israil'i kuşatan Arap Devletlerinin ve bunlara fiilen katılanların silahlı kuvvetleri toplamı 537. 000 er, 2. 504 tank ve 957 uçaktı.
Halbuki israil Silahlı Kuvvetleri 264. 000 er, 800 tank ve 300 uçaktır fakat yine de geçmiş savaşlardaki hatalarından ders alamayan araplar savaştan anlamayan bir millet olduklarını gözler önüne sermişlerdir.
israil,abd ve açık olarak pek görünmese de sovyetlerin de karlı çıktıkları savaştır.israil bir hayli toprak kazanmış,araplar da osmanlı nın 400 sene elinde tuttuğu kudüs ü 50 sene ellerinde tutamadan mağlup olmuş ve kaybetmişlerdir.
israil in amerikan istihbaratıyla baskın yaparak kazandığı ve toprak kazandığı savaşlar. savaş sadece malzeme çokluğuyla kazanılamaz. örneğin, mısır migleri hangarlardan çıkamadan vurulmuştur. arapların mislleme olarak kefaret gününde düzenlediği saldırı hemen ertesi gün geri püskürtülmüş, yine israil zaferiyle sonuçlanmıştır.
1967 Mısır-israil savaşında, Mısır askerleri düşmanlarını beklerken, israil ordusu bir anda Süveyş'in öbür yakasını geçerek dünyayı şaşırtmıştır. Mose Dayan'ın bu muazzam başarıyı bir basın toplantısında: "israil in bu başarılı stratejisi, Yavuz Sultan Selim in yıllar önce Mısır'ı fethederken uyguladığı harp planının bir kopyasıdır" diye açıklayıp gafletimizi yüzümüze vurduğunu Biliniz ve ders alınız!
Modern Filistin sorunu, 20 yıl rafta kaldıktan sonra gelen savaşla tekrar su yüzüne çıktı.
aslında ortada, olaya dahil olan devletlerin pekçok yanlış hesabı vardır. bilhassa cemal abdulnasır açısından ciddi bir fiyaskodur.
o sıralar mısır ekonomisi iflas etmiştir. bundan sebep, Nasır 56 da Süveyş kanalını millileştirince, ingiltere ve fransa bu duruma içerlerler.
bunu takiben nasır, Şimon perezle bir antlaşma yaparak, kendisine saldırması yönünde anlaşır. "ben yenilirim ama birileri gelir ve beni kurtarır" diye düşünür. O sıralarda, mısır ordusunun bir kısmı, suudlarla savaştığından, mısır bile bile ölüme gider. hesap şöyledir: israil mısır'a saldıracak, sinayı atlayacak ve bu duruma seyirci kalmak istemeyen büyük devletler, olay yerine intikal edeceklerdir. böylelikle süveyş kanalı'nın millileştirilmesi hadisesi de, gündemden düşecektir. fakat öyle olmaz..
israil mısırla olan kısmı, yani sina cephesini 2 saatte yarar ve bu noktayı galip tamamlar. Sabah 05:45 ile, 07:45 arası tüm mısır hava kuvvetleri yok edilir. ingiltere ve Fransa hesaba göre, oraya el atmalılardı. ama öyle olamadı. amerikada o sıralarda Sovyetler birliğinin macaristanı işgali nedeniyle ilgi alaka doğu yönündedir. Ayrıca, birleşik devletlerde 5 gün sonra başkanlık seçimi vardır ve eisenhower Amerikası, ingiltere'ye oraya müdahale için 5 kuruş koklatmaz. ingilizlerin elleri böylece bağlanmış olur Ki zaten hükümet değişikliği olur bu sırada.
Amerika israile ihtarı verir. ya çekileceksiniz, ya çekileceksiniz der. nihayetinde, israil topraklarını 48'de devletin kurulduğu dönemdekine göre, 3.5 kat arttırmış olarak genişletir.
savaş sonrası oluşan konjonktör, fiilen ingiliz ve Fransız hegemonyasının ortadoğuda bittiğini kanıtlar. Yaklaşık olarak israil-Amerikan stratejik ortaklığı da bu dönemde start alır.
olay üzerine nasır istifa eder. nasır'ın Radyodaki istifa konuşmasını duyan halk, sokaklara dökülür. "geri dön" çağrılarına yanıt veren Ve nasır, görevde kalır.