1923 ile 1950 arası tek bir seçim yapılmaması

    22.
  1. bunu söyleyenlerin ya şeriat isteyenler ya da ülke yönetiminin osmanlı zamanındaki gibi babadan oğla geçmesini isteyenler falan olması acayip büyük bir ironidir. sonra çomar denilince ağızlarından köpükler saça saça sağa sola saldırıyorlar.

    - atatürkü niye sevmiyorsun ?
    + ee osmanlıyı yıktı..
    - işgal altındaydık ama ?
    + olsun atatürk gelip vatanı kurtaracağına yunan ın ingiliz in tecavüzü daha eyiydi. yeter ki padişah kalaydı..

    + cumhuriyeti istemezuk
    - neden ?
    + 1923-1950 arası seçim yapmamışlar
    - ne istiyorsun peki ?
    + şeriat..

    + ne mutlu türküm demek yasaklansın
    - niye ne zararı var sana ?
    + faşistlik bu. bu ülkede kürtlerde var lazlar da..
    - ama seçimde istanbulda kürtler chp ye oy verecekmiş ?
    + kürtlerin hepsi pkk lı zaten tek ve en yerli ve milli biziz yallah ırağa hüloğğğğğğ.

    daha böyle yüzlerce yazabilirim. adamların beyni yok fikirleri var. kendi içlerinde bu kadar tezat oluşturan başka bir millet göremezsin. işlerine geldiğinde atatürkü bile sahiplenirler ( 15 temmuzdan sonraki 1 aylık süreç ) işlerine gelmeyince ölümüne savundukları şeyleri yerin dibine sokarlar ( mavi marmara öncesi ve sonrası, çözüm süreci öncesi ve sonrası, esad öncesi ve sonrası, rusya uçak krizi öncesi ve sonrası, feto 17-25 aralık öncesi ve sonrası, ahmet davutoğlu, abdullah gül, rıza sarraf vs vs vs ).
    12 ...
  2. 12.
  3. bir kere şunu iyi öğrenin; bu millet cumhuriyet kurulana kadar binlerce yıl hükümdarlıkla, monarşiyle yönetildi. o zamana kadar bir insanın hayatı padişahın ağzından çıkacak tek bir söze bağlıydı. insanlar allah'a değil padişaha kulluk ediyorlardı. cumhuriyet sayesinde milletin kaderi tek bir adamın elinden alınıp millete verildi.

    tek partili dönem iyi anlatılmadığı için sanki türkiye o dönem oligarşi ile yönetiliyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. halbuki o dönem chp dediğiniz parti aslında milletvekillerinin halkın arasından seçildiği meclisin kendisini oluşturan bir devlet partisi. bugünkü iktidar muhalefet ilişkileri o gün chp'nin kendi içerisinde yaşanıyordu. iktidar da muhalefet de bu partinin içerisindeydi.

    ayrıca binlerce yıl monarşi ile yönetilmiş, okuma yazma oranı %7 olan, dünyadaki milliyetçilik akımından habersiz bir milleti direk olarak monarşiden çok partili sisteme geçiremezsiniz. çünkü türkiye'de aydınlanma fransa ya da rusya'da ki gibi tabandan yayılarak yükselmemiştir, eğitimli üst sınıfın çabalarıyla tabana aktarılmıştır. o dönem halk daha demokrasi, ulus, ulus devlet kavramlarının ne olduğunu bile bilmiyordu.

    yıllar sonra ise cumhuriyetin hedefleri gerçekleştikçe diktatör olmakla itham ettiğiniz chp 1950'de kanun değişikliği yaparak türkiye'yi çok partili sisteme geçirmiştir. yani bugün iktidar olmanızı o dönem ki chp'ye borçlusunuz.
    7 ...
  4. 11.
  5. Agabenin de pek bi farkı yok. Onlar da kaybettikleri seçimi saymıyorlar.
    6 ...
  6. 25.
  7. inkılap tarihinden bu haber cahiller var hala.

    Ulan serbest Cumhuriyet fırkası kuruldu
    Nerede devlet inkılap düşmanı mollalar koşa koşa bu Parti'ye koştu

    Sonra malum Kubilay olayı falan menemen olayı

    Sonrada tüm dünyada görülen ekonomik ve siyasi krizler

    Yunanistan siyasal çöküntüde
    italyada malum Mussolini krizi
    Rusya'da siyasal kriz
    ingilterede taht kavgası
    Almanyada yükselen nazizizm ve ırkçılık
    Romanya'da siyasal kriz

    Eee tüm Avrupa siyasal ve ekonomik buhramla uğraşırken biz ne yapacaktik

    2-3 senede bir seçim mi olsun.

    Bakın seçimler ülke ekonomisine zararı bugün bile milyon dolar

    Ki 90-100 öncesinden bahsediyoruz.

    Biraz mantıklı olun.

    En azından elinizdeki akıllı telefondan bir tık daha akıllı olun...
    5 ...
  8. 4.
  9. ciddi ciddi cahil dolu sözlük.
    birincisi osmanlı dönemi’nde bırakın seçimi demokrasi bile yoktu parlementer sistem hiç yoktu!
    kardeşini, çocuğunu boğan muhalife neler yapar siz düşünün.

    ikincisi ise yukarıda verilen dönemlerde birden fazla seçim yapılmıştır hatta atatürk demokrasi tam oluşsun diye de partiler açılmasını deklare etmiştir meclis kürsülerinde.
    menderes mesela chp sandalyesinden kalkıp kendi sandalyesini oluşturmuştur.
    10 ...
  10. 27.
  11. Standart Osmanlı 600 yıl neden seçim yapmadı (meşrutiyetleri saymazsak), dört halifeden hangisi seçimle geldi sorularınızı tekrarlamamıza vesile olan hededir.

    Fakat şu 1950de demokrat parti oyu hikayesine takıldım. Ülen düdük makarnası, sen savaşı oyun mu sanıyorsun? ingiltere'de zaferi kazandıran Churchill bile 1945 seçimlerinde kaybetti çünkü halk savaş ekonomisinden bunalmıştı.

    ikinci dünya savaşı boyunca bütçenin yüzde 73ü savunma giderlerine ayrıldı, 2 milyona yakın asker köylerinden alınıp, 6 yıl boyunca hazırda bekletildi. Haliyle üretim düştü. Sizin gibi cahil Osmanlı torunlarının pek bilmediği birinci dünya savaşı sırasındaki açlık felaketi tekrarlanmasın diye köylünün elindeki ürün düşük fiyata zorla alınıp, stoklandı. Diğer taraftan ihracat rekorları kırıldı ama o paracıklar da altın olarak stoklandı.

    Demokrat parti bunalmış bir halk, borçsuz ve de hazinesi altınla dolu bir devlet devraldı. Tabi ki bu kaynakların ve Amerikan yardımının altından girip üstünden çıktı, kısa süre devleti borcunu ödeyemez hale getirdi.

    Neyse, suç inönü'de. Yapması gereken sizin götü boklu dedelerinizi bunaltmak yerine Rus veya nazi tanklarının paletleri altına atmaktı. Ölüler ve de doğmayacak olan piçleri nankörlük edemez ne de olsa..
    5 ...
  12. 23.
  13. keşke hiç yapılmasaydı da, sizin gibi çomarlar ülkenin kaderini belirleyemeseydi.
    6 ...
  14. 1.
  15. (bkz: cahilim demenin alternatif yolları)
    bilal’e anlatım “on”

    1923 türkiye cumhuriyeti’nin kuruluş yılı.
    yani bu ülke yeni kurulmuş ama nasıl kurulmuş?

    yüzlerce yıldır “demokratik seçim” yapan ve bunu kaldıramayıp altında ezilen osmanlı ve ailesini boğan padişahlarının bıraktıkları ile..
    hani şu en az 2/3 yabancı karısı olan padişahların.
    “bilal’e anlatım off”

    o dilin var ya o dilin fatih tezcan..
    yazdığın o ellerin var ya hani..
    öyle bir uzayacak ki götüne girecek kulaklarından çıkacak ve elbet bu devran da bitecek!
    6 ...
  16. 10.
  17. Paramparça olmuş ülkede neyin seçimi lan.sanki padisahlar 4 yilda bir seçim yapiyordu.
    Once bi kendine gelsin ülke.siz şu an bile demokrasiyi hazmedemiyorsunuz
    Allah ın malları.
    4 ...
  18. 24.
  19. 1299 ile 1923 yılları arasında 113 seçim yapılmış gibi konuşuyorlar. Şöyle sorayım Osmanlı devleti ömrünü tamamlamasaydı çok partili hayata ne zaman geçebilecektik? 1876 da bir kere seçim yapıldı bir sene sonra Meclis fesih edildi. 1908 de ise ittihat terakki darbe yaparak geldi bir nevi. Çok fazla kıvırmaya gerek yok. Bizde demokrasi kültürü yok. Bunun Osmanlı veya cumhuriyetle bir ilgisi yok. Nitekim cumhuriyet kuruldu tek parti iktidarı kaldığı yerden devam etti. Şu anda da çok farklı değil, hala tek parti iktidarı var. Çünkü biz hiç bir zaman tarafsızca düşünüp oy vermiyoruz, hepimizin ön yargıları var ve kim o yargılara hitap ederse ona tapıyoruz.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük