azimle çalışarak, belli bir yaştan sonra istediği üniversiteye giden moronla aynıdır bu. var bizim okulda bir tane, 25 yaşında kazanmış gelmiş, lan moron ne işin var üniversitede dedim, güldü geçti. arkasından moron işte nolacak dedim ben de. elin yabancısı 60 yaşında hukuk fakültesinden mezun oluyor, bizim bazı kendini çok bilmiş sanan tespitçilerimiz de 20 yaşından sonra sınava girene moron gözüyle bakıyor. hangisi moron ben karar veremedim.
birde güzel sanatlar fakültelerine hazırlanan güzel sanatlar lisesi mezunu olmayan genç bünyeler vardırki bunlar yetenek sınavıyla okullara kabul edilmektedirler. kişi sütçü imam üniversitesinde* calculus okumaktansa idealleri peşinde eskişehir anadolu üniversitesinde animasyon okumayı yeğlemiş insan tipi olabilir pekala.
tabi "benim yeğen 5** yaşında çok güzel resim çiziyor sen hala becerememişsin be moron" deme hakkınada sahipsinizdir. tabi tabi...
abraham lincoln' un 30' lu yaşlarının sonunda üniversiteyi bitirdiğini bilen, okuma ve öğrenmenin yaşla sınırlandırılamayacak derecede büyük bir tutku olduğunun bilincinde olan adem oğludur.
edit: başlık önce moron şeklinde açılmıştı, sonradan moron adem oğlu şeklinde düzeltilmiş. gecikme için kusura bakılmasın.
psikiyatride buna "tasdik alma" , "meşrulaştırma" da denebilir. yirmi yaşından sonra öss ye giren birisi bunu doğru mu yanlış mı yaptım diyerek gündeme koyar ve fikirleri toplar. sözlükteki adı anket-ül moron'dur. ne de güzel sosyoloji okunur şu sözlükte değil mi yazar? tabi tabi..
okuldan mezun olduğumdan beri özlediğim, hep de özleyeceğim, ama asla geri dönemeyeceğim üniversite günlerine; 20 yaşından sonra girmeyi kafasına koymuş kişidir. kendiyle barışık bir insan olup, üniversitenin her konuda hakkını verdiği takdirde, imrenip saygı duyacağım insan modelidir aynı zamanda.
başladığı bölüme ilerleyen yıllarında ısınamayıp,yatay geçiş için yeterli ortalamaya sahip olamayan kişilerin başvurduğu durum.tıp,eğitim ve mühendislik fakültelerinde böyle adamlara rastlayabilirsiniz.
öss'yi kazandığında bir halt olduğunu zanneden moronun söyleceği sözdür. öss ve eğitim sistemi doğru dürüst bir halde sanki onu savunuyor bu kadar insan okuyor da dünyaya bilimsel olarak ne katkımız var ne keşfettik üniversitelerde.üniversiteye gidip hocanın verdiklerini ezberle sınav zamanı tekrarla sınavdan sonra unut ve bu halinle övün. o insan belki aile baskısı yüzünden yanlış bölüm seçmiştir yeniden öss'ye girmek zorunda kalmıştır ama bunu anlayabilecek kapasite olsa zaten böyle salakça bir cümle kurmaz bu süper zeka öss fatihi .
alan/bölüm dışı bir seçim yapıp universiteye gitmek isteyen adem evladıdır.
bunun yanında,bu adem evladı hayatında hiç dersaneye gitmemiş anadolu lisesine böyle kazanmıştır. karizmatik moronlar gibi,sabahtan akaşama kadar eşek gibi ders çalışarak kafasına birşeyler sokmaya çalışmamıştır.Sistemin azizliğimi desem,askerlik mi desem türlü dertlerden dolayı girer sınava.
unutmadan,o bünye önlisans okuyup çalışarak kendi okul harcını ödemişte olabilir.
bir kişinin ortalama 18 yaşında liseyi bitirdiğini ve direk 2 senelik bir bölüme girdiğini düşünürsek 20 yaşında tekrar sınava girmesi çok normaldir. ayrıca bu önerme bölümünü beğenmeyip tekrar sınava girenler içinde geçerlidir zira bir yök kurumuna kayıt olduktan sonra ilk sene ek puanın kesildiğini unutmamak gerek.
ikinci bir üniversite bitirmek amacıyla başvuru yapan idealist kişidir.
bu kişinin 30'undan sonra da başvuru yapması muhtemeldir.
şaşırmamak gerekir...