eskilerden bir mezun olarak yani daha her yerde bu kadar fazla yokken faydasını gördüm diyebilirim. o zamanlar derslere profesörler, rektör yardımcıları giriyordu. mezun olmak için ciddi anlamda ders çalışmak gerekli idi. ancak yukarıdaki bazı yazarların belirttiği gibi herkesin üniversite mezunu olmak zorunda hissetmesi durumu buralara getirdi. ihtiyaç tan fazlası açıldı. bir çok üniversite bu okulları kampüslerinden ayırdı. ikinci sınıf muamelesi yaptı. liselerden öğretmen devşirilerek buralarda ders verdirildi. kimse buralardan mezun olanların yarın hizmet sektöründe kendilerine kaliteli hizmeti üretecek insanlar olacağını düşünmedi. devlette 150 tl gibi bir fark(bu da lise den sonra direk işe başlayan birinin minimum 4 zam gördüğünü düşünürseniz önemsiz kalıyor) ile özel sektörde ise fark olmaksızın lise mezunu ile aynı kefede değerlendirildi.
bu nedenle kimse tercih etmedi. içeriği kalitesizleşti. gençler arasında askerlik ve polislik gibi maaş garantisi olan meslekler rağbet görmeye başladı. kalan işler de suriyelilere kaldı.
kırık ayağımla, sınav stresi nedeniyle hasta olmamdan ilk yarım saatte çıkıp maddiyattan mecburen tercih ettiğim otomotiv şeysi. inanın ingilizce den yes, noyu bilmeyen 4 işlemi zor yapan insanlarla aynı sınıfta 2 yılımın heba olması hiç calışmadan bölümü birincilikle bitirmem.dgs de 73 puan eklenecek olmasına rağmen. ha arabalar, motorlar hakkında kurdu oldum hatta ustaların çözemediği arızaları bulabiliyorum.herkes arabası hakkında bana danışır. stajda bile ustaların çözemediği arızayı bulup servis mühendisini got etmemde cabası. ama hem asgari ücret vermeleri, askerliği bahane etmeleri hemde tecrüben varmı diye kapıların kapanmasından sonra. sanki tecrübe evde edilen birşeymiş gibi. okumaktan soğudum. gittim oto kuaför , alçı boya vb işlerde çalıştım güzel paralarda kazandım. ve şunu anladım maalesef ülkemizde okuyanın bir değeri yok, torpiliniz felan yoksa okumak sadece size etiket kazandırıyor. liseden sonra okumayan arkadaşlarım sanayiye gitti ve hepsininde durumu çok iyi işyeri sahipleri altlarında son model lüks arabalar, istedikleri yerlere gidebiliyorlar. ama okuyan arkadaşlar ya atanamadı, ya düşük maaşa talim kimi kpss kosturuyor kimisi işsiz. kimide polis oldu. doktor vb. okumuyacaksanız ya ülke dışına çıkın ya da meslek edinin.
iki yillik universite mezunu ve su an lisans okumakta olan biri olarak soyluyorum ki yazin beyler. dersler cok zor degil. yaz okulu falan derken yuksek bir ortalama ile bitebilirsiniz. ilk seneden itibaren dgs calismaya baslayin son sene dgs kursuna gidin. buyuk ihtimalle derece ile bitirirsiniz. ilk 1000 e girerseniz(ki inanin cok zor degil) top universiteler onunuze serilir.
amerikada ki 1 yıllık meslek okulları gibidir bir yıl eğitim alırsın ama gerçekten meslek sahibi olursun amerikada sıvacı olsan bile hayatını bir şekilde idame ettirirsin ama burada 2 yıllık eğitim lise ile eşdeğer yani iki üni yıllık eğitimi alsanda lise mezunu sayılırsın.
sonuçta asgari ücret alacağınız için oku okuma farketmez. meslek lisesi de bununla aynıdır. bölüm farketmez netice asgari ücret. yetişsen de asgari ücret yetişmesen de asgari ücret.
giren öğrenci kalitesine , verilen eğitime baktığımızda büyük çoğunluğunu gereksizdir.
adam ömründe bankaya gitmemiş , paranın ne olduğunu birkez araştırmamış ama hiçbir bölüm kazanamadı diye bankacılık okuyanı gördüm.
motor okuyan bi tanıdığım vardı . bitirince nerede çalışmayı düşünüyorsun dediğimde aldığım cevap "okul bitsin astsubaylığa başvuracağım , ben motordan anlamam" oldu.
düşünün işte ömrünün en faydalı geçirilebileceği zamanda vakitlerini boşa geçirmekten , bireyin kendisine değer katamayacağı kurumlar oldu .
devlet içinde işsizliği düşürmede çok güzel bir yöntem oldu.
peki kurumların bu kadar kötü olmasında suç kimin derseniz, hepimiz suçluyuz
okumayı herkese zorunlu gibi hissetirsek ,
matematik becerisi olmayıp kuaförlük becerisi olan adamı sırf okul okuması gerek diye 2 . yıllık bölümlerde heba ederiz.
bölümüne göre değişir ama yine de bunu okumayıp, lise mezunu kalmak bile daha iyi iş imkanlarına yelken açmak anlamına gelebilmektedir. gerçi bi ara da, lisans mezunu olmaktan daha iyi iş avantajları var 2 yıllık üniversitenin goygoyu vardı. neye inanacağımızı şaşırdık. nitelikli eleman falan hikayemi ki. bilmiyorum. torpili olan iyi yerlere giriyor sanırım.