öncelikle önceki sistemi kabaca anlatmak gerek;
önceki sistemde adaylar myo' dan son sonra dgs ile kazandıkları okulda intibak sistemine tabi tutuluyorlardı. kazandıkları üniversiteler öğrencinin okudğu myo' daki derslerine bakarak paket üniversitenin ilk iki yılını kapsayan bir paket ders programı çıkarıyordu. bu programın en can alıcı noktası ise %80 başarıyı yakalamaktı.
yani anlaşılanlar;
- önceden intibak dönemindeyken yarım öğrenci gibi bir şeydiniz.
- intibaktan kalınca atılma diye bir şey yok çünkü intibak yok.
- önceki sistemle okulu 3 sene de bitirebilme şansınız vardı bu artık yok. hatta bunu biraz açalım tüm kavga buradan çıkıyor zaten: önceki sistemde paket ders programı vardı. burada yapılan kabaca bölümün birinci sınıfında görülen dersleri intibağın birinci dönemde vermek, üniversitenin ikinci yılında görülen dersleri ise intibağın ikinci döneminde öğrenciye vermekti. bu şekilde okulun 3 sene de bitmesi olasığ bir olaydı. lakin şimdi 1. sınıftan başlanacağı için böyle bir şey sözkonusu görünmüyor, dersleri saydırarak üstten ders almak başlı başına bir ütopya durumunda çünkü bildiğim kadarıyla çoğu okul üstten ders alma kriteri olarak; öğrencinin dönem ortalamasının 3.00 civarında olmasını istiyor. not ortalamanız 3.00 olsa bile o dönem göreceğiniz derslerin kredisinin %30 u kadar üstten ders alabiliyorsunuz.
- eğer okulda zorunlu ingilizce hazırlık varsa veya hazırlığı atlayamaz iseniz okul otomatikman 5 yıl oluyor. dgs ile veterinerlik düşünenler içinse durum biraz vahim onlar 6 sene okuyacak oluyorlar bu durumda.
- myo da okuğunuz dersler ne bölüme hazırlık gibi bir statüye giriyor.
- çok değişik bölümlerden çok değişik bölümlere geçilebildiği için adayın okula türkçe ve tarih dışında başka ders saydıramaması da olası. örnek vermek gerekirse; elektrik bölümünden kontrol öğretmenliğine geçiş var. yani elektrik bölümünden kontrol öğretmenliğine geçen öğrenci kaç ders saydırabilecek ki?*
yine de yök; dgs ile üniversiteye giren adayların durumunu öğrenci işlerinin belirleyeceğini söylüyor. ben buradan a üniversitesinde olacak olanlarla b üniversitesinde olacak olanlar çok farklı da olabilr sonucunu çıkarıyorum.
geçen sene intibak okuyanlar için ise durum şu şekilde;
- geçen sene ingilizce hazırlığı geçenler 3. sınıftan devam ediyor, kalanlar ise 1. sınıftan başlıyor (orada büyük bir haksızlık var diyorsanız evet haklısınız)
sistemdeki bilinmeyen noktalar ise;
- kyk bursları ve yurtları. daha yeni yönetmelik kyk' ya ulaşmadığı için (sanki yök kuzeyde kyk güneyde) onların nasıl bir tavır takınacağı belli değil.
not: dgs konusunda şu an o kadar büyük bir kaos var ki siteyi* şöyle kısaca bir inceleseniz bunu farkedebiliyorsunuz.
not: sözlükteki liseliler arasında kaybolduk belki bu başlık dgslileri toplar bir araya
not: özet geçmek gerekirse sanırım hapı yuttuk.
üzgünüm ama bu çıkardıkları yönetmelik, eğitim sağlama amacı taşımamaktadır.
çok söylenecek söz yok, moda gibi sürekli eğitim sistemimiz değişmekte. aman canım sıkıldı.
son alınan bilgiye göre her okulun kafasına göre takılmasına izin veren yönetmelikmiş.
çok sinirliyim bu duruma.
-ülkede eğitim sistemi ve birliği yok, farkında mısın?
ve doğal olarak;
-kötü sözler söylüyorum duyuyor musun?