1959 öncesinde türkiye'de ulusal çapta iki futbol turnuvası düzenleniyordu. milli küme her sezon oynanmamış, oynandığı zaman da sadece üç büyük şehirden takımlara açılmıştır. türkiye futbol şampiyonası ise istisnalar haricinde her sezon oynanmış, tüm türkiye'den takımlar bu turnuvaya katılmıştır. hatta üç büyük şehir dışından şampiyon da (bkz: eskişehir demirspor) çıkmıştır. bundan ötürü şampiyonluk sayıları hesaplanırken 1959'da başlayan süper lig ve 1959 öncesi türkiye futbol şampiyonası dikkate alınmalıdır. milli küme'nin bu hesaplamanın dışında tutulması daha adil olacaktır. fakat bu konuyu gündeme getiren fenerbahçe'nin sırf şampiyonluk sayısını artırmak için milli küme'yi de gündeme getirmesi işi yokuşa sürmektedir.
şerefli şampiyonluklardır. maçların radyodan dinlendiği, resimlerin siyah beyaz olduğu, hakemlerin gömlek, ceket, şortla hatta yağmurlu havalarda şemsiyeyle maçlara çıktığı, tozun toprağın sahada, sarının kırmızının lacivertin siyahın beyazın tribünde birbirine karıştığı, toplu halde küfürlerin edilmediği, insanların birbirine saygı duyduğu, sevdiği zamanlarda kazanılan şerefli şampiyonluklar... metin'li, lefter'li, hakkı'lı, şeref'li şampiyonluklar...
59 öncesinde de en çok Galatasaray şampiyon olmuştur. Fbliler algı ile işine geleni yazıyor. Ateş güneş'in şampiyonluğu da Galatasarayındır.
Zaten sayılmayacak o şampiyonluklar, boşa ağlıyorlar.
febenin iddiasına göre 1959 önceki şampiyonluklar ulusal nitelikte. ama aynı febe bu dönemde aynı anda iki tane şampiyon çıktığını iddia ediyor. ulusalsa nasıl iki tane şampiyon olur amk. adı üstünde ulusal şampiyon bir tanedir. bugün bir tane lig var ve bir tane şampiyon var. yok öyleydi yok böyleydi diye tartışmaya bile gerek yok. buradan dahi saçmalık anlaşılır ulusal olmadığı.
beşiktaş ve galatasaray'ın istanbul liglerinde fenerbahçe'den daha fazla elde ettiği şampiyonluklardır.
ilk istanbul ligini en çok kazanan galatasaray 4, en uzun süren istanbul ligini 12 kezle en çok kazanan beşiktaş olurken, 1952-59 arası düzenlenen istanbul pro ligini gs ve fb 3'er kez eşit sayıda kazanmıştır.
bu fenerbahçe denen takım hiçbir istanbul liginde (1908-1923, 1923-1951, 1952-1959) en çok şampiyon olan takım değildir.
1933-1950 arası parça parça 9 kez düzenlenebilen milli küme ile türk futbol tarihi boyunca yalnızca birkaç kez düzenlenip 3 kez kendilerinin kazandığı türkiye futbol şampiyonası adlı organizasyonları süper lig şampiyonluğuyla eşdeğer saymaya çalışıyor bu ezikler.
öyle komik bir şey ki; 1950'de milli küme şampiyonu fenerbahçe, türkiye futbol şampiyonası şampiyonu ise göztepe. yani bunların mantığına göre 1 sezonda 2 tane şampiyon var. aynı sezon hem şampiyon hem 2.olunabiliyor. dünya futbol tarihinde böyle bir örnek yok ama konuşuyor hala angutlar.
bir takım aynı anda hem milli küme hem tfş şampiyonu olsun tek sezonda 2 kez türkiye şampiyonu ilan edilebiliyor. mantığa bak.
işin sinir bozucu yanı: yuvarlak hesap biz 1959'dan önce daha büyükmüşüz diye düşünüyorlar.
yok lan öyle bir şey. 1959'dan önce beşiktaş bile sizden büyük.
siz sadece 2 tane turnuvayı ayıklayıp kendinizi avutuyorsunuz.
galatasaray'ın 22 süper lig şampiyonluğu, 18 türkiye kupası, 16 süper kupası, 15 istanbul ligi şampiyonluğu, 1 milli küme şampiyonluğu var.
fenerbahçe'nin 19 lig, 8 türkiye kupası, 9 süper kupası, 15 istanbul ligi şampiyonluğu, 6 milli küme şampiyonluğu var.
bu zaten resmiyette böyledir. galatasaray'ın başvurması gereken bir durum yok.
milli küme, süper lig şampiyonluğuyla eşdeğer değildir.
o fantezi fenerbahçelilerin avuntusu.
öyle bir şey mantıken de hukuken de olamaz. asla da gerçekleşmeyecek.
burada "sayılmayan" bir şey yok.
fenerbahçelilerin "eşit sayılsın" diye ligin üstüne katmaya çalıştığı 2 tane amatör turnuva var.