2010 anasayasa referandumuna evet demenin nedenler

entry6 galeri0
    1.
  1. karakter sınırı: 12 eylül 2010 anayasa referandumuna evet demek için nedenler.

    - alıntı-
    Nasıl bir referanduma gidiyoruz? Oylayacağımız paket ne kadar sıradan, ne kadar tarihi önem taşıyor?

    Neyi oylayacağız, farkında mıyız?

    12 Eylül günü evet ya da hayır demek ne anlama geliyor?

    12 Eylül'de sadece bir anayasa paketi oylanmayacak, daha fazla demokrasi ile eskisi gibi sınırlı ve lütfedilmiş bir demokrasi arasında tercih yapılacak.

    Bir başka ifadeyle, yaşadığımızı hayatın sınırlarını belirlemek ya kendi irademize bağlı olacak ya da bizim yerimize karar vermeyi alışkanlık ve görev edinen azınlık zümrenin.

    Halk oylamasında evet demek, bu ülke insanının aklı, becerisi ve zekasıyla kendi kaderine hükmedemeyeceğine inanan jakobenlere hayır demektir.

    12 Eylül'de evet demek, Türkiye'nin dünya standartlarında bir hayata layık olmadığına hükmeden Küçük olsun benim olsun zihniyetine hayır demektir.

    Evet demek, laikliği, rejimi, Cumhuriyet'i tekeline alarak, o tekelin parçası olmayanları düşman sayan, ötekileştiren tek parti ideolojisine hayır demektir.

    12 Eylül'de evet demek, her seçimden hangi sonuç çıkarsa çıksın anayasa onlara zaten kol kanat gerdiği için koltukları ve imtiyazları garanti altına alınmış olan azınlık zümrenin iktidarına hayır demektir.

    Evet demek, 12 Eylül darbesinin bu ülke insanlarını mahkum ettiği utanca hayır demektir.

    Evet demek, kendisini halk yerine koyarak halk adına darbe tertipleyenlere ebediyen hayır demektir.

    12 Eylül'de evet demek 12 Eylül'ü tam gününde, tarihe havale etmektir.

    12 Eylül'de evet demek Merhum Menderes'in, Zorlu'nun, Polatkan'ın katline hayır demektir.

    O gün evet demek, faili meçhullere, işkencelere, kanunsuz kanun uygulayıcılarına hayır demektir.

    12 Eylül'de evet demek başörtüsünü yasaklayıp, hukuk, kanun, akıl ve mantık dinlemeden ısrarla bunu uygulayan zihniyete hayır demektir.

    Evet demek, kıyafetleri yüzünden genç kızları, kadınları hastane kapılarından, okullardan, devlet dairelerinden küstahça geri çevirenlere hayır demektir.

    Evet demek, din eğitimini, Kur'an kurslarını yasaklayan zihniyete hayır demektir.

    12 Eylül'de evet demek, Bütün hakim ve savcı kadrolarını kendi adamlarımızla doldurdum şımarıklığına hayır demektir.

    Evet demek, bir grup ayrıcalıklı yargıcın bir başka ayrıcalıklı grubu seçtiği, sonra da o grubun geri dönüp kendisini seçenleri seçtiği kapalı devre düzene hayır demektir.

    O sandıkta evet demek, Ben yaptım oldu, yine yapacağım olacak kibrine hayır demektir.

    Evet demek, bu coğrafyada yaşayanların kimliğini, kültürünü, mezhebini hatta türküsünü yok sayan, tanımayan, küçümseyen otoriter kafaya hayır demektir.

    Evet demek, bu ülkede yıllardır kendileri gibi düşünmeyen, kendileri gibi giyinmeyen ve hatta kendileriyle aynı şarkıyı söylemeyen insanları fişleyenlere, takip edenlere hayır demektir.

    Evet demek, beğenmediği, güdemediği, yönetemediği siyasete yasak koymayı ezber haline getiren illegal siyasete hayır demektir.

    12 Eylül'de evet demek andıçlarla, planlarla toplum mühendisliği yapmayı alışkanlık haline getiren cuntalara hayır demektir.

    Evet demek, Ankara'da kurdukları bürokratik nizama sırtını dayayıp kendilerini halkın efendisi olarak görenlere hayır demektir.

    O Pazar günü evet demek, yıllardır 12 Eylül Anayasası'na karşı göstermelik bir muhalefet yaparak bugün karar verme zamanı geldiğinde açığa düşen sahte demokratlara hayır demektir.

    Evet demek daha iyi bir ülke ve daha kaliteli bir demokrasi için yürüyen Türkiye'ye ayak bağı olanlara hayır demektir.

    mustafa karaalioğlu
    11 ağustos 2010 star gazetesi
    4 ...
  2. 2.
  3. 12 eylül filan hikayede onları yargılasalar bu saatten sonra bana ne babası olen onlarca insanın babasını geri getirebilecek mi ya da gecliğini hapisane köşelerinde gecirenlere kaybolan yıllarını verebilecek mi hayır

    ama milyonlarca gence güzel bir gelecek verecek artık cocuklar babasız büyümüyecek herşey bi yana artık yeni 12 eylüller olmayacak

    onun icin ewwwwweeeeeetttttt.
    4 ...
  4. 3.
  5. mustafa karaalioğlu denen kalemşörün yazdığı abuklamalar ve kıvırmalar bütününe bakarak birileri çıkıp "evet" diyorsa onların da kafasına edeyim!

    mustafa karaalioğlu lan! tek özelliği rize'de doğmak olan başbakan yalakası. rte, "peygamberim" dese bu herif atlar "eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enle tayyiben abduhu ve resuluhu" der.
    2 ...
  6. 4.
  7. genelkurmay başkanıyla, ssk genel müdürünü aynı seviyeye getirme yolunda atılmış ilk adım olması sebebiyle; evett.
    0 ...
  8. 5.
  9. eski alışkanlıklarla buzdolabı, kömür, kanepe, çamaşır makinesi ummak.
    0 ...
  10. 6.
  11. anayasa mahkemesi yeniden yapilandiriliyor
    146. madde:
    anayasa'nın 146. maddesini yeniden düzenlemeyi öngörüyor. yeni düzenlemeyle anayasa mahkemesi'nin üye sayısı 11'den 17'ye çıkartılıyor. üyelerinin 3'ünü tbmm, 14'ünü ise cumhurbaşkanı seçiyor. buna göre, halen 11 asıl 4 yedek üyeli olan anayasa mahkemesi, taslaktan farklı olarak 17 asıl üyeden oluşacak. i̇lk taslakta bu sayı 19 olarak öngörülüyordu. tbmm, 2 üyeyi, sayıştay genel kurulunun gösterdiği 3'er aday arasından; 1 üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek. cumhurbaşkanı; 3 üyeyi yargıtay, 2 üyeyi danıştay, 1 üyeyi askeri yargıtay, 1 üyeyi askeri yüksek i̇dare mahkemesince gösterilecek 3'er aday içinden; 3 üyeyi ise yök'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek. böylece, cumhurbaşkanı taslaktan farklı olarak askeri yargıtay'dan üye seçmiş olacak. cumhurbaşkanının direkt olarak seçeceği üye sayısı taslaktakinden farklı olarak düşürülüyor. taslakta, cumhurbaşkanının 7 üyeyi direkt olarak seçmesi öngörülüyordu. teklifte bu sayı 4'e indiriliyor. anayasa mahkemesi'nin 3 daireden oluşması yönünde taslakta yer alan düzenlemeden de vazgeçiliyor. yüksek mahkeme, iki bölüm ve genel kurul olarak çalışacak. anayasa mahkemesi üyeleri, gizli oyla bir başkan ve iki başkanvekili seçecek. süresi bitenler yeniden seçilebilecek.

    147. madde:
    anayasa mahkemesi üyelerinin görev sürelerini düzenleyen 147. maddede değişiklik öngörüyor. buna göre anayasa mahkemesi üyelerinin görev süresi 12 yılla sınırlı

    hsyk'nin üye sayisi artiyor
    159. madde:
    anayasa'nın, hakimler ve savcılar yüksek kurulu'nun (hsyk) yapısını düzenleyen 159. maddesinde değişiklik yapılıyor. bu kapsamda, hsyk'nın halen 7 olan asıl üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 10'a çıkarılıyor. hsyk, 3 daire halinde çalışacak. teklifte, adalet bakanı'nın kurul başkanlığını yürütmesi korunuyor. adalet bakanlığı müsteşarı'nın kurulda yer alması uygulaması da sürecek. kurulun, 4 asıl üyesi, yüksek öğretim kurumlarının hukuk öğretim üyeleri ile avukatlar arasından cumhurbaşkanınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi, yargıtay üyeleri arasından yargıtay genel kurulunca; bir asıl ve bir yedek üyesi, danıştay üyeleri arasından danıştay genel kurulunca; bir asıl ve bir yedek üyesi, türkiye adalet akademisi genel kurulunca kendi üyeleri arasından; 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca, dört yıl için seçilecek. süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek. kurulun ''meslekten çıkarma'' cezasına ilişkin kararlarına itiraz yolu getiriliyor. kurulun diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak.

    145. madde:
    anayasa'nın askeri yargıyı düzenleyen 145. maddesinde değişiklikle askere sivil mahkeme yolu açılıyor. buna göre, askerî yargı, askerî mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülür. bu mahkemeler; asker kişilerin, sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri askerî suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler. devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde görülür. savaş hali haricinde, asker olmayan kişiler askerî mahkemelerde yargılanamaz. askerî mahkemelerin savaş halinde hangi suçlar ve hangi kişiler bakımından yetkili oldukları; kuruluşları ve gerektiğinde bu mahkemelerde adlî yargı hâkim ve savcılarının görevlendirilmeleri kanunla düzenlenir. askerî yargı organlarının kuruluşu, işleyişi, askerî hâkimlerin özlük işleri, askerî savcılık görevlerini yapan askerî hâkimlerin görevli bulundukları komutanlıkla ilişkileri, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir.

    yaş kararlari yargiya açiliyor
    125. madde :
    anayasanın 125. maddesinde değişiklik yapılarak, yüksek askeri şurası (yaş)'nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolunun açılması öngörülüyor. ayrıca yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamayacak.

    anayasanın degişecek en önemli maddeleri bunlar diğerlerinde genel olarak bi mutabakat var. ancak bu addelere hala niye muhalif olunuyor anlamıyorum.

    anayasa mahkemesinin yeni haline bakarsak mevcut sistemde hep cumhurbaskanı seciyor ve 65 yasına kadar görev yapıyorken bu sınırlanıyor bunun neresi kötü bu mevcuttaan daha kötü demek icin gerekceniz ne?

    hsyk ya bakarsak burda önceden tüm üyeleri cumhur baskanı atarken şimdi büyük cogunlugunu üyelerin kendi aralarından secmeleri mümkün olacak bu mevcuttan daha kötü bir sistem hayır demek icin gerekceniz ne?

    askeri mahkemelerin yapısı degiştirlerek hiyararsi içinde olan bi yargı sistemi sivilleserek denetlenebilir bir yapıya dönüşüyor .bu maddeninde mevcuttan iyi oldugu acık bu maddeye nicin hayır diyoruz?

    gelelim yas kararlarına burdada yas kararları artık denetimsiz olmayacak denetimin olmadıgı yerde hukuksuzluk artar. buda daha iyi bir madde buna nicin hayır?

    hala niye hayır demeliyim anlamadım sırf akp yaptı diye hayır demekde mantıklı geleyince ewet demeye karar verdim. maddeler ortada hepsini okuyun öle karar verin.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük