diyen başbakanımızın suçu olarak görüyorum. bir daha da gelmem dedi ve durum buraya kadar geldi. bakın bu yüzden türkiye cumhuriyeti kalmadı hepimiz öldük. efeckt olara diyecek bir şey yok ama konu işleyişi olarak çok mantar ve tarafsız. (bkz: knowing)de bu tarz film ama 2012 filmine 10 basar konu olarak ve bakış açısıyla. amerika da yaşayan bir kaç arkadaşım hep derdi çok aptal insanlar ne verirsen onu bilirler diye. aralarından tek kıta kendileri oldugunu sananlar bile varmış. bu filmde onun bir özeti. efeckt olarak güzel ama konu ve tarafsılıgı bakımında bok ötesi bir film. 3 saat bir çok şey boşa işlenmiş.
    --spoiler--
    2 ...
  22. 100.
  23. o kadar felaket olur o kadar kaos çıkar ama bu filmde bütün cep telefonları cayır cayır çeker, kullanılır efenim. ayrıca müslümanların tepkisini almamak için kabe yok edilmemiştir dünyanın sonunda.
    2 ...
  24. 99.
  25. dün akşam saatlerinde izleme şansı bulduğum yapım.

    ******
    öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bulunduğum şehrin sinemasında iki salonda gösterime girdi bu film. ancak iki salonda da dublajlı gösterim yapıldı. o yüzden buradan, beni dublajlı film izlemek zorunda bırakan sinema yönetimine naçizane selamlarımı gönderiyorum.

    ******
    filme gelecek olursak, film roland emmerich filmi. yönetmenin daha önce çektiği felaket senaryolu filmlere** bakmak aslında bu filmin nasıl olacağı açısından biraz ipucu özelliği taşımaktaydı. filme gitmeden önce eğer, fragmanları izlememiş biri dahi olsaydım, diğer filmleri referans alarak bol efektli ve bol tsunamili bir film bekliyor olurdum. nitekim öyle de oldu.

    ******
    spoilerlara başlamadan önce; film klişelerle dolu, özel efektlerle bezeli bir yapım olmuş. alt metni incelendiğinde çok fazla detay gözüme çarpmasa da bir iki detay dikkatlerden kaçmıyor.

    --spoiler--
    *filmdeki en etkileyici sahne bence henüz filmin başındaki; dr. adrian helmsley'in hindistana yağmurlu bir günde hintli bilimadamı arkadaşının yanına giderken, arkadaşının küçük oğlunun su birikintilerinde gemiyle oynaması sahnesiydi. görür görmez ahanda nuh'un gemisi dedim. akabinde araba çocuğun oyun oynadığı su birikintisinin yanında hızla geçmiş ve gemiyi batırmıştı.

    *vatikanın yıkılma anında tavanda duran michelangelo eserinde tanrı ile insan arasında oluşan çatlak.

    *doğa tarafından kurtarılmış bölgenin afrika oluşu.

    *italya başbakanının (sylvio) dua ederek ölmeyi tercih etmesi.

    *louvre müzesi müdürünün öldürüldüğü yerin lady diana'nın öldüğü/öldürüldüğü yerle aynı olması.

    *filmdeki bacaksızın adının noah oluşu

    --spoiler--

    bu gibi detaylar önemliydi bence film açısından. ama filmi kotarabilecek yerlerin sadece özel efektleri olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim zira film mantık hataları ve klişelerle dolu.

    --spoiler--
    *arkadaş, bir filmde de parçalanmış ailenin babasını hakir gören çocuğu rolü olmasın. bir filmde de yaşanan felaket sonucunda ailevi değerler hatırlanmasın. bir araya gelinmesin.

    *şu bir milyar avro(ulan her lafı geçtiğinde avro gözümüze sokuldu) muhabbeti nedir ya? tam hatırlayamasam da (49 ya da 52 gibi bir şeydi) ülkelerin çoğunun desteklediği bir proje olan gemi yapma projesine para yetiştirememişler mi ki bir sürü zengin ama insanlığa katkı sağlayamayacak insan gemiye parayla alınmış.

    *depremden arabayla kaçmak nedir. bir de şu near miss olayının gerçekten boku çıkmış. her yerden milimle de yırtılmaz ki. başrollerden kimsenin ölmeyeceğini boru gibi biliyorduk.

    *neden çin? ucuz iş gücü mü? himalayalar yüksek diye mi?*
    *afedersiniz eşşek kadar gemi yapmışsınız, kapı kapanırken hidrolik sorun yüzünden geminin motorları çalışmıyor.

    *artık kurtulunması imkansız yerlere süper kahramanlık yaparak giden kişinin (genelde su altı olur) "artık dönmeyecek" dendiği anda dönmesi azalarak bitsin.

    *hey hey usa saved our asses today!

    * çinli işçi nasıl oluyor da insanlığın en büyük projesine kaçak yolcu sokuyor? adam kaynakçı lan, mühendis değil ki? tüm geminin kaynağını tek başına yapmış herhalde!

    *o değil de bir estetisyen vardı nooldu ona? "haa ölmüş", "neyse siktiret biz gene de öpüşelim"

    --spoiler--

    daha sayardım da bitmez.

    film konuya göre çok uzun arkadaşlar. inanın özellikle ilk yarısında ne zaman bitecek lan çişim geldi* dedim.

    özel efektler kesinlikle doyurucu. ancak galiba farklı kamera çekimleri uygulanmış. sinemacılıktan anlamam ama sanki yakın planlar el kamerası ile çekilmiş gibi. kötü de olmamış hani. onun dışında vurdu kırdı patlama yangın sel kıl tüy sevenler için oldukça tatmin edici. izlenmese olur mu, olur. ama sonuçta bu çapta bir prodüksiyon kolay üstesinden gelinebilecek bir şey değildir. o yüzden film her şeye rağmen kendi çapında başarılıdır. hiç değilse özel efektler adına izlenmesi tavsiye edilir.

    son bi spoiler verecek olursam,

    --spoiler--
    film tam bir kıyamet durumu değil, güneş sistemindeki gezegenlerin hizalanması sonucu oluşan manyetik enerji sonucu haddinden şiddetli güneş patlamaları oluşuyor ve açığa çıkan nötrinolar* yer kabuğunun aşırı ısınmasına neden oluyor ve dünyanın tektonik yapısı tamamen değişiyor. yoksa dünyanın bir yere gittiği yok. olur öyle! bir de tibetli budistin hocasıyla çay diyaloğu süperdi. eleman galiba "dünya yok olacak, gemi yapıyolar, ne yapmamı önerirsin?" gibi bir sualde bulundu ki akıllardan bi siktir git çay koy klişesi geçmedi desem yalan olur.*
    --spoiler--

    son tahlilde; iyi seyirler...
    7 ...
  26. 98.
  27. efektleri harika hikayesi berbat olan film.
    3 ...
  28. 97.
  29. 96.
  30. Bugun izleme fırsatı bulduğum harika bir film.

    (bkz: dünya çinlilere emanet)
    2 ...
  31. 95.
  32. --spoiler--
    gemilerin bir yerinde made in china yazıyor olmalı.
    --spoiler--
    2 ...
  33. 94.
  34. klişe bir film. yaşasın onurlu(!) usa! bir de duyduğum bir anektodu anlatayım size. filmde vatikan'ın yıkılmasından sonra kabe'nin de sular altında kalmasını planlıyormuş yönetmen. ardından danışmanı şöyle demiş: adamın götünden kan alırlar kamil kan.
    5 ...
  35. 93.
  36. 92.
  37. seneryosu bana hiç cazip gelmeyen film. özel efektle iş olmaz altını doldurman lazım biraz.
    1 ...
  38. 91.
  39. Bu 2012 denen saçmalık filmde bir şey benim çok dikkatimi çekti. Televizyonumda boş yere yer kaplayan reklamlarında bir söz varki akıllara zarar. 'Mayalar bizi uyarmıştı.'
    Lan uyarsan kaç yazar, kıyameti mi durduracağdık. Hem kıyamet olsa nolcak , vallahi çıkacam şahine iki birayla izleyecem kıyametin izmir'e gelişini. Burdan da izmir halkına sözüm olsun.
    4 ...
  40. 90.
  41. Klasik bir roland emmerich filmi... Gereksiz!!
    2 ...
  42. 89.
  43. tanım: bir yıl.

    2000 dede kopuyorduk hep beraber.
    0 ...
  44. 88.
  45. mayasında komedi olan kolpalı klişeli film. gül gül öldük. öldük öldük dirildik. dirildik dirildik "eeh yeter" dedik.
    2 ...
  46. 87.
  47. içerdiği bazı abartılarla yok artık dedirten ve saçmalığına güldüren, ama tüm bu olumsuzluklarına rağmen mükemmel görsel efektleri sayesinde asla kötü olarak değerlendirilemeyecek film.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük