her durumda akp'nin birinci çıkacağı % 35-50 arası oy alacağı seçimdir. chp meclis dışında kalacak ve solda yeni bir siyasi oluşum kurulacaktır. bu siyasi oluşum yeterli zamana sahip olmasa dahi % 12-18 arası oy alacaktır. mhp ikinci parti olarak çıkacak ve oylarını artıracaktır.
ortalama seçim sonuçları
akp % 42.5 (35-50)
mhp % 26.5 (22-30)
yso % 15 (12-18) yeni kurulacak sol parti
chp % 7 (5-8)
dtp % 5 (4.5-5.5) bağımsız 12 veya 15 milletvekili
tarih tekerrur edecek, kimsenin AK partiye ye oy vermemesine ragmen akp sandiktan %65 oy oraniyla tek parti olarak cikacak.
Recep tayyip erdogan tekrar televizyonlara cikacak ve % 35in bize verdigi mesaji anliyoruz ve suphesiz bu konuda calisacagiz diyecektir.
2011'de yapılacak bu seçimde mhp'nin oylarının bir kısmı osman pamukoğluna geçiş yapıcakdır. baraj üstü tutunmaya çalışacakdır mhp bu seçimde. akp'nin her türlü kemikleşmiş %34 oyu olduğundan bu oyun altında bir oy almasına şaşırırım. tabiki alıcağı oy açılımla orantılı olarak artabilirlik göstermektedir. chp'nin oyu her ne kadar %26-27 arasında olduğu konuşulsada alıcağı oy %19-21 arasında olması olasıdır. bir oy patlamasını sarıgül partisinden beklemekteyim. barajı zorlucakları kesin gözü ile bakılmakla beraber genede tanınmış simalara fazla sahip olmamaları bir dezavantaj kendileri için. saadet partisi belediye başkanlığında aldığı oyların bir bölümünü akp'ye tekrardan döndürücektir diye düşünüyorum. yani 2011 kadar politik olayların etkisinde ne olucağını kestirememekle birlikde akp'nin %34-42 arasında, chp'nin %18-22 arasında mhp'nin %13-15 arasında oy alabiliceğini tahmin ediyorum. genede barajı bir partinin daha geçebiliceğin düşünüyorum. yada ben gerçekden bir partinin daha barajı geçmesini istediğimden midir? nedir? bilmiyorum. fakat bir parti daha baraj üstünde kalsa fena olmaz.
chp nin %4 civarı* oy alacağını düşündüğüm seçimdir. mhp oylarını çok büyük ihtimalle düşecektir ve baraj seviyesine gelecektir. arttırabilirse de bu 2-3 puanı geçemeyecektir. şu an itibariyle bu seçimde akp nin ne yapacağına dair hiç birşey söylenemez. %25 ile %45 arasında bir oy alacaklardır ama şu anda %32 civarında oy alabilecekleri görünüyor.
bu partilerin kaybettiği oyların büyük bölümünün sarıgül e gitmesi söz konusu. sarıgül ün performansına ve siyasi dengelere bağlı olarak %10 ve %25 arası oy alacağını düşünüyorum. sarıgül ün iktidara gelememesi durumunda kesinlikle bırakacağını söylemesi ona güveni arttıracaktır ancak demokrat bir yol izlemesi alabileceği ulusalcı oylardan onu büyük ölçüde alıkoyacaktır. şu anda kendisinin ilk parti olmasını %1 meclise girmesini ise %90 oranında muhtemel görüyorum.
osman pamukoğlu büyük ihtimal cem uzan muamelesi bile göremeyip %3-7 arası oy alabilir. şahsi kanaatim %5 i geçemeyeceğidir. %1-2 lik bir oy alması da göz ardı edilemeyecek bir ihtimaldir.
bu seçimde büyük ihtimalle saadet partisi baraja iyice yaklaşacaktır söylemlerinin etkisi ile %6 ila 12 arasında bir oy alabilirler.
bu seçim sisteminde yine aynı sonuçların çoğunlukla yine aynı milletvekillerinin seçileceği seçimdir.
yine % 7 üzerinde oy almış partiler(akp, chp ve mhp), hazineden oluk oluk para götürürken, diğer gariban partilere 5 kuruş yardım yapılmayacaktır. liberal demokrat parti nin açmış olduğu "siyasi partilere hazine yardımı yasası"nın iptali yönünde açılan dava anayasa mahkemesi tarafından reddedilmiştir. ldp lideri cem toker bu yasayı avrupa insan hakları mahkemesi ne götürmeye hazırlanmaktadır. eğer aihm 2011 seçimine kadar bu yasanın iptaline karar verir, "her partiye aldığı oy oranında yardım yapılması" yönünde karar verirse ve bu karar uygulanırsa seçim biraz daha adil geçebilir.
zam konusunda yine tatminkar olmamış ve grev söylemlerini ortaya atmış memur kesmimizin, işsizlikten açlıktan bahseden vatandaşlarımızın, yaşam standartları her geçen gün biraz daha düşen ülkemizin, geleceğe umutla bakmak yerine bakmaya bile çekinen gençlerimizin, alın teri dökerek kazandığı üç kuruşluk maaşının bir çoğunu vergi olarak devlete ödeyen ya da patronu vergi kaçırakcak diye kendisi bir takım haklardan mahrum kalan işçilerimizin, bilinçsizlik içinde susarak pısırıklaşmış ve kendisine sunulmuş olan demokratik haklarını egale ederek daha bir güdümlü koyun yaşantısını hazımsayan, geleceğine olumlu bir yaşam tarzı bırakmaktan yoksun kendisini kurtarmayı yaşam felsefesi haline getirmiş çoğunluğun kedi bıyıklarına balık yağı süreceği muhtemel seçimlerdir.
(bkz: yala yala bitmez)
Birinci gelecek partinin önceden bilindiği seçimdir. şimdiden muhalefette kalacak partilerin liderleri, seçmen kitlelerini avutacak yenilgi sebepleri aramaya başlayabilirler. aslında çok zor değil yine odun, kömür salla götten bir şeyler işte nasılsa bu sebeplerden tek başına iktidar olunabileceğini sanan, buna inanan süper zeka seçmen kitleleri var.
türkiye'de ciddi tartışmaların ortasında yapılacak seçimler olacaktır.
kısaca değerlendirme yapmak gerekirse;
akp'nin pimini çektiği açılım adı altındaki bombanın nerede patlayacağını hep beraber göreceğiz.
milliyetçiliği savunup akp'ye oy veren kişilerin bu seçimlerde ciddi ciddi değerlendirme yapacakları ve açılımdan memnun olmayıp daha fazlasını isteyenlerin seçimlerini yine dtp'den yana kullanacakları kanaatindeyim.
mhp milliyetçiliği ciddi anlamda ön plana çıkararak muhtemelen açılımdan faydalanacaklardır.
chp için söylenecek fazla şey yok, deniz baykal muhalefette olmaktan oldukça memnun, bu arada mustafa sarıgül'ün yeni yapılanması ciddi anlamda hırpalayabilir bunu da zaman gösterecek.
dp bir önceki seçimde kaçırdığı treni yakalamaya çalışacak, elbette o zamana kadar yine ayrılmazlarsa.
dtp halkı kışkırtmaya devam edecek, barajı aşamama ihtimaline karşı bağımsız olarak meclis yolunu açacaklar.
o değil de ak parti dtp ile koalisyona giderse bu seçimde alacağı oy %15'i geçmeyecektir. saadet partisinin büyük bir sıçrama yapması muhtemeldir. chp-mhp koalisyonu gerçekleşir ise rahat kazanacaktır. osman pamukoğlu ise hızla yükselişte. kürt açılımı dayanılmaz noktalara gelirse barajı rahat geçecektir.
şimdiden öngörülerde bulunmanın anlamsız olduğu seçim. seçimden önce biri çıkar, bir kahramanlık yapar ve tüm oyları toplar. ülkemizde böyle bir sistem var maalesef.
ak partinin çok kan kaybedeciği bir seçim olacaktır. Yeni liderler ve yeni partilerin teşkilatlandığı bu günlerde giderek eski popülaritesini yitireceklerdir.
bir arkadaşımın iddiasına(!) göre tuncay özkan'ın kurduğu yeni parti yüzde 20'yi aşkın oyla koalisyon hükümetinde yer alacak seçimlermiş. nostradamus gibi çocuk vallahi.
muhtemelen meclise yine 3 parti girecektir. saadet partisi barajı geçemese de %7-8 civarı oyla sürpriz yapacak, akp'nin oylarını ciddi ölçüde bölecektir. bbp'nin oyları belirli ölçüde mhp'ye kayacaktır. anap, dyp ve dsp'Nin fiilen bittiği tescil edilecek, bu oylar büyük ölçüde mevcut muhalefet partileri arasında bölüşülecektir.dtp'li vekiller yine bağımsız olarak meclise gireceklerdir.
akp %33
chp %22
mhp %18
hükümeti kurma görevini yeniden üstlenecek olan akp sonrasında dtp'li bağımsızlıklarla hareket etme yolunu seçebilir.
seçim sonrası enflasyonun fırlayacağı, zamların ardarda geleceği bir süreç olacaktır, malum seçim ekonomisi dibine kadar kullanılır canım ülkemde, artık akepe seçmene neler dağıtır, hayal bile edilemez oldu. hesapsız kitapsız harcamalar sonucu coşacak fatura halka çıkacak ve birileri bizim paramızla zafer naraları atıp, iktidarın sıcak koltuğunda malum bölgelerini büyütmeye devam edecek!
seçim mi boşverin, asıl siz kendizi seçim sonrasına hazırlayın.
2010'da ekonominin düzelmemesi halinde akp'Nin büyük ihtimalle tek başına iktidarı kaybedeceği seçim olacaktır. barajı yine 3 parti*** geçecek dtp ise 2007'deki bağımsız seçilme stratejisini devam ettirip yine 20 ve ya 1-2 daha fazla milletvekili çıkaracaktır. akp'nin chp'yle koalisyon kurması ihtimali yüzde 1 bile olmadığından çok az bir ihtimalle akp-mhp ya da chp-mhp koalisyonu olabilir. yine de türk seçmenin ne yapacağı belli olmaz hele 2 sene varken. ben sadece öngörülerimi yazdım.