en iyi kostüm: her zaman tarihi filmler.
en iyi yabanci film: her zaman (kendi ülkesini elestiren) politik filmler
en iyi kadin oyuncu: en fazla makyaji yapip, normal görüntüsünün disina cikan oyuncu.
en iyi yardimci kadin/erkek oyuncu: aslinda en iyi oyuncu ödülünü bastan sona hakeden, ama "hele bi birkac film daha cevir, daha yaşlan, sonra belki tekrar gözden geciririz" kisisi.
en iyi animasyon film: pixar olmadi dreamworks
en iyi sanat yönetimi: tarihi filmler
en iyi film: soykirimi, dram veya thriller. komedi ve aksiyon asla ve asla.
gözlerim meltem cumbul'u arıyo sanki ilk sıradaki koltukların altında görür gibi oldum. bakalım ne zaman fırlıycak sahneye. şaka lan zaten the artist oscarları süpürücek scorsese reyize yine ayıp edilcek. o yüzden all star siker diyor ve dwight howard'ın yavşak gülüşünü tercih ediyoruz.
en iyi makyaj ödülünde başka aday olmaması, hatta aday olarak 11 yıldır aynı makyajların kullanıldığı harry potter'ın yer alması garibime gitti. the iron lady'nin kazanmış olmasından rahatsız değilim ama.
en iyi görüntü yönetmeni ve en iyi sanat yönetmeni ödülleri, ilk iki oscar hugo'ya gitti. bunlar kendilerine bağladılar oscar'ı, kendilerine bağladılar.
kodak tiyotrosuna veda sendromu yaşayacak olan akademinin oldukça duygusal ve klişe seçimlerde bulunacağını düşünüyorum. geçmişte harcadığı baş yapıt filmleri unutmazsak, bu sene tahminden çok kişiye göre değişecek beklentilerin yazılması daha doğru olur diye düşünüyorum. woody allen'a haksızlık yapmak olmaz elbette ama. martin scorsese'nin yönetmenlik koltuğunda ödülü alması en doğru seçim olur. klişelere girmiş the artist ödülü alsa dahi gitmesi gereken yer 'hugo' diye düşünüyorum. en iyi özgün senaryo ödülü kesinlikle midnight in paris ile woody allen'a gitmeli. başka türlüsü yaşadığımız kafaya ihanet olur. evet moneyball, uyarlama senaryoda ipi göğüsleyecek. aynı adlı filmde billy beane'i canlandıran brad pitt en iyi aktör olarak ödülü almalı. the tree of life filmiyle aday olsa kesin alır ibaresi konulabilirdi ki moneyball dokunaklı bi' film, bununla da götürür umarım ödülü. görüntü yönetmenliği the tree of life harici bi' yere giderse ağlarım. kıssadan hisse.
şahsi tercihim;
en iyi film: hugo
en iyi yönetmen: martin scorsese
en iyi erkek oyuncu: brad pitt
en iyi kadın oyuncu: viola davis
en iyi yardımcı erkek oyuncu: christopher plummer
en iyi orijinal senaryo: midnight in paris
en iyi uyarlama senaryo: moneyball
en iyi görüntü yönetmeni: the tree of life
en iyi sanat yönetmeni: midnight in paris
en iyi kostüm: Hugo
en iyi kurgu : moneyball *
en iyi yabancı film : a separation
Geç saatlere kadar ayakta kalmaya değmeyecek hadise. hem kime göre ödül, neye göre birinci, the artist ne arar lan oscar'da. kaçımız heyecanla izleriz, kaçımız anlatmaya doyamayız o filmi? and the oscar goes'muş sana bana mı geliyor da uykusuz kalıyoruz. sırf hava.
çevirmenin monaco prensini "fas kralı", prens albert`ın söylediği "annemin ölümünün 30. senesi" sözünü "annemin ölümünün 60. senesi" olarak çevirdiği, kim ne giymiş diye oturup izleyenler için bile faciaya dönüşmüş tören. şu saate kadar hep aynı kişilerle röportajlar yapıldı, sanki 15 kişi varmış gibi koca törende. şükür caeron diaz ve j.lo göründü değişik olarak.
ntv de iki hanım efendinin dünyanın diğer ucundaki insanların giydiği elbiselerin, taktığı takıların ve ayanklarındaki ayakkabıların markalarını tahmin edip tutturunca da sevinmelerini izlerken üzülmeme sebep olan ödül töreni.
bir şeyi de fark ettirmiştir ki; teknoloji geliştikçe insanlar daha çok sömürülür olmuş. iyi ki apple ürünüm yok o uygulamayı sırf meraktan indirirdim.