2002 öncesi de sevmezdim 2002 sonrası da sevemediğim mekanlardır.
önceden eksiklikleri çoktu hala eksiklikleri giderilmiş değil. ticari zihniyetini geliştirmiştir bunca sürede. doktorlar biraz daha bilgisizleşmiş ve umursamaz. ağızlarından kerpetenle laf alıyorsunuz. hepsibir olmasa da 10 kişiden 8 i bu şekilde..
Hiç fark yok demek biraz acımasızlık olsa da öyle kayda değer bir fark da yoktur hani. Teknolojik gelişmeler olsun, interneten randevu falan filan olsun, bir derece daha iyi denilebilir. Ama yine aynı ilgisizlik yine aynı kötü muamele devam etmekte. Randevusuz gittiğinde de sıra bekleme çilesi aynen devam.
amaç işgüzarlık yapmak değilse eğer önce şu soru sorulmalı;
filanca tarih öncesi ile filanca tarih sonrası değişiklikleri alt alta yazalım. ''iyileşme'' sağlayan uygulamalar ne kadar teknolojik gelişimle ilgili ve bu teknolojik gelişmelerde siyasi iktidarın her hangi bir katkısı var mı? ne kadarı siyasi idare tarafından uygulamaya koyulmuş yönetim ''iyileştirmeleri''.
evet..
barkod sistemi, led ekranlar, yeni nesil analiz cihazları, yeni nesil tarama cihazları, internetin yaygınlaşması ve online randevu sistemi, hasta takip yazılımları...
yeni binalar, kısa sürede binaların bitmesini sağlayan kule vinçler, beton pompaları, çabuk donan betonlar, tünel kalıp vs. hızlı kalıp sistemleri, ucuzlayan merkezi havalandırma sistemleri...
idari anlamda neler yapılmış peki?
döner sermaye uygulaması sayesinde insanın yüzüne bile bakmayan doktorlar, her yapılan yeni binaya doktor yetiştirmek için mantar gibi türeyen özel üniversitelere, içi boş akademik uygulamalara yol verme, özel hastahane sistemini bakana, yandaşa göre ayarlayıp götü ağrıyana kafa tomografisi çekilen yavşaklığa çanak tutmak, muayeneden/ilaçtan para almak bunun da tahsilatını eczacıya yaptırmak, hastahaneye yolu bile düşmeyen işsiz güçsüz adamı devlete borçlandırmak...
tutup amerika'da yazılan programı, led ekranı, almanya'da üretilen mr cihazını getiren yandaş firmadan 5 misli fiyata alıp devleti soyan adamların soytarılığını yapmayın burada, komik değil.
tıb ve teknolojinin gelişmesini kendilerine yontmaya çalışan akp zihniyetinin versusudur. görende çok ileri bir düzeyde olduğumuzu sanacak. hala çalışanları yavaş ve kaba hala ortalığı bok götürüyor ( o videodan bahsetmiyorum. )
Yüzdesi 1,16 tl olan ilaca, 1,16 tl veriliyordu önceden. Şu an 4,30 tl veriliyor. Hastanede değil eczanede verildiği için, cahil insanların gözünde Eczaneler tü kaka olmakta. Halbuki akıl edip çıktı istese, o farkin muayene ücreti olduğunu görecektir.
Aile hekimi bile yazsa, 3 ilaçtan fazlası için 3 lira muayene ücreti ödenmekte. Hastane doktoru için 5 lira, devlet hanesindeki uzman doktor için 8 lira bu ücret. Tüm hastalardan tahsil edilmekte.
Durum böyleyken , masrafını halkın bizzat ödediği, yani vergiler ve sigorta primleri hariç cebinden çıkarıp verdiği verdiği bir sağlık reformu hiçbir siyasi iktidara maledilemez.
sorgulanması gereken ise, en düşük gelirli ortalama 250 tl prim yatırırken, aldığı ilacın, reçetenin hatta muayene olduğu doktorun bile parasını kendi öderken, işsiz gucsuz insanlar gss adı altında soyunurken devlet eliyle, neden hala hastaneler yetersiz? hastanelerde neden yeterli sayıda uzman doktor yok? gerekli tıbbi gereçler, ultrason, mr, tomografi gibi, neden her hastanede yok? ilcelerde ikamet eden hastalar neden bu tür ihtiyaçlar için il merkezindeki hastanelere (o da varsa) gitmek zorunda?
Dunden daha iyi propagandasına kanmak yerine, ödediği verginin karşılığını istediği gün adam olur bu memleket insanı.
Geçen babama randevu almak için mhrsnin sitesine girdim. En erken randevuyu 20 gün sonrasına veriyor. adamın kulakları ağrıyor.
harbiden sağlık sisteminde bir devrim gerçekleşti. önceden kuyrukta bekliyorduk, şimdi ise bilgisayar başında..
2002'den önce devlet hastanelerinde teröristler**** beleşe tedavi olup elini kolunu sallayarak çıkamazlardı. artık hamdolsun, güneydoğu anadolu'dan hastanelerin acil kapılarındaki polisler bile kaldırıldılar.
sektörden değilim ondan fazla bilgim de yok nasıl işler, ama vatandaş olarak biraz 15 yılda gelişen teknolojinin de yardımıyla iyi gibi sanki. özel hastalenere ödenen farkların artması hoş değil. devlet hastaneleri kapasite olarak yetersiz kalıyor.
Eskiden sağlık karnesi ile hiçbir ücret ödemiyorduk. Şimdi yine 5-10 çakıyolar. internetin gelişmesiyle randevu sistemi tek tipe bağlandı bu güzel tabi ki ama bunun teknoloji ile alakası var hükümet ile değil. He gel gelelim sağlık hizmeti bir kamu hizmetidir, sürekli ve meccanidir sen devlet olarak bunu biz yaptık diyemezsin çünkü senin işin zaten bu. He bundan öncekiler eksikliklerden ötürü utanmalıdır o ayrı.
hasta olmamayı, hastalıktan korunmakla ile mücadele vermeyip "bak ne güzel hastane yaptık" durumu. teknoloji gelişti, imkanlar arttı. ilerleyen her ülke gibi modernizasyonunu yapacaksın. bak ne güzel yaptık şükret diye vatanadaş mı korkutulur?
gss prim borcundaki binlerce liralık borcu nasıl ödeyecek bu gençler? ağzımda 1 diş eksik. neden? iş yok, sigorta yok, gss borcu var ve üstüne üstlük hastane işlem için dünya kadar para alacak. hasta olunca en son ne zaman hastaneye gittim bilmiyorum.
2002'den sonra ruh hastalarının idaresinde ülkeye yayılan depresyon, psikolojik bunalımı kim düzeltecek? işsizlik nedeniyle intihar, yok yere hapse atılmak dolayı hastalık kapıp ölmek, polis şiddeti ile ölmek, madende göçük altında kalarak ölmek, iş kazalarındaki ölüm gibi unsurları en iyi hastaneniz olsa da önleyemezsiniz! insanları kanser edip mücadele etmenin amacı nedir?
adam hastanede ölecek "ama olsun adamlar iyi hastane yapmışlar" mı diyecekler?
geçiniz efendim geçiniz. büyük fotoğrafı görün ve gerçek manasına bakınız.