otomotiv sektörünün sekteye uğramasından mütevellit meydana gelen durumdur. bursa'da bulunan tofaş, renault gibi fabrikaların üretimi kayda değer biçimde azaltmasından dolayı bursa krizin en çok hissedildiği il haline gelmiştir. renault'un fransız yetkilileri üretimi burada yapmak yerine fransada yapmayı tercih edince bu fabrikanın aylık çalışma günü 10 güne kadar düşmüştür. kaldı ki ana sanayiden çıkartılan bir işçi yan sanayiden 7 kişiyi boşa çıkartmaktadır. kriz nereyi teğet geçti bilemem ama bursayı delip geçmiştir.
Bursa nın gerçek yüzüdür. Bursa bir işçi kentidir ve dolayısıyla sömürünün fazla olduğu bir yerdir. Fakat halk hak ediyor abi söylemlerinden vazgeçmek gerekir. Tamam halk kapitalizme oy vermiş olabilir ama umutsuzluğa kapılmak ta neyin nesi. akp ye oy verdi diye akp kitlesini kapitalist ilan etmek yanlıştır. Çünkü halk, kitleler, konjöktür devamlı değişkenlik gösterir, ve halkın talepleri iyi bir şekilde anlatılır ve örgütlenme had safhada olursa akp falan vız gelir. O yüzden halk bunu hak ediyor yaklaşımı yanlıştır. Bütün halk işçidir; akp liside , kürdüde ,türkü de, her ideoloji den öğrenci var, önemli olan insanları sömürüye karşı bilinçlendirmek, beğımsızlığı ve özgürlüğü benimsetmek.
kriz en çok otomotiv sektörünü etkilediği için normaldir. çünkü bursa sanayisi genel olarak renault ve tofaş fabrikaları üzerine kuruludur.
bunun yanında birde krizi bahane ederek keyfi işçi çıkarmalar vardır. bazı işletme sahipleri krizi kullanarak zaten bıçak sırtında olan işçileri iyice sömürmeye başlamışlardır.
akp'nin kurucularından biri olan ertuğrul yalçınbayır'a göre ise, bursa'da hem tekstil hem otomotiv sektörlerinin krizden etkilenmesi sebebiyle daha şimdiden 40-45 bin kayıtlı işsiz var, kayıtdışılarla bu sayı 70 bini buluyor.
krizin henüz dibinin görünmemesinden dolayı sonucun çok ağır olacağını gösteren bir istatistik. bizim ise hala maalesef imf ile anlaşmaktan başka bir ekonomik planımız yok. hamdolsun...