türkiye de ki ilk devülasyonun tarihi olup bu tarihten itibaren amerika nın ekonomik anlamda türkiye ye egemen olacağının ilk sinyalleri verilmiştir. nitekim egemen olmuştur da.
padişah ismet paşa'nın fermanı ile köylü ve işçi kesiminin ankara ulus ve istanbul pera'ya (istiklal caddesi) çıkışlarının yasaklandığı yıl. görüntüyü bozuyormuş hergeleler.
ikinci dünya savaşı nihayetlendirildikten sonra; bu yıldan(1946) itibaren bilhassa avrupa'daki kuvvet dengesi münasebetleri tamamen değişmeye başladı. savaş, milletlerarası politikanın merkezi olan birçok ülkeyi tasfiye etti. nazi almanyası, faşist italya, ve militarist japonya gibi... fransa daha savaşın başında alman işgaline uğramış, 3 haftada yere serilmişti. ingiltere galip devletlerden biri olmasına rağmen 6 yıllık savaştan sonra perişan durumdaydı. savaşın sonunda iki büyük kuvvet ayakta duruyordu. sovyetler birliği ve birleşik amerika. fakat savaşın sonunda amerika'nın tekrar infrad politikası(avrupa ülkelerinin iç hesaplaşmalarına karışmama felsefesi, daha sonradan bu politikadan vazgeçeceklerdir)na dönmeyi tasarlaması, özellike sovyetleri avrupada tek sivrilen kuvvet merkezi yapmıştı.
bunun üzerine sovyetler; iran, türkiye ve yunasitan'ı tehdit ederek, baskı uygulamaya başladı.(çarlık döneminden beri vardı bu) o kadar ki; 1945-1946 yılları türkiye ve türk milleti için, hayat-memat zamanı oldu. türkiye her an bir sovyet saldırısı bekledi.