Hatay, iskenderun'da 12 aracın karıştığı Zincirleme Kaza meydana geldi.
Freni boşalan tır çok sayıda araca çarparak durabildi.
Sağlık ekipleri yaralılara müdahale ederken, Olay yerinde 18 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.
25 kişi de yaralı.
Maalesef acı sonuçlanmış. iyi bildiğim bir yer Hatay dan iskenderun a giriş rampası. Muhtemelen araçta havalar bitmiş ki aslında bunun olması çok zordur güncel ağır vasıta larda ve havalar bitince de aracın debriyaj da işlevsiz kalıyor vites küçültmek de imkansıza yakın hale geliyor ki zaten 8765 şeklinde vites düşerek hele yüklü araçta bu tip bir aracı yavaşlatamazsınız debriyaj faal de olsa. .
Yine toplumsal ihmallerimiz söz konusu. Sırayla :
Bir. Nakliye piyasasındaki dengesizlik ve vergi politikalarındaki çarpıklık yüzünden bireysel şahıs firmaları kan kaybederken filolar zenginleşti. Şahıs arabaları özellikle başta mazot korkunç maliyetleri göğüsleyemiyor devlet onlara hiç bir kolaylık sağlamıyor. Araçlar en temel bakımdan yoksun saatli bomba haline gelmiş durumda. .
iki kaza olan yolun muadili otoban var yine maliyetler tüm Türkiye'de yüksek kullanmak vatandaşın belini kırıyor.
Üç . Firmalar türkiyeye retardersiz düşük beygir alt paket çekici ağır vasıta halen ithal edebiliyor bakanlık bunun temel bir güvenlik donanımı olduğunu anlamamakta ısrarcı kalıp ithalat izni veriyor.
Dört. . O nokta daha öncesinde de çok vukuat yaşanmış iniş bir yer kontrol noktası oluşturmak anlamında son derece riskli. (Aynı risk daha fazla haliyle eski yoldan her iki yönde sabıncubelinde de var..
Ne diyelim her zamanki klasiğimizle kapatalım ölenlere rahmet. Kamuyla şahsın ortak paydaş olduğu bubtür sorumsuzluklara ve para hırsına kaza demeyi bir biz adet yapmışız ülkece. ..
tırlarda 3-5 vites bulunmaz. yarım vitesler de dahil olmak üzere toplamda 12 vites falan olurlar. tabi bu 12 vitesi sağa sola götürerek değiştirmek imkansız olduğu için markaların kendilerine has çözümleri vardır. aracı yürütmek için gereken viteslere ek olarak bir de seri vitesler (hız için) vardır. mesela kendi aracınızın vites kolunu hayal edin. 3. vitese geldikten sonra bir mandalı aşağı indirip 4. vitese götürmek yerine tekrar 1. vitese takarak 4. vitese geçersiniz. yani kat kat bir sistem vardır. bu yüzden öyle 6. vitesten 2. vitese atayım pek bir işe yaramaz çünkü tır vitesleri kalkış ve hız vitesleri olmak üzere katmanlıdır ve bu iki grup arasındaki dişli farkları bizim otomobillerimiz kadar yoktur. bununla birlikte 30-35 ton toplam ağırlığı olan bir çekici 6. vitesten 2. vitese atınca muhtemelen dişli kırar ve yoluna devam eder.
kamyon frenleri de öyle bomba gibi patlamaz. genelde aşırı kullanım veya fazla yüke bağlı olarak ısınan fren diskleri kaliperlerin arasında sıkışamaz bir hale gelir.
videodaki tır oldukça hızlı ve etrafındaki bariyerler onu durduracak veya hızını kesecek güçte değiller. duvara falan çarpsın diyenlere de şöyle diyeyim, o tır duvarı da yıkıp geçer. yani binanın içinden geçecek bir güçle hareket ediyor.
yüklü bir dorse ile sağa veya sola sertçe manevra yapmak tehlikelidir ve tır yan yatsa bile muhtemelen kaymaya devam eder ve yine araçlara çarpar.
retarder ise bir fren değildir. bu sistem yalnızca şaftı belli bir miktar yağ ile boğarak yavaşlamayı sağlayan hidrolik sistemdir. ayrıca virajlarda veya yüksek hızlarda (araç gaz yemeye devam ederken) açınca aracın kontrolünü kaybettirebilir.
özetle böyle bir rampadan böyle bir süratle inmek tehlikelidir. videoyu çeken kişi aracın korna sesini çok önceden fark ederek bunu kayda aldığına göre sürücü bunu çok önceden fark etmiş. sağı solu araç dolu olduğu için muhtemelen bariyerlere girmeyi göze alamamış. duvara veya direğe vurmak bir seçenek olabilirdi ancak panik anında insan sağlıklı karar veremeyebilir.
bana göre bakımsız bir araç ve panik sonucu meydana gelmiş korkunç bir kaza. allah ölenlere rahmet eylesin.