hepsinin haklı olmasıyla konu kapanabilir. hepsini aklımızla benimseyip varlığına inandığımız ve ya inanmadığımız için her insan neyi düşünüp kabul ediyorsa o vardır.
yok moruk, ateist olunca veya islama karşı gelince direk filozof olmuyosun diye cevaplanacak durum. ayrıca herkesin inanışı kendine olduğu için kimseyi de bağlamaz.
teolojinin açmazlarından birisidir. belki de en çetrefilli meselesi.
dünyanın pekçok yerinde, inanılan tonla din var. şintoizm'den zerdüştlüğe, bahaizmden hıristiyanlığa kadar. ve hepsinin inanç kaideleri, normları farklı farklı.
temelde çoğu mezopotamya kökenli samitik dinler ve yaklaşık olarak aynı tanrıyı, farklı şekillerde tanımlıyorlar.
bir zerdüşt için doğru yol ve kitap avesta iken, bir hıristiyan için yeni atnlaşma, müslüman için de kur'an-dır. bunun üzerinden türetilecek "benim dinim asıl din naberrrr?", "senin ki bozulmuş benimki doğru" gibi ergence tutumlar insanı yorar ve güldürür.
her dinin doğrusu farklıdır. din yarıştırmaya gerek yok. misal bazı müslümanlar, kur'an'dan yola çıkarak hıristiyanlık eleştirisi yapıyorlarki nereden bakılırsa bakılsın, bir tür komedi bu. dinler üzeri veya kitaplarüstü bir öğreti midir ki, kur'an baz alınsın? hıristiyanlık eleştirisinin incil üzerinden yap. olayın menbaası orada zira.
sana göre doğru kur'an olabilir. o da adama göre de yeni antlaşma. tonla doğru var abi. hanginizin doğru olduğunu kim nasıl bilsin?
zaten pekçoğu, birbirine yakın temaları paylaşıyorken, bunlara hiç gerek yok. din bireyseldir. sizin için doğru neyse, onu uygulayın. bu kadar basit.