5 Haziran 1977 tarihinde yapılan baraj sisteminin bulunmadıgı seçimler.
Türkiye Geneli Seçim Sonuçları: Toplam Sandık : 80.443
Toplam Seçmen : 21.206.848
Toplam Kullanılan Oy : 15.358.710
Toplam Geçerli Oy : 14.823.943
Katılım Oranı : % 72,42
Milletvekili Sayısı : 450
Oyların Partilere Göre Dağılımı chp %41.39 ap %36.89 msp %8.57 mhp %6.42
bağ %2.49 cgp %1.87 dp 1.85 tbp %0.39 tip %0.14
%41lik zafere rağmen chp'Nin tek başına iktidar olamadığı ve hatta ap'den milletvekili alması sayesinde anca iktidar olabildiği garip seçimdir. daha sonra malum gün gelir, bu seçim çöpe gider.
çok gerilimli bir sürece tanık olan seçimdir.chp genel başkanı bülent ecevit'in otobüsü şiran,niksar ve çiğli'de saldırıya uğramış,izmir çiğli'de kendisine yönelik suikast girişimi başarısızlığa uğramış ve o zamanki istanbul belediye başkanı chp'li mehmet isvan'ın kardeşi ahmet isvan yaralanmıştır.seçimlerde tkp'nin etkisindeki disk chp'yi destekleme kararı almıştı.bu seçimlerde %41 oy alan chp tek başına iktidar olacak çoğunluğu sağlayamadığından hükümeti kurduktan kısa bir süre sonra yerini 2. mc hükümetine***bırakmıştır.fakat,1977 sonunda ecevit'in 1 bağımsız milletvekili ve 9 ap'li milletvekilini kafaya alması sonucu 2. mc hükümeti de istifa etmiştir.o yıl kurulan ecevit hükümeti kasım 1979'da yerini mhp ve msp'nin de örtülü olarak desteklediği demirel'e bıraktı.demirel ise 12 eylül darbesinden önceki son hükümettir.sonrasında hepimizin bildiği kötü son olmuştur.
hakkında kapsamlı araştırma yaptığım konudur. çalışmanın özeti şu şekildedir:
5 haziran 1977 seçimleri türk siyasal hayatının en karışık günlerinde yapılmış olan seçimlerdir. sağ ve sol partiler daha önceki seçimlerde kendi ideolojilerini tanıtmış, bu ideolojilere verilen destek çerçevesinde toplumsal ve siyasal kutuplaşma artmıştır. seçime gidilirken iktidarı elinde bulunduran birinci milliyetçi cephe hükümeti, sağ görüşlü partilerin milliyetçilik çatısı altında toplanmasından oluşmuş olmasına rağmen bütün partiler merkez sağın tüm oylarına taliptiler. chpnin komünizmle özdeş tutulması ve sağ partilerin milliyetçilik ve maneviyatçılık yarışına girmeleri seçimleri tam bir rejim meselesi haline getirmiştir. seçim sürecinde ap anayasayı değiştirmekten söz ederken, yaptığı icraatları seçim meydanlarına taşımıştır. mhp ve msp milli ve manevi değerleri ön plana çıkartırken; chp, sosyal adaletsizlikten ve sokaktaki terörden bahsetmektedir. propaganda araçlarının artmasıyla tüm partilerin siyasi manevra alanlarının genişlediği görülmüştür. seçimlerden buruk şekilde galip çıkan chp, hükümeti kuramamış ve ikinci bir milliyetçi cephe koalisyonu oluşmuştur. seçimin sonuçları itibariyle chp yönetimi değişim sinyallerini vermiş, hükümet kurmadaki sorunlar ve istikrarsızlık bir askeri müdahalenin habercisi olmuştur.
karaoğlan, icraatın içinden, dün dündür bugün bugündür, adil düzen ; atlarının kapıştığı dönemdir, fakat son dakika oyuna giren "NITEKim" evren paşa yarışı darbe yaparak ve diyer atlarıda işkenceye alarak almıştır, bunu kutlamak içinde 3 fidan asmıştır.
solun güçlü olduğu bir dönemde chp kazanmıştır, chp 73te de seçimi kazanmış ecevit 8 yıllık demirelin başbakanlığına son vermiştir, 77 seçimleri sonra ülke iflah olmamış 12 eylüle giden süreç yaşanmıştır.