etrafta tek bir türbanlı yok. ne kadar güzel bir enstantane.
not: fotoğraf istanbul fotoğrafıdır.
mekan; beşiktaş-ortaköy yolu.
not2: 36 eksi ne lan? çekemeyen anten taksın ibişler, siz de çarşaflı-türbanlı kadın fotoğrafı koyun, tutan mı var?
not3: daha "siyasal simge olan türban" ile "köylü kadınların geleneksel örtünmesi" arasındaki farkı bilmeyen şahsiyetlerin eleştirdiği kadınlardır.
o cepheye silah taşıyan kadınlar türbanlı değildir.
ha ama kaşıntınız laikliğe, laik sisteme karşıysa yeri ve zamanı geldikçe kaşıyoruz zaten.
not4: fotoğrafın istanbul'a ait olup olmadığını merak eden arkadaşlar google görsellerde aratabilir.
anadolu insanını haraca bağlayıp istanbul sosyetesine hizmet etmek ne zaman laiklik olmuş ? Gördüğün her mini etekliyi laiklik sıfatına koymak... resmen o zamnların burjuvazi sınıfın temsili niteliğinde fotoğraflar velhasıl boş bir tespit.
edit:beyni yetmeyen eksiledi.
edit2: entrymde 'turban' kelimesi gecmemesine ragmen israrla turban diyorlar. eger ikisinide bir goruyor ve hala onlar basortulu degil diyorsan norolojinin(gerci olmayan seye bakmak zor olacak ama) yaninda birde goz hastaliklari oneriyorum. bir bez parcasi ancak sizin gibilerin beynini orter, bizde saclari orter.
araştırsan fotoğraftaki burjuvayı öven atasından habersiz dangalakların o yıllarda yaşamış dedelerini vergiden ikibüklüm olmuş şekilde, ayağında çarıkla tarlada, nenelerini inek sağarken bulursun.
ve desek ki o garibanlara, senin torunun senin yerine şu anda lüks lokantada senin aylık gelirini tek bir öğün yemeğe veren gavur özentileriyle övünüyor, o yıllardan bir tükürük yollardı günümüz dalyarak ergen kafatasçısına.
Harika bir fotoğraf, en azından diğer atılan fotoğrafın kesin Türkiyede olduğunu biliyoruz bu bile güzel. O zamanlara denk gelmek yerine bu zamanda olmak gerçekten üzücü. Bari bi 50 yıl sonra doğsaydım. Gele gele bu yıllara denk geldim aq
Arkadaki hanımların giyimleri, gözlükler...burası istanbul değil kanımca. O yıllarda ne globalleşme var ne de Türkiye serbest piyasa ekonomisi. Marlboro bile kaçak dal olarak ülkeye giriyor; bir plak, bir yabancı kaset bulabilmek olay. Ülkede döviz denen bir şey yok, fakirlik üst düzeyde, O gözlükleri, o giysileri nereden bulacak onlarca kadın.
başlık ve altına yazılan bazı cümleler sıkıntılı ilk önce onu belirteyim.
denilmek istenen sanırım şu;
"o yıllarda sevimsiz bir muhafazakarlık her yere sirayet etmemişti. örtünmeyen kadınlar daha özgür davranabiliyorlardı. "
buna katılıyorum. çünkü ben annemin 60' lı yıllarda giydiği kıyafetleri bugün giymeye çekiniyorum. çünkü bir grup yobaz kadınları kıyafetlerine bakarak yaftalama derdinde. üstüne tacizi, tecavüzü var..
laik kadınlardır gerçekten. fransızca konuşan, parisli kadınlardır.
istanbul ile alakası muhtemelen olmayan kadınlardır.
Kadınları bir rahat bırakın.
kimisi etekliye saldırır, kimisi başı örtülü olana.
Ama aslında her iki yaklaşım da kadın bedeni ve kıyafeti üzerinden kendi siyasi duruşunu olumlamak isteyen erkek egemen uygulamalardır.
Türk kadınını sevin, özgürleştirin, ona elbette saygı duyun ama ne giyeceğine karışmayın.
Laiklik bu kadınların yanda oturması muhtemel çarşaflı kadınlara öcüymüş gibi bakmaması onların yaşam tarzlarına saygı duymasıdır. Aynı zamanda yoldan geçen çarşaflı iki kadının bu kadınları görüp de "bunlarda hiç ahlak kalmamış şu hallerine bak" demeyip yaşam tarzlarına saygı duymadıdır.