çok büyük yanlıştır. normalde siyasetçi olarak ecevit'i yavan bulurum ama türkiye'yi batmanın eşiğinden çevirdi. fakat medya olayı bir şekilde ecevit'e yıkmayı başardı. özellikle doğan medya grubu, şimdi rte ile papaz olduklarına bakmayın o zamanlar akp'nin propagandasını şimdiki a haber'den bile çok yapıyorlardı. menfaatleri çakışınca bozuştular.
gelelim krize, 1999 krizinden önce 1990 yılında türkiye hiper enflasyonla uğraşmaya başladı, bunun müsebbibi turgut özal'ın kontrolsüz serbest piyasa anlayışı ve ardından gelen demirel'in karşılığı olmayan yatırım bütçe aktarımlarıydı. ondan sonra 1994 krizi patlak verdi,1994 krizinin sebebi ise aşırı yolsuzluktur, yani aşırı kamu harcamaları, daha açık ifade ile örtülü ödenekten öyle bir götürmüşlerki toplanan vergiler ve kamu gelirleri yetmemiş, bu dönemin başbakanı da tansu çiller'dir.
bu dönemi takiben gelen 1998 krizi ise çin, rusya ve japonya'da meydana gelen ekonomik krizler nedeni ile bu ülkeler firmalarını türkiye'den çekmek zorunda kalmışlardır, türkiye'nin yerel ekonomosi çok zayıf olduğu için* bu tip dış etkilerden çok fazla etkilenmektedir.
gelelim 1999'a. 28 şubat'ın getirdiği olumsuz hava abdullah öcalan'ın yakalanması ve ab tarafından verilen resmi adaylık statüsü ile biraz olsun dağılmış ve bu süreç piyasaları çok pozitif etkilemiştir. fakat ard arda gelen depremler türkiye ekonomisini yerle bir etmiştir. 90'ların başından itibaren imf'den alınan borçlar gırtlağa dayanmıştır. üzerine bir de anayasa fırlatma olayı gelince işler çıkılmaz bir hal almıştır. fakat ecevit çok güzel bir hamle yapıp kemal derviş'i getirmiştir ve ekonominin başına oturtmuştur. tüm tepkilere rağmen arkasında durmuştur, kemal derviş bir ekonomik program yapmış bu Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı'nın türkiye'de ileriki dönemlerde kriz dahi olsa türkiye'nin bu kadar sarsılmayacağını söylemiştir. tabi kimse inanmamış herkes can havli ile anı kurtarmasını istemiştir. kemal derviş hem anı kurtarmış hem de kaile alınmayan söylemleri bir bir gerçekleşmiştir.
tabi bunun bütün kaymağını tepki oylanı alan akp yemiştir. kemal derviş'in öngördüğü gibi güçlü bir ekonomi olabilecekke akp yüzünden vasat bir ekonomi ülkede hakim olmuştur. (bkz: akp nin imf borcunu ödedik kasılması)
ecevit'in tek hatası kendisine anayasa fırlatıldığında duygusal davranıp bunu basın önünde açıklamasıdır. açıklamasaydı kriz üzerine mal edilmeyecekti. tabi kemal derviş'i de getirmeseydi türkiye diye bir ülke yoktu.
şarkıcı ajdara mı mal edecektik denilesi cümle. kardeşim bak, ekonomik krizle ilgili ağır iktisadi konulara değinip burada alim kesilmeye gerek yok, mesele basit. önceki azınlık hükümetini saymazsak ecevit hükümeti mayıs 1999.da iktidar oldu, kriz ne zaman çıktı şubat 2001.de, yani koskoca 1,5 yıl geçti. peki krizin temel nedeni ne, hükümetin yanlış kur politikası, dalgalı kura geçmemek, ipleri tamamen imf.ye verip onlar ne derse yapmak, zira ecevitin ve diğer ortakların partisinde ekonomi bilen yumruğunu masaya vurabilen kimse yoktu.
hal böyle olunca kriz patladı. üstelik dünyada global kriz de yoktu, şu ankinden çok daha iyi durumdaydı dünya ekonomisi.
sözün özü, ekonomik krizler doğal afet değildir, yüzde 90 hükümetlerin suçudur, sen iktidara gelmişsin 1,5 yıl yanlış politika izlemişsin ekonomi çökmüş, daha tonla banka batmış, daha doğrusu hortumlanmış, sen ülkende bankalardaki mevduatların güvenliğini bile sağlayamayacak kadar aciz duruma düşmüşsün, krizden bir gün önce birileri merkez bankasından milyarlarca dolar çekmiş uyumuşsun.
o zaman bunun sorumlusu kim olacak.
hemen yazımın başına dönelim. evet haklısın dostum, ekonomik krizin sorumlusu ecevit değil, şarkıcı ajdardır. o nane şarkısını hiç yapmayacaktı. tarih ajdarı affetmeyecek.
Bu mantikla hareket etmenin neticesinde benzin zamlari ve ithal dilen bilimum ürünün zamlanması durumunda bunu da şu anki hükümete mal etmek beyinsizlik olu ki burada önemli olan var olan ya da olabilecek ani durumlara mevcut hükümetlerin akıllı müdahaleler edebilmesidir ki konu bu açıdan ele alinırsa bu açıdan eleştiri yapmak daha mantiklı olacaktır.
28 şubat süreci ile başlatılan mücadelenin ekonomiye yansıması olan 2001 krizinde, ecevit, zurnanın son deliği olarak krizde pay sahiplerinden biridir.
demirel gibi birisinin ayak oyunlarından nemalandığında sesi çıkmayan ecevit, krizi de boynuna alması normaldir. vaktinde kendisinden dik duruşu göremedik ki kendisini farklı kefeye koyalım.
recep erdoğan tarafından sırf iktidar olabilmek adına çıkarılmış bir kriz olan 2001 krizini masum, tertemiz karaoğlana mal etmektir. araştırınız, recep erdoğan, amerika'ya gittikten sonra iktidar olmuştur.
bir ülkedeki ekonomik krizi ülkeyi yöneten başbakana değil de yurtdışına ya da bilmem nerelere mal eden tatlı su solcularını görmemize vesile olmuş cümle.. ulan bu nasıl mantık, arabayı ben sürüyorum ama kazayı ben yapmıyorum, gibi bişey bu.
ayrıca bu ecevite de hakaret, yani ecevit öyle basiretsiz biriydi ki, ülkesinde ekonomik kriz çıkardılar önleyemedi mi demek istiyorsunuz. ayıptır.. bu ülkedeki her olayı başbakana yıkan tatlı su solcuları, ülkeyi bir gecede fakirleştirip milyarlarca dolar hortumlanırken ruhu duymayan eceviti neredeyse piru pak yapacaklar.
ekonomik kriz dediğin deprem veya sel değildir, ülkeni iyi yönetirsen kriz mriz olmaz, ama o dönemleri biliyoruz, medyanın hükümet düşürdüğü yıllardı, ecevitin o dönem hangi konuda kime karşı dik durduğunu gördük de savunalım. haa bi kere başörtülü vekile karşı dik durmuştu helal olsun, ülkeyi çok ileri götürdü o hareketi.
saçma sapan çıkarımlar yapılmış hatalı önerme. ecevit hükümetinin herhangi bir ekonomi politikası yoktu. amerika'nın çıkarlarına uygun bir iktidar için teslim ettiği apo'nun gazıyla iktidara geldiler. iktidar olunca da ne halt yiyeceklerini şaşırdılar. çünkü gerçekçi bir ekonomi algıları, planları yoktu. en son imf'nin truva atı olan kemal derviş'i ekonomi bakanı yaptılar. şu noktada haklılık payı var kemal derviş ciddi yapısal reformlar içeren acı reçeteyi ülke ekonomisini biraz iyileştirmek için kullandı. sebebi de yine basit, ölü hiçbir menfaat sağlamayacak türkiye yerine nefes alan her daim bir şeyler elde edilebilecek türkiye'yi tercih ettiler. zira o günkü ekonomik ve sosyal şartlarda ülkede rejim değişikliği bile söz konusu olabilirdi. amerika bu riski göze alamadı. bir başka göz ardı ettikleri şey olurları olan ak parti hükümetinin gözünü karartıp yaptığı hamleler oldu. imf ile anlaşılmaması bunun yanında 3 mart tezkeresinin geçmemesi türkiye cumhuriyeti tarihinin en güçlü ekonomik atılımlarına gebe hamleler oldu. yani tamamen ak partinin başarısı.
hasılı 2001 krizi tamamen ecevit'in suçu olmasa da bu krizin en büyük müsebbiblerindendir. sabit kurdan anasının amına kadar nereden tutsan elde kalır saçma sapan icraatlardan tahminimce onlar da bir şey beklemiyordu. nitekim ülkenin amına koydular. bu arada ecevit'i seven ve onun iyi niyetinden emin olan bir insanım bu biline.