aslında canlı olmayan halleriyle iyi şarkı sayısı en fazla olan eurovision şarkı yarışmasıydı. üst sıralarda yer alacağını düşündüğüm ingiltere ve norveç'in son 2 sırada yer alması beni oldukça şaşırtmıştı. jüri oylarına da göz atınca bu iki ülkenin jüriden de düşük puan aldığını gördüm ve jürileri de yadırgadım açıkcası. ayrıca yarışmadaki favorim italya'ydı ve kıbrıslı ivi adamou'nun canlı performansının kötülüğü de beni üzen detaylardı. zeljko joksimovic'in muhteşem şarkısını (her ne kadar bir lane moje olmasa da) ve kaliopi'nin muhteşem sesi ve parçasını unutmamak lazım.
türkiye'nin halk oylamasında 4. olmasına rağmen jüri oylamasında 22. olmasıyla genel klasmanda 7. olduğu yarışmadır. Iki oylama arasında en çok fark olan ülke de türkiye olmuştur haliyle.
jürilere göre türkiye finale bile çıkmamalıydı, zira yarı final jüri oylamasında türkiye 13. olmuş... neyse ki televoting'de 4. oldu da çıktık...
bahsettiğim şey yarı final için geçerli, yarı final televoting'lerinde de 4. olmuşuz...
mesela almanya'nın oylarından bahsedersek; televoting'e göre 10 puan almışız ama jüri'nin ilk 10 listesinde yokuz; sonuç her şeye rağmen 8 puan...
bu yarışmaya katılan jüriler hakikaten müzikten anlamayan insanlar. gürcistan'ın iğrenç şarkısını ilk 10'da tutup, (yarı final jüri oylamasında 8. olmuş fakat televoting'te son sırada yer almış) türkiye'yi 13. sıraya koymak ne demek?
bi bakalım televoting'e göre finale çıkması gereken ülkelere;
(1'den 10'a kadar) (yıldızlılar jüriye rağmen finale çıkan ülkeler)
bu listede isviçre hariç diğerleri finale çıkmış zaten (finale çıkan diğer ülke macaristan da 11.di), bunda garipsenecek bir şey yok, olağan listedir.
ama ikinci yarı finalde durum değişiyor;
isveç*
sırbistan*
litvanya*
türkiye*
estonya*
norveç*
bosna hersek*
makedonya*
bulgaristan
hollanda
şahsen ben hollanda'nın finale çıkmasını çok isterdim, nefis dinlendirici bir parçaydı. bunun dışında ilk iki değişmedi zaten, finale çıkan diğer ülkelerden malta 11., ukrayna ise sondan ikinci olmuş.
gelelim sivri zekalı jürilerin oylarına, 1. yarı final listesi;
arnavutluk
moldova
yunanistan
güney kıbrıs
romanya
danimarka
macaristan
rusya
israil
irlanda
aradaki kalite farkını görebiliyor musunuz? tek fark israil ve arnavutluk'un olması gereken sıralarda bulunması, ama 1. yarı final şarkıları genellikle kalite olarak yakındı...
gelelim 2. yarı final jüri oylarına;
isveç
sırbistan
ukrayna
estonya
malta
bosna hersek
hırvatistan
gürcistan
makedonya
litvanya
bu nedir kardeşim? hiç mi dinlemedin şarkıları? norveç nerede?* türkiye nerede?* hollanda nerede?* gürcistan ve hırvatistan'ın ne işi var o listede?
---
uzun lafın kısası jürilerin gereksiz yere bulundukları yarışma...
---
ayrıca şunu da es geçemeyeceğim; finalde televoting'e göre fransa'nın durumunu biliyor musunuz? 26. sıra
puanını merak ediyor musunuz? koca bir 0
yani o ünlü endonezya asıllı fransız şarkıcı anggun sadece jüri'den oy almış...
sırbistan' ın şarkısından kimsenin bahsetmediği ilginç yarışmadır. bence yarışmadaki en güzel şarkı zeljko' nun şarkısıydı. şarkının başı coldplay paradise ile aynı olduğu için çok önyargıyla yaklaşıldı. sadece başındaki ritim için tüm şarkıyı yargılamak yanlış bence.
paradise şarkısını sevmiyorum ayrıca. ama bu şarkıda farklı bir ritim var, duygu var, müzik var.
loreen' in tekno şarkısı ve yapamadığı dansı bu şarkı karşısında kazanmamalıydı.
seneye de hande yener gider umarım. fark yaratacağını düşünüyorum.
isveç'in yaklaşık 6-7 aydır başta konsolosluklar ve ateşelikler olmak üzere, medyayı da arkasına alarak sürdürdüğü ve çokca para harcadığı halkla ilişkiler* çalışmaları neticesinde zoraki olarak birinci olduğu yarışma.
isveç bir süredir eurovision düzenleme takıntısı yaşıyordu ve ciddi yatırım yaptılar bu işe. bu kadar dandik bir şarkının birinci olmasının yegane sebebi bu yatırım ve halkla ilişkiler çabasıdır.
ha 2003'te de türkiye benzer şekilde uzun süren kulisler yapmıştı. 2 senedir azerbaycan'ın yaptığı ısrarlı kulisler dillere pelesenk oldu. yani bu işler böyle yürüyor.
tek problem kazanan şarkının çok çok kötü olması. şimdi bu gavur gibi yanan yaz aylarında her yerde çalıp kafa ütüleyecekler, o olacak...
Türkçe olimpiyatları düenleyerek, dünyaya Türkçe yi tanıtmaya çalışmamıza rağmen, eurovision a ingilizce şarkı ile katılmamız çok ilginç geliyor bana. Bunun dışında yarışmaya izlemedim, ben bile düne kadar tanımıyordum can bonomo yu sempatik bulmuyordum bu sebeple izlemeye de gerek duymadım
ismiyle tezat bir yarışma olmuştur yine.(bkz. eurovision'daki asya ülkeleri) netice olarak bu yıl asıl kazananı azerbaycan olmuştur; tüm dünyaya ve türkiye'ye ne kadar kaliteli bir asya ülkesi olduğunu ıspat etmiştir kanımca. ayrıca yine şarkılar bahane gizli detek şahaneliği bir yana dursun öyle popülerlik uğruna seksi şarkılar yazmayla, sadece bacak gösterişli koreograf hazırlamayla olmuyor bu işler.
Birincinin hakederek kazandığı yarışma. Kadında gercektende ses var yani. 4. Olan kadın da bence iyiydi yani kıçını yırttı desek yeridir. Can bonomonun ilk 3'te olması beklenilip 7. Olduğu yarışma. Şarkıdan çok ülkeler siyasetinin yarıştığı yarışma.
eurovision'a uygun şarkı yapmadığımız için ve diğer politik sebepler zırvaları nedeniyle başarılı olamadığımız yarışma.
kendi içine kapanık, çok fazla inişi, çıkışı olmayan, çok akılda kalamayan şarkılar eurovision'da başarılı olmuyor. 2 senedir bu tür şarkı göndermediğimiz için de sonuç ortada. ama aslında bunun bir önemi yok. önemli olan kaliteli şarkılarla gitmemiz.
şarkı esnasında uçan-kaçan, acaip perendeler atan elemanların sahne şovlarıyla akılda kalacak bir yarışma olmuştur. litvanyalı elemanın gözünden bantı çıkarınca yaptığı atraksiyonlar bambaşkaydı mesela.
birinciliği alacak ayarda olmasa da, hem kendisi hoş , hem de sahne şovu güzel olan moldova'nın şarkısı hakkını alamamış, güme gitmiştir. ilk ona, hatta ilk beşe girebilirdi.
makedonya'nın hakkının yendiği yarışmadır. bu iş rayından çıktı ve hayko cepkin'in eurovision'a gitmesi gerektiği sonucunu çıkarttım şahsen. tüm avrupa'nın kulağına hoş gelecek müziği yaratmak gerçekten zordur. isveç, norveç, ukrayna vs birincilikleri iyi şarkılarla kazanıldı. ama lordi, gerçekten şarkısı anlaşıldığı için mi birinci seçildi? veya rus ninelerin aldığı puanlar? kısacası eurovision'u kazanmak için ya çok iyi şarkı yapacaksınız ya da çok ciddi sahne şovu yaratacaksınız. bana kalırsa hayko bu işi başarır. buradan yetkililere sesleniyoruz. kaybolmayan sakız istiyoruz!
her ne kadar isveçi eleştirsekte sonuçta diğerleri içinde kulağa hoş gelen en yatkın müzikti. can bonomoyu 7. seçmeleri birazda haksızlıktı en azından nineler 7.olup bizim can 5. olabilirdi.