- uzak doğulular çalım atmayacak arkadaş. yakışmıyo. sanki mahalledeki arkadaşına "bak bi de şöyle bi hareket var sezai" der gibi.
- yunanistan performansıyla en iyi dünya kupası figüranı ödülüne göz kırpmıştır.
- g. kore taraftarlarının olduğu kısımda boşluklar vardı. hem de tam ortada. ama oturmak kimsenin aklına gelmemiştir iddiaya girerim. yunanistan mı? onlarda akdenizli kanı var.
- joachim löw hangi adamdır peki? soldan hafif vuran bir abajur, bej bir koltuk, yandaki sehpada kırmızı şarap, löw bardağın ağzında orta parmağını gezdirip karısıyla son derece sakin bir şekilde kavga ediyor. canlandı mı gözünde?
- eğer ilk 11'lerin bulunduğu posterlerin heybetinden yola çıkarsak danimarka şampiyonluğun en büyük adaylarındandır.
- jorgensen, rommedahl, gronkjaer; şöyle bir futbol belgeseli cümlesi: danimarka 2010 yılında güney afrika'da yapılan turnuvaya 2002'de yer alan pek çok oyuncusuyla katıldı. turnuvada alınan performans sonucu danimarka, kadroda büyük bir revizyon çalışmasını da başlatmış oldu.
- danimarka-hollanda maçında vuvuzela sesi yoğun bir havaalanının iniş pistinde ölçülebilen desibele ulaşınca oyuncular şikayetçi olmaya başladı. yeni önerim şudur; tribünlerle saha arası cam kaplansın ve bir fanusu andıran yapının içinde mücadeleler verilsin. ancak seyirciye durum çaktırılmasın. üflesin dursunlar!
- "yalnız elia'yla beraber oturmaya başladığından beri bi haller oldu kuyt'a"
- samuel eto'o hiçbir ülkeler-arası turnuvayı ruhuyla oynamayan oyuncu olarak, rigobert song'un 3 dünya kupası arka arkaya kırmızı kart görmesiyle beraber ilginç bir ünvana sahip.
- paul le guen'in duruşundan anladığımız kadarıyla beğendiği tek şey kendisi.
bu arada hesaplarıma göre ingilterealmanya'ya elendi, olmaz deme olur bak.
unutmadan, zaten teknik direktörlerin seçimleri sebebiyle bir takım yıldızları ***** izleyemeyeceğiz bu turnuvada. yetmezmiş gibi sakatlık sebebiyle didier drogba ve rio ferdinand da turnuvada olamayacaklar.
edit: bahsettiğim linki veren der meister'miş, belirteyim.
"almanya da bile futbolcular sıcaktan etkilenirken güney afrika da noolur bunların hali?" sorusunu akıllara getiren organizasyon.
ayrıca: (bkz: başlık parsellemenin böylesi)
güney afrika güney yarım kürede olduğu için bizde yaz başlangıcı olan haziran ayı orada kış başlangıcı gibidir ve sanıldığı kadar sıcak olmayacaktır havalar.
25 haziran günü itibariyle 16 takımı uğurladığımız dünya kupasıdır. bu on altı takımı da kendi içinde en iyiden en kötüye sıraladığımızda şöyle bir tablo görüyoruz(elbette sadece puan, avaraj ve attığı gole göre değerlendirebiliyoruz. tam olarak futbol kalitesini yansıtmayabilir):
17)fildişi sahili(4 puan, 1 avaraj, 4 gol attı, 3 gol yedi)
18)slovenya--(4 puan, 0 avaraj, 3 gol attı, 3 gol yedi)
19)isviçre------(4 puan, 0 avaraj, 1 gol attı, 1 gol yedi)
20)güney afrika(4 puan,-2 avaraj, 3 gol attı, 5 gol yedi)
21)avustralya--(4 puan,-3 avaraj, 3 gol attı, 6 gol yedi)
22)yeni zelanda(3 puan, 0 avaraj, 2 gol attı, 2 gol yedi)
23)sırbistan-----(3 puan,-1 avaraj, 2 gol attı, 3 gol yedi)
24)danimarka---(3 puan,-3 avaraj, 3 gol attı, 6 gol yedi)
25)yunanistan--(3 puan,-3 avaraj, 2 gol attı, 5 gol yedi)
26)italya--------(2 puan,-1 avaraj, 4 gol attı, 5 gol yedi)
27)nijerya-------(1 puan,-2 avaraj, 3 gol attı, 5 gol yedi)
28)cezayir-------(1 puan,-2 avaraj, 0 gol attı, 2 gol yedi)
29)fransa-------(1 puan,-3 avaraj, 1 gol attı, 4 gol yedi)
30)honduras---(1 puan,-3 avaraj, 0 gol attı, 3 gol yedi)
31)kamerun-----(0 puan,-3 avaraj, 2 gol attı, 5 gol yedi)
32)kuzey kore--(0 puan,-11 avaraj,1 gol attı, 12 gol yedi)
tabloda görüldüğü gibi elenen takımlar içinde en başarılımız ve en başarısızımız aynı gruptan. ikisi de brezilya ve portekiz'le aynı gruba düşme bahtsızlığını gösterdi. özellikle kuzey kore. yazık oldu. kuzey kore ve kamerun yerine isviçre ve yunanistan'ı görmek isterdim şahsen ben. savunma futbolunu sevmediğimden değil, bilakis severim. ama bunlarınki başka bir şey. biz şampiyonlar liginde bir inter izledik savunma futbolu oynayan ki vay anasını dedik. ama bunlar ne allasen!
ayrıca değineceğim bir iki şey var. cezayir'le başlayayım. kısır bir görüntü çizse de gol yollarındaki problemini çözebilirse eğer çok iyi bir takım olabilir. nasri gibi yetenekler oynayamadıkları fransa yerine burayı tercih etseler çok şeyler değişebilir. ben beğendim cezayir'i kim ne derse desin. yeni zelanda da bambaşka bir konu. ilginç bir şekilde elendiler. ilk iki maçlarında kaleyi bulan iki şutları da gol oldu. çok enteresan bir takım hakkaten(ömer üründül'e döndüm). eğer bir şekilde turu geçebilselerdi turnuvanın en ballı takımı olarak onurlandıracaktım onları. bir de honduras var hakkında bir iki kelam etmek istediğim... böyle takımları severim aslında. renk katarlar falan. ama honduras renk de katamadı. son maçları hariç çok kötü bir görüntü verdiler. bir gol atsaydınız oğlum bari. neyse...
kıtaları değerlendirirsek de şöyle bir tablomuz oluyor:
güney amerika: 5 takım katıldı- 5'i kalifiye oldu
orta-kuzey amerika: 3 takım katıldı- 2'si kalifiye oldu
avrupa: 13 takım katıldı- 6'sı kalifiye oldu
asya-okyanusya: 5 takım katıldı- 2'si kalifiye oldu
afrika: 6 takım katıldı- 1'i kalifiye oldu
bu tabloda da ortaya şu çıkıyor ki amerika kıtası bomba gibi. kazayla gelmiş bir honduras takımı hariç tüm takımlar kalifiye olmayı başardı. avrupa büyük çöküşte. elenen avrupa takımları içinde bir önceki kupanın finalistleri de var. ayrıca kupaya katılamayan türkiye, çek cumhuriyeti, hırvatistan, rusya gibi takımları da unutmamak lazım. avrupa'da topyekün bir çöküş söz konusu. ev sahibi afrika'nın ise tek bir kurşunu kaldı. onlar rus ruleti oynayacak şimdi. ilk turda kafalarına sıkabilirler. okyanusya'dan kimse tur atlayamasa da göz kırptılar. asya'dan ise japonya-güney kore kardeşler yollarına devam ediyorlar. rakipleri de guay kardeşler. paraguay-uruguay.
ikinci tur maçları sonunda elenen 8 takımı da en yukarıdaki tablomuza yerleştireceğiz. o zamana kadar herkese seyir zevki yüksek maçlar diliyorum. kaleniz gol görmesin, asist vereniniz çok olsun. amin.
daha ilk maçlar bile oynanmadan nasıl bu kadar net konuşabiliyorum? çünkü skorlar beni ilgilendirmiyor. tabiî ki desteklediğim bir takım var. ama konu yalnızca iyi futbol değildir. aynı zamanda iyi organizasyondur.
şöyle açıklayayım:
1- inanılmaz yüksek bilet ücretleri: güney afrika'yı yönetenlerin ne menem çakallar olduklarını ortaya koymuştur. bu durum özellikle gelir seviyesi düşük güney amerikalı futbol izleyicilerini vurmuştur. dünyanın en renkli taraftarları pek ortalıklarda yok bu aralar.
2- vuvuzela: fifa'nın kupadan önce yasaklamak istediği ama güney afrika'nın buna karşı çıkması ile futbol zevki diye bir şey kalmamıştır. her maç 135 desibel civarında bir gürültü, ki bu kadar yüksek bir sese sürekli maruz kalmak sağırlığa bile neden olur, ne futbolcularda ne de stadyumlardaki ve ekranları başındaki futbolu keyif için seyredenlerde tat bırakmamaktadır.
3- güvenlik: yunanistan'ın soyunma odası bile soyulmuştır. otellerde durum çok daha beterdir.
4- futbol kalitesi: bu ne yazık ki tüm dünyada düşüyor. küçükler büyükleri yakalayamayınca fifa büyükleri küçüklerin seviyesine indirme kararı almıştı. sonuçlarını hep birlikte görüyoruz.
5- ırkçılık: neredeyse hiçbir tanıtım ve etkinlikte beyaz bulunmuyor. güney afrika zamanında maruz kaldığı yanlışı şimdi kendisi yapıyor. bir de şarkıcı rezaleti var. shakira'nın, khaled'in ne ilgisi var güney afrika'yla?
bir daha birileri çıkar da "afrika'ya spor organizasyonu veriyoruz" derse en yakın akıl hastanesine yatırılması zorunluluktur.
- öncelikle oyuncuların büyük çoğunluğunda, "abi yarın halısaha var da adam eksik" diye çağırılmışlar havası hakim. bu havanın hakim olduğu oyuncuların büyük çoğunluğunda da "lan bi gol atıyim de hep çağırsın pezemenkler" havası hakim.
- g.afrika milli takımı her afrika ulusal takımında olduğu gibi maç berabereyken "lan hep sömürdünüz lan.. ayıp lan.." düşüncesi içindeyken öne geçince, "futbol deyince afrika bambaşka abi.." temalı bir takıma dönüştü.
- yine g. afrika'nın kalecisi olan khune* her afrika kökenli kaleci gibi karşıdan gelen şutlarda refleksleriyle kendisine bile tur bindirirken, yan toplarda "lan şimdi bu topa çıksam mahallede ne derler sonra.." tedirginliği içindeydi.
- g.afrika'da oynayan tek beyaz olup yedek kulübesine kurulan stoper matthew booth sürat teknesiyle açılıp yakıtı bitince bilmediği bir ada'da inmiş ve mecburen orada yaşayıp siyahi arkadaşlarıyla arayı iyi tutmaya çalışıyormuş gibiydi.
- fransa'nın ulusal marşı çalarken farkettim, fransa araba hırsızlığı üzerine kurulu bir çete. anelka bu işleri uzun süre önce bırakmış, ribery, sagna ve evra çetenin hızlı ve sağlam adamları lloris ayak işlerine bakıyor, abidal borçlardan dolayı pisliğe batmış, toulalan beyin, gourcuff onun şımarık oğlu.
- uruguay'ın taktik anlayışı, ıssız adam filminden sonra eski pop şarkılarının tekrar gündeme gelmesiyle beraber türeyen kaşarlaşmış şarkıcılar gibi.
- uruguay-fransa maçının japon hakemi yere düşmek fifa'nın kitabında yazmadığı ve sendelediği için maçtan sonra görevi bırakıp intihar edebilir.
- ömer üründül yine şahane bir gollerini sürdürüyor maalesef.
- uruguay-fransa maçının takriben 9. dakikasının 48. saniyesinde vuvuzela üfleyen taraftar bütün dünyayı birleştirmiş ve müthiş bir birlik ve beraberlikle anasına sövülmüştür.
başlamasına saatler kala dev futbol turnuvası hakkında derin bir analiz yapalım bakalım.
öncelikle sürprizlerin damgasını vurduğu bir turnuva olmasını tememnni ediyorum. ispanya,arjantin,italya,almanya,brezilya... gibi ekol ülkelerin dışında bu gruba kafa tutacak çokca takım var. neden olmasın diyerek bunları bir çırpıda sıralamak gerekirse: danimarka, sırbistan, meksika, fildişi, nijerya, siyasi olarak nefret edilse de a.b.d, uruguay... eldeki kadrosu incelendiğinde forvet sıkıntısı olan avustralya ise at yarışı tabiriyle bu kupanın bombasını patlatabilir...renk katması muhtemel takımlar; merakla beklenecekler diyebiliriz de. bunlar, pek izleme fırsatı bulmadığımız takımlar olacak: japonya iki düşman kore, cezayir, yeni zelanda .. kupanın antipatik 3 takımını ise net bir sebebim yok ama; honduras, şili, paraguay ilan ediyorum.. paraguay gediklisi hadi idare eder de ; honduras ve şili nedense kore japonya kadar ilgi uyandırmıyor bende. onların yerine şöyle avrupa kontenjanı artmış olsa, son anda elenen bosna, irlanda yer alsa süper olurdu. itici olup da yinede kupa için gerekli olan takımları ise: yunanistan ve isviçre olarak ilan ediyorum. savunma futbolu çok ön plana çıkıyor bu iki takımda da. bakalım özellikle farklı kıtalardan oynayacağı rakiplerle nasıl başedecekler. kupanın en ilgi çekici grubu d ve e grupları olur diyorum. h grubu ise tam bir dinlenme grubu olur. yoğun maç temposunda işlerimizi hallederiz onlar topunu oynarken. gruplara göz atıp bitirelim:
A grubu: fransa-uruguay-meksika-g.afrika.
1. torbadan gelen takım g.afrika olunca, otoriterlerce kolay bir grup olarak yansıtıldı; ama bence fransa da dahil tam bir denk güçler savaşı yaşanır a grubunda. kolay maç yok klişesi en çok bu gruba uygun. meksika en çok dikkat edeceğim takım. savunmada marquez, orta sahada torrado, forvet hattında vela-dos santos-blanco takımı taşıyacak isimler. gruptan çıkmanın en güçlü adayı bence. fransa grubun en bilinen takımı; ama sahada ne oynayacağı en muamma takım. son zamanlarda defansif futbolları vardı. son şampiyonalarda 0-0 giden maçlarının bir çoğunu burda da görebiliriz. ilk maçta uruguaya takılmalarını bekliyorum. g.afrika seyirci desteğiyle maçlarını ayrı bir gözle izletir; ama yetenek sorunu çektikleri çok aşikar. nerde eski mosheulu afrika... tanıdık oyuncu bulmak çok zor. bu kupadan sonra süper lig pazarında özellikle ankara semalarında daha net tanırız gibi kupadaki afrikalıları.. uruguay ise çokca renk katacaktır gruba. forlan suarez atar. savunma ise buyur eder gibi geliyor. üst maçlarının açık ara adayı. nedense işi averaja kalacak gibi geliyor bana.
Gruptan kimler çıkar: meksika, fransa
Kimler parlar : g.dos santos-(meksika)- suarez(uruguay)
B grubu: arjantin-g.kore-nijerya-yunanistan
arjantine çok fazla yorum yapmak gereksiz. gazozuna maç yapsalar izletirler kendilerini. her maçı tam bir seyirlik; ama yunanistanı ayrı bir farkla yenerler ise tadından yenmez. g.kore 2002 de hakemi seyirciyi arkasına alıp inanılmaz mücadele etti, daha pasif bir turnuva onları bekliyor. sıkça izleyemediğimiz için bu ülkeyi ayrı bir dikkatle izlemek lazım maçlarını. 2. lik için büyük adayım martins,mikel,utaka gibi skora yönelik golcüleri ve fizik gücüyle nijerya. yeşiller iş yapar bu turnuvada. duran topların usta takımı , komşu yunanistanın havadan atacağı 1-2 gol kritik etki yapabilir gruba. kısacası arjantinin domine edeceği bu grupta tek beklentimiz, 2. lik yarışının kıyasıya geçmesi. korenin biraz fazla direnmesi.
Gruptan kimler çıkar: arjantin, nijerya
Polemik konusu: diego armando maradonanın oyuncu tercihleri..
C grubu: ingiltere-abd-cezayir-slovenya
ingiltere kupaların vazgeçilmez seyirliğidir her zaman. euro 2008 de gözlerin aradığı adalılar, elemeleri rahat geçerek geldiler. kupaya çok formda geliyorlar. başarıya açlar.abd hariç onları zorlayacak takım yok grupta. sonraki turlarda ingiltereye şöyle dişli bir rakip geldiğinde işte o maç çok tartışmalara gebe olur. turnuvanın kırmızı kart potansiyel ismi rooney sahneye çıkabilir bu alanda. abd futbol takımı oyuncu kadrosuyla dikkat edilmesi, her oyuncusu ayrı seyredilmesi gereken bir takım. dempsey, altidore, donovan başlıcaları. işi sıkı tutup gruptan çıkarlar. cezayir neler yapcak merakla bekleniyor. 2-3 kaliteli ayağı onları en alt kategoriden bir üst kategoriye taşıyor. takip edilmeli maçları. slovenya grubu sıkıcı hale getirecek yegane takım. onlar içinde son anda büyük bir şans oldu kupaya gelmek. altcılar için iyi bir seçenek olur. gol bulması kolay olmayacak. yine de kolay lokma olmazlar.
kimler yokki denilecek bir grup, turnuvanın dakika kaçırılmaması gereken bir grubu. almanya tam bir turnuva takımı, isimler değişse de tam bir ekol oldular. son 2 turnuvada lahm-schewistineger ikilisi gibi müthiş parlattığı yıldızlarına bakalım bu sefer kimi ekleyebilecekler. 2006 ve 2008 kadar rahat değiller; ama ne yapıp edip bu zor gruptan vizeyi alır. işi son ana kalacak. sürpriz bir sırbistan mağlubiyeti tadabilir dikkat. diğer 3 denk güce bakalım şimdi.. sırbistan ilk 11 inin neredeyse tamamını takımınızda görmek isteyebileceğiniz oyuncularla donatılmış bir takım. oyun disiplininden çabuk kopacak bir yapılarıda yok. özellikle hücumda istediklerini yaparlar gibi. merakla bekliyorum maçlarını. gelelim ayrı bir gönül bağımızın olduğu avustralyaya. neill, kewell ikilisinin atacağı her adım heyecan verecektir şüphesiz; ancak şansları diğer 2 takıma göre daha zor. gana bile onları zorlarsa şaşmamak gerek. işte öyle bir gruptalar. takımda kewell dışında elle tutulur forvete koyulabilecek isim yok. son kuşakları orta saha için bolca seçeneği defansa ve forvete sunamamış maalesef. sürpriz yapmaları en büyük isteğim. gana ise bu turnuvada afrikalıların derdine çare olacak gibi durmuyor bu grupta. son kadrolarının üstüne pek bir ekleme yapamamaışlar. işleri zor. gruptan çıkmaları büyük sürpriz olur.
Gruptan kimler çıkar: sırbistan- almanya (avustralya)
kimler parlar: krasic, jovanovic, mesut özil..
E grubu: hollanda, danimarka, japonya, kamerun
yine zorlu bir grup . ilk 2 ye yakın iki takım var; ama tamamı hücum oyanamaya yatkın takımlardan oluştuğu için oldukça zevkli maçlar bizi bekliyor. 2 avrupalı ; ki hollanda güney amerika futbol tarzına yatkın. bir iskandinav... samuel eto lu kamerun. sempatik japonlar. bu grupta yine dakika kaçırmamak gerekli. grubun açılış maçı olan danimarka-hollanda maçından her sonuç çıkabilir. merakla bekliyorum . inamatoyu görmek ayrı bir tad olcak. aşağıya 2 takım yazsamda japonya ve kamerunda gruptan çıkarsa şaşırmam. uzun soluklu ilerlermesini beklediğim takımım ise danimarka bu turnuvada.
nispeten zayıf ve renksiz bir grup. yeni zelanda merakla bekleniyor.italya oturmuş kadrosuyla her turnuva çok renk katmasa da kendisini çeyrek finalde bulan bir takım. gruptan çıkıp sonraki tur çelme yemeleri bu sefer muhtemel. pirlo gattuso de rossi üçlüsü xavi li iniesta fabregaslı ispanya orta sahasını andıran ölçüde katkı sağlarlar italyaya. geriye zaten savunan bir sistem kurmak kalıyor. zira seri a üretimi 5 kaliteli gol ayağına sahip mavi beyazlılar... kırmızı kartlar hakem tartışmaları olmadan geçmez italyanların grubu yine bu kupada da. forması oyunundan çok dikkatimi çeken paraguay ne kadar izlense de tam bir kapalı kutu. slovakya ile olan mücadelesinden eve erken döner gibi yine de. slovak futboluda tanıdık isimler ve genç yetenekler ile kolay gruptan sonra bir çeyrek final görürse şaşmamak lazım.
Gruptan kimler çıkar: italya-slovakya
kimler parlar: di natale( italya) marek hamsik(slovakya)
grubun şakası : kornel salata (slovakya)
G grubu: brezilya- fildişi-portekiz-kuzey kore
her sene seçilen ölüm grubumuz bu kupa da g grubu. sondan başlarsak. kuzey kore arkasındaki kitlesiyle? ( tv den dahi izleyemiyecek denilen kitlesiyle) grubun favorisi, merakla takip edilme konusunda. elanolu; brezilya daha az şova dönük futbolunun sinyalini konfederasyon kupasında verdi. portekizle ve fildişi ile oynayacakları maçlar daha bir ilgi çekici olacak. drogbanın sakatlanmasıyla moralinin bir nebze bozulduğunu düşündüğüm fildişi portekize karşı bir adım geriye düştü. takım oyunu konusunda sıkıntılı iki takım olan portekiz fildişi maçı grubun ölüm maçı. futbolseverlere heyecan fırtınası yaşatacak maçlar olacak bu grupta. bu futbolsa bizdeki ne geyikleri dönebilir dikkat. türk basını açısından da en renkli grup bu olacaktır.
Kimler parlar: kader keita- , maicon-alves (kim formayı kaparsa), c. ronaldo (gol atmadan geçmez)
grubun düellosu: elano blumer vs. abdulkader keita
H grubu: ispanya-şili-honduras-isviçre
her turnuvanın en zayıf grubu denir ya zayıflıkta italyanın grubunu kıl payı geçer 1. olur bu grup.. futbolseverler için olabilecek en sürpriz an ilk maçta ispanyanın geriye düşmesi olur. işte o zaman bir nebze hareket gelebilir gruba. isviçre şili biribirlerini yer. honduras 2. liğe oynar gibi. ters bir şey deneyelim grup sonuncusunu tahmin edelim son grupta da.. sonunculuk adayım 2. lik şansı var gibi görünen şili..
Durumun ehemmiyetini anlamak icin usenmedim soyle bir karsilastirma yapayim dedim..
1. gurup--Macaristan 13 puan
2. gurup--Isvicre 13 puan
3. gurup--Slovenya 12 puan
4. gurup--Rusya 12 puan
5. gurup--Bosna 12 puan (Turkiye 8 puanla 3.durumda)
6. gurup--Hirvatistan 10 puan
7. gurup--Fransa 10 puan
8. gurup--Irlanda 12 puan
9. gurup--Iskocya 7 puan
Bunlar guruplarinda ikinci durumda olan ulkeler..Simdi kurallara gore gurubunda ikinci olan 8 ulke play-off'lara kalacak. Gurubunda ikinci olupta en az puana sahip ulke havasini alacak..Tekrar tabloya geri donersek birtek Iskocya(!) bizden az puana sahip. Ve biz ikinci bile degiliz gurubumuzda! Ikinci olabilmemiz icin Ispanya'nin Bosna'yi yenmesi ve Bosna'nin puanlar kaybetmesi lazim. Bu gidisle bize ikincilik yolu bile gozukmuyor anlayacaginiz. Guruplarinda ikinci olan ulkelerin puanlarina bakin, birde bizim puanimiza. 12, 13 puan nerede, bizim puanimiz nerede..
Birde bu ulkeler olduklari yerlerde saymayacaklar tabiki. Onlar puanlarinin uzerine puan eklerken biz yerimizde sayacagiz muhtemelen..Biz simdiden 2012 avrupa sampiyonasi icin planlar yapsak iyi olur. Cunku 2010 dunya kupasi gercekten bir hayal...