bugün

7 kişi 7-0 yendik, istanbul liginde.

Fener 6 kez milli Küme, Milli eğitim kupası gibi küçük çaplı turnuvalar kazandı. Bu turnuvalar süper lig ile eşdeğer değil.

Fener 3 kez Türkiye futbol birinciliği denen turnuvayı kazandı. Bu turnuva bildiğin Türkiye kupası. Ulusal şampiyonlukla alakası yok. Süper lig ile eşdeğer değil.

Metin Oktay gol kralı oldu, zaten süper ligde oldu. Hala metin Oktay diyorlar ya ahahah.

Lan metin Oktay hiçbir zaman milli kümede oynamadı. içiniz de bir tane beyin sahibi yok mu, bak ben bu entryyi girecem hala metin Oktay yazmaya devam edecekler.

Fener avunmaya devam ediyor belli de bunlar hala okumadan araştırmadan konuşması kötü.
Metin oktay hem lig kurulmadan önce hem lig kurulduktan sonra oynamıştı ben değil vikipedi öyle diyor.
Metin Oktay 1955-1958 arası istanbul profesyonel liginde, 1959 dan sonra süper ligde oynadı.

Şampiyonluk talep edilen turnuvalar 1951'de sona erdi.
Ama daha çok lig kurulduktan sonra oynamış ahahahahah.
genel kural nedir; her yilda bir sezon, bir sampiyon olmali, ulusal duzeyde katilimli, deplasmanli olmali ve en onemlisi kazanana sampiyon unvani verilmeli.

simdi ne istiyor hazimsiz fbliler; 59 oncesinde oynanan milli kume ile turkiye futbol birinciligi organizasyonlarinda elde edilen birinciliklerin sampiyonluk sayilmasi.

bu ikisi de hem ulusal degil hem de yurtdisinda temsil statusu vermeyen organizasyonlar. kazanana birincilik unvani veriliyor. hatta bu organizasyonlar olurken bir yandan da istabul futbol ligi oynanmaya devam etmis.

her iki organizasyon 9 kez birkac ay ara ile ayni sezon oynanmis! birden fazla birinci olmus ayni yil icinde. hatta her ikisini ayni sezon kazanan da var!

ayrica bu iki organizasyon gunumuz turkiye kupasi formatinda yani elemeli bicimde tek mac uzerinden oynanmis. deplasmanli lig formatina sahip degil.

ornegin 1933 yilindaki 6 takimli organizasyonda fb biri hukmen 4 mac yapmis 1 haftada, 2 hafta sonra da 5. maci yapip birincilik almis.

1935 yilinda 5 takim ile yapilmis organizasyon ve 14 gunde birincilik almis fb.

1944 yilinda 4 takim ile oynanmis ve fb 3 mac yaparak birincilik almis.

1940 ta ise istabul ligi ile tfb organizasyonuna ait maclar ayni gune denk gelmis, fb istanbul da a takim ile ankara da b takim ile maca cikmis. ve bu sezon icin tam 3 sampiyonluk talep ediyorlar

milli kume ise daha da komik; maarif bakanligi altinda milli egitim oyunlari olarak oynanmis. ismi bircok kez milli kume, maarif kupasi, milli egitim mukafati olarak degismis!

halit kivanc milli kume hk yazisinda; mahalli ligler bittikten ve esasen futbolda ileri 3 sehir icin bir cesni olmaktan baska ise yaramayan milli egitim oyunlari da sona erdikten sonra yangindan mal kacirircasina bir surat ve saskinlik icinde turkiye futbol birinciligi yapiliveriyor.

hatta fb nin yayimladigi listeye gore 1937 yilinda sadece milli kume birincisi sampiyon sayilsin digerleri sayilmasin bile deniyor. hatta ve hatta o yil turkiye futbol birinciligini amator takim olan bafraspor kazaniyor!

yani fb isine geldigi gibi olaylari carpitarak suni hayaller satiyor! herhangi bir sey cikmayacagi asikar da taraftar guduyor, gundem bulandiriyor.

kaynak: mehmet senol, gayriresmi futbol tarihi kitabi
Eziklik psikolojisidir.
Milli Küme ve Türkiye futbol şampiyonasının ortaklaşa düzenlediği sezonlar var.

Çok subjektif bir yorumla bu tip sezonlarda millî kümenin daha üst Turnuva sayılması gerektiğini düşünerek başvuru yapıyorlar.

Yine pek çok sezonda da 2 farklı takımı şampiyon ilan ediyorlar.
galatasaray 1983-97 yılları arası 14 sene şampiyon olamamış. fenerli arkadaşlar işlerine geldiğinde bunun alıp ısıtıp ısıtıp önümüze koymayı biliyorlar. madem bu kadar büyük kendileri o dönem ligi domine edip açsalarmış şampiyonluk sayılarında arayı.

kaldı ki "metin oktay" vurgusu yapmak da cahilce. metin oktay 1955 te galatasaray a transfer olmujş 1959 öncesi sadece 3 sene galatasarayda oynamış, akabinde 1969 a kadar galatasarayda oynamıştır. (arada 1 yıl palermo macerası var) zaten kendisinin efsane olduğu dönemler 1959 ve sonrasıdır.

eğer asırlık çınarların geçmişe dönük şampiyonluklarına girilecekse bu işi sadece 1924-59 la sınırlamak ne kadar doğru? gidelim o halde en geriye, ilk futbol kulübümüzün kuruluş ve müsabaka yılından itibaren sayalım tümünü...

kısaca bu muabbetler havanda su dövmekten başka bir şey değil. zorla kendisine statü sağlama çabasıdır sadece. çıkarsın sahaya oynarsın, kazanıp şampiyon olursun tatava yapmazsın. sürekli konu ve gündem değiştirmek için nuh nebiden kalma kimsenin tanımadığı yerel müsabakaları (onların da bir kısmını) resmi saydırma çabası islam çupi nin lafını ettiği o meşhur "fenerbahçe büyüklüğü" ne yakışmaz. bizden söylemesi.
1905-23 arası galatasaray'ın 6, Fenerbahçe'nin 4 şampiyonluğu var büyük istanbul liglerinde.

Üstelik futbolun yalnızca istanbulda oynandığı yıllarda istanbul ligini ulusal şampiyonluk saymak, kısmen katılım sağlanan milli eğitim kupası gibi Turnuvaları ulusal şampiyonluk saymaktan daha mantıklı. Ama fenerliler buna ilişmezler. işlerine gelmez.
bütün takımların, anasının ak sütü gibi helal olarak kazandığı ve sayılması gereken şampiyonluklardır.
ve elbette fenerbahçe'nin daha çok olduğu için, bu iş böyle sürünüp gidiyor! eğer tam tersi olsaydı, yani galatasaray bu durumda olsaydı, her zamanki güçlü lobileri, derin ilişkileri ile şu dakikaya kadar çoktaan bu iş bitmiş gitmişti zaten, yormayın kafanızı! dünyanın en önde gelen futbol ülkelerinde hangi yılların şampiyonları sayılıyor, bakın görün hayret edin! zamanında işgüzarın biri 1959 demiş (yok efendim neymiş profesyonellik) öyle gitmiş!

bu arada, gs taraftarı diyorki ''ee o zaman bizim 38 şampiyonluk var'' ulan deve! o eski istanbul liglerini ulusal olmayan bilmem ne şampiyonluklarını sayarsak bizim 44 oluyor zaten! ama deve işte, kafa bu kadar basıyor! anlatamazsın!
Galatasaray'ın şu anki hesaba göre 1957-62 arası tek şampiyonluğu yok.

Büsbütün lig değişiyor 59'dan sonra. Anadolu takımları alt ligden yükselmeye başlıyor.

Cahil cahil konuşuyorlar. Okuyun araştırın beyninizi çalıştırın. Yazık ya, her sitede, her sosyal medya platformunda aynı ezber cümleler ve palavralar.
Fenerlilerin her sene düzenli olarak gündeme getirdiği olaydır. Adamlar günümüz fenerinden o kadar umudu kesmiş ki eski şampiyonlukların derdinde ahahahhs.
Fener 4 maç yapmış hop bir şampiyonluk 6 maç yapmış hop 1 şampiyonluk yaz hemen yav bunlar zavallı bunlar aç.

Gidin bundesliga nasıl olmuş görün.

Fener haksız ıslak rüyalar görmeye başladı yine. Siz önce Trabzon dan çalınan şampiyonluğu geri verin.

18 şampiyonluğu bulunan takım.
"Müzesinde en çok kupa bulunduran takım kim demiş" bir arkadaş hemen baktım.

Galatasaray 96
Fenerbahçe 87.

Bu da mı gol değil be. Bu da mı gol değil.

Kaynak; maçkolik.
"o amatör dönemde oynayan adama "taçsız kral" demeyeceksin o zaman. " demiş fenerkolik bir arkadaş.

O zaman peleye futbolcu demeyeceksin. Adamın profesyonel yaşantısı yok ama 1000 golü var.
Geçeceksiniz bu işleri. Galatasaray fbyi ne zaman şampiyonluk sayısında geçti bunlar taraftarı nasıl uyuturuz, gazını nasıl alırız ayağına 59 öncesi şampiyonlukları piyasaya sürdüler. Yalnız öyle de bi çakallar ki, hesaplayıp öyle itiraz ediyorlar. Kendi kuruluş tarihlerinden itibaren saymaya başlarsalar Galatasaray bunları yine geçiyor. O yüzden daha fazla şampiyon oldukları 33-59 yılları arasının sayılmasını istiyorlar özellikle. Gerekçe de 33 öncesinde istanbul ligi varmış, bu tarihten itibaren deplasmana gidilmeye başlanmış.

Şeytan bile diz çöker tövbe ister, karşılarında önünü ilikler yeminle.
Ben hayatım boyunca boş atıp dolu tutmaya çalışmadım. Bir şey biliyorsam söylerim. Futbol branşında müzesinde en çok kupası olan takım Fenerbahçe'dir. Bunu 2000 senesinde UEFA kupasını almadan üç ay evvel Galatasaray'ı bırakıp, doğru yolu bulmuş birisi olarak söylüyorum. Her insan hata yapar; ama her insan hatasını kabul etmez. Tarihini araştırmadan konuşmayın. Taraftarlık böyle olmalı. Araştırırken de elinizdeki takozlara değil gerçek bilginin kaynağına inin. Maçkolikmiş... Peh!
kimse fenerbahçe bu dandik kupaları kazanmadı demiyor,

bu dandik kupalar, ülke sathına yayılan, düzenlenirken ulusal şampiyon belirlemek adına belilrlenen turnuvalar değildi.

hiçbir zaman da üst üste eklenip toplanarak şampiyonluk sayımına konu olmadı.

milli küme; istanbul-ankara-izmir ligi takımları arasında lig bittikten sonra haziran-temmuz aylarında düzenlenen bir milli eğitim bakanlığı kupasıdır. çukurova, trabzon, bursa ligi gibi liglerden temsilci alınmamıştır.

türkiye futbol birinciliği; türkiye kupası'nın atasıdır. kupa formatıyla düzenlenmiştir, milli küme ile aynı sezonlara denk geldiği yıllar da vardır. 1 yılda 2 şampiyonluk istemek başlı başına çelişkidir zaten.

turnuvaya kulüplerin paf takım topçularının gittiği, fikstür çakışında gitmek istemediği yıllar bile vardır halit kıvanç dahil birçok köşe yazarı bunu dile getirmiştir.

*fenerbahçe'nin hala bunu konuşması büyük zavallılık. defalarca tahkim kurulu başvuruları reddettiği halde bilerek propaganda amaçlı olarak bu konuyu şişiriyolar. maksat, şişmiş kamuoyunun gazını almak, ulan arkeolojik buluş yapmıyorsun, bu turnuvaların ne oldukları yıllardır kitaplarda gazetelerde sabit zaten. türkiye çapında olmadıkları da süper lig ile alakalarının olmadığı da sabit. bilerek uzatılan bir safsata. galatasaray'ın 4.yıldızı erken kazanmasının verdiği bir kompleks.
Amatör lig şampiyonluklarıdır. Profesyonel şampiyonluklara eklenmesi mantıklı değildir.
yahu nişantaşı, modafen, sarıyer, beykozla maç yapıp resmi kupa istenir mi? ayıptır.
Mantıksız sebeplerle reddedilmesini isteyen ezik 6s'lilere girecek olan şampiyonluklardır.

Madem öyle o zaman beşiktaş'ın 1957 ve 1958'de kazandığı federasyon kupası'nın şampiyonluğa dahil edilmesine niye ses etmediniz. Çünkü eklenmiş haliyle bile sizi geçemiyor diye dimi.

Bu karar bile emsal teşkil etmektedir. Ve 1923-1958 arası "türkiye" futbol şampiyonlukları sırf bu sebepten bile si-si kabul edilmek zorundadır.

Sonuç olarak= Fenerbahçe 28, galasray 23, beşiktaş jk 20 şampiyonluğa sahiptir.
Menerbahcenin Galatasaray ezikliği karşısındaki son hamlesidir.

Yakında balkan kupası uefa kupasıyla eş tutulsun diye uefaya da başvururlar. Vizyon bu çünkü bunlarda.
Metin oktay dönemindeki şampiyonluklar sayılmıştır. O dönem o maclar hangi lig adı altında oynadıysa, tff nin arşivinde o lig adı altında şampiyonluklar kayda geçirilmiştir. 1959 da yepyeni bir lig kurulmuştur.

1959 da profesyonel bir lig kurulunca 59 öncesi oynanan maçlar, şampiyonluklar buhar olup uçmuyor. Bu şampiyonluklar 1959 dan sonrasına eklenemez. Onlar kendi kategorisinde değerlendirildi ve kayda böyle geçti.
--spoiler--

madem öyle o zaman beşiktaş'ın 1957 ve 1958'de kazandığı federasyon kupası'nın şampiyonluğa dahil edilmesine niye ses etmediniz. çünkü eklenmiş haliyle bile sizi geçemiyor diye dimi.

--spoiler--

Ettik. Hatta o dönem kendi taraftarı bile sahaya yıldız figürü atarak bunu protesto etti. Muhtemelen yaşınız küçüktü hatırlamıyorsunuz.
mahalli lig şampiyonlukları olup profesyonel lig şampiyonluklarına dahil edilemezler. o dönemde her şehrin ayrı ligi ve şampiyonu vardı, bir tane şampiyon yoktu ortada. bu yüzden 1959 öncesi ve sonrası şampiyonlukları birbirinden ayrı tutmak daha mantıklı olacaktır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar