1923 ile 1950 arası tek bir seçim yapılmaması

entry51 galeri4
    1.
  1. (bkz: cahilim demenin alternatif yolları)
    bilal’e anlatım “on”

    1923 türkiye cumhuriyeti’nin kuruluş yılı.
    yani bu ülke yeni kurulmuş ama nasıl kurulmuş?

    yüzlerce yıldır “demokratik seçim” yapan ve bunu kaldıramayıp altında ezilen osmanlı ve ailesini boğan padişahlarının bıraktıkları ile..
    hani şu en az 2/3 yabancı karısı olan padişahların.
    “bilal’e anlatım off”

    o dilin var ya o dilin fatih tezcan..
    yazdığın o ellerin var ya hani..
    öyle bir uzayacak ki götüne girecek kulaklarından çıkacak ve elbet bu devran da bitecek!
    6 ...
  2. 2.
  3. O yıllarda demokrasiyi ağzına alana darağacı göösteriiliyordu. Ne demokrasisi ne halkın seçimi. işte birinii başınıza koyduk, bunun dediklerine uyun rejimi idi o yıllar. hal böyle olunca da baş kim takdir ediilmişse ona rıza gösterecelksiniz millet olarak. yani padişahlığı çok ararsınız artık da artık iş işten geçti.
    4 ...
  4. 3.
  5. geri zekalı sürüsüne dert olur.
    çünkü padişahı seçimle getirmiştiniz.
    4 ...
  6. 4.
  7. ciddi ciddi cahil dolu sözlük.
    birincisi osmanlı dönemi’nde bırakın seçimi demokrasi bile yoktu parlementer sistem hiç yoktu!
    kardeşini, çocuğunu boğan muhalife neler yapar siz düşünün.

    ikincisi ise yukarıda verilen dönemlerde birden fazla seçim yapılmıştır hatta atatürk demokrasi tam oluşsun diye de partiler açılmasını deklare etmiştir meclis kürsülerinde.
    menderes mesela chp sandalyesinden kalkıp kendi sandalyesini oluşturmuştur.
    10 ...
  8. 5.
  9. Sırf sizin gibi aç gözlü haramzadeler gelmesin diye seçimler geciktirildi. Ama ne fayda ki herkes Atatürk ü anlamayamıyor. Tipini bittiğim tipine çekiyor.
    6 ...
  10. 6.
  11. akepe kapanınca onun bunun çocukları partisi kurulsa yine tek başına iktidar olabilecek sayıya sahip bir ülkede acaba neden? diye sorabilecek seviyede zekaya sahip insanlara oy kullandırılıyor.
    3 ...
  12. 7.
  13. Belki de atatürk kardeşlerini boğdurmuştur.

    Ondan seçim olmamış olabilir de mi arap kırmaları?

    He köpek soyları?
    4 ...
  14. 8.
  15. Arkadaş demiş rteye diktatör diyenler falan 1923 ile 1950 arası seçim yapılmaması yanlış bir olaydır evet ama bu rtenin diktator olduğu gerçeğini değiştirmez ve kaldıki atatürk istese padişahligi kaldırmaz kendisi padişah olabilirdi.
    2 ...
  16. 9.
  17. 600 yıl Allah,Peygamber, cihad, Padişahım çok yaşa safsatasından başka birşey öğretilmeyen cahil bırakılmış sürüye(Vâhdettin'in tabiriyle) bir anda seçme hakkı verilmesi saçma olurdu.
    En az 100 yıllık ve nesillere yayılan bir eğitimle halkın seçmen olmasına izin verilmeliydi ama maalesef devrim halka henüz öğretilemeden, Devrimden 20-25 yıl sonra sürüler ayaklanıp "Padişah isterük, Kul olmak isterük" diye özgürlükten ve birey olmaktan kaçınıp Demogoji Demokratlarını destekleyip başa getirdiler ve onların da ilk işi eğitim seferberliği kurumlarını düşmanlaştırıp kapatmak oldu.
    4 ...
  18. 10.
  19. Paramparça olmuş ülkede neyin seçimi lan.sanki padisahlar 4 yilda bir seçim yapiyordu.
    Once bi kendine gelsin ülke.siz şu an bile demokrasiyi hazmedemiyorsunuz
    Allah ın malları.
    4 ...
  20. 11.
  21. bunu savunacak insanlar da varmış. yazıklar olsun.
    0 ...
  22. 11.
  23. Agabenin de pek bi farkı yok. Onlar da kaybettikleri seçimi saymıyorlar.
    6 ...
  24. 12.
  25. bir kere şunu iyi öğrenin; bu millet cumhuriyet kurulana kadar binlerce yıl hükümdarlıkla, monarşiyle yönetildi. o zamana kadar bir insanın hayatı padişahın ağzından çıkacak tek bir söze bağlıydı. insanlar allah'a değil padişaha kulluk ediyorlardı. cumhuriyet sayesinde milletin kaderi tek bir adamın elinden alınıp millete verildi.

    tek partili dönem iyi anlatılmadığı için sanki türkiye o dönem oligarşi ile yönetiliyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. halbuki o dönem chp dediğiniz parti aslında milletvekillerinin halkın arasından seçildiği meclisin kendisini oluşturan bir devlet partisi. bugünkü iktidar muhalefet ilişkileri o gün chp'nin kendi içerisinde yaşanıyordu. iktidar da muhalefet de bu partinin içerisindeydi.

    ayrıca binlerce yıl monarşi ile yönetilmiş, okuma yazma oranı %7 olan, dünyadaki milliyetçilik akımından habersiz bir milleti direk olarak monarşiden çok partili sisteme geçiremezsiniz. çünkü türkiye'de aydınlanma fransa ya da rusya'da ki gibi tabandan yayılarak yükselmemiştir, eğitimli üst sınıfın çabalarıyla tabana aktarılmıştır. o dönem halk daha demokrasi, ulus, ulus devlet kavramlarının ne olduğunu bile bilmiyordu.

    yıllar sonra ise cumhuriyetin hedefleri gerçekleştikçe diktatör olmakla itham ettiğiniz chp 1950'de kanun değişikliği yaparak türkiye'yi çok partili sisteme geçirmiştir. yani bugün iktidar olmanızı o dönem ki chp'ye borçlusunuz.
    7 ...
  26. 13.
  27. 2020 yılından, büyük fedakarlıklar ile kurulmuş bir cumhuriyetin yeşerdiği tarih ile 1950 arasında seçim yapılmamasını eleştirerek bir yere varmaya çalışan bir ulu sözlük yazarının düşünceler öbeği..
    1 ...
  28. 14.
  29. Yine mi akılla değil düşmanlık ile yazılan bir başlık. Ne zaman düzgün ve tarafsız araştırmalar ile konuşulacak...
    0 ...
  30. 15.
  31. 16.
  32. Atatürk ne yapmışsa doğru yapmıştır çünkü dinciler gibi hırsız değildi
    Dinciler hırsız dir çalar.
    Neden?
    Çünkü hırsızlar.
    2 ...
  33. 17.
  34. Hata etmişler Başımıza ne geldiyse çok partili hayata erken geçişten.
    0 ...
  35. 18.
  36. BiR DE ŞEY VAR AÇIK REY GiZLi SAYIM YAPILMASI CHP'NiN TEMEL MANTIĞINI YANSITAN EN MÜTHiŞ ÖRNEK.
    0 ...
  37. 19.
  38. 2015-2019 yılları arası 8 seçim yapıldı da ne oldu?
    2 ...
  39. 20.
  40. Anakronizme düşmemek açısından bunu dönemin kendi koşulları içinde değerlendirmek gerekir. Öncelikle içinde bulunulan sosyo-ekonomik yapı aniden çok partili demokratik bir rejime geçilmesine uygun değildi. Nitekim bu sırada kurulan partiler yüzünden yaşanan olaylar bunu çok net olarak açıklamıştır. Dolayısıyla seçimlerin yapılmaması antidemokratik bir yapı olarak görülmek yerine, Türk insanının cumhuriyete alışma dönemi olarak görülmelidir.
    1 ...
  41. 21.
  42. bir başka yanlış bilgi dahadır. 1876 yılında bu topraklar seçimle tanışmıştır. 1923 yılından itibarende birden fazla seçim yapılmıştır.
    1 ...
  43. 22.
  44. bunu söyleyenlerin ya şeriat isteyenler ya da ülke yönetiminin osmanlı zamanındaki gibi babadan oğla geçmesini isteyenler falan olması acayip büyük bir ironidir. sonra çomar denilince ağızlarından köpükler saça saça sağa sola saldırıyorlar.

    - atatürkü niye sevmiyorsun ?
    + ee osmanlıyı yıktı..
    - işgal altındaydık ama ?
    + olsun atatürk gelip vatanı kurtaracağına yunan ın ingiliz in tecavüzü daha eyiydi. yeter ki padişah kalaydı..

    + cumhuriyeti istemezuk
    - neden ?
    + 1923-1950 arası seçim yapmamışlar
    - ne istiyorsun peki ?
    + şeriat..

    + ne mutlu türküm demek yasaklansın
    - niye ne zararı var sana ?
    + faşistlik bu. bu ülkede kürtlerde var lazlar da..
    - ama seçimde istanbulda kürtler chp ye oy verecekmiş ?
    + kürtlerin hepsi pkk lı zaten tek ve en yerli ve milli biziz yallah ırağa hüloğğğğğğ.

    daha böyle yüzlerce yazabilirim. adamların beyni yok fikirleri var. kendi içlerinde bu kadar tezat oluşturan başka bir millet göremezsin. işlerine geldiğinde atatürkü bile sahiplenirler ( 15 temmuzdan sonraki 1 aylık süreç ) işlerine gelmeyince ölümüne savundukları şeyleri yerin dibine sokarlar ( mavi marmara öncesi ve sonrası, çözüm süreci öncesi ve sonrası, esad öncesi ve sonrası, rusya uçak krizi öncesi ve sonrası, feto 17-25 aralık öncesi ve sonrası, ahmet davutoğlu, abdullah gül, rıza sarraf vs vs vs ).
    12 ...
  45. 23.
  46. keşke hiç yapılmasaydı da, sizin gibi çomarlar ülkenin kaderini belirleyemeseydi.
    6 ...
  47. 24.
  48. 1299 ile 1923 yılları arasında 113 seçim yapılmış gibi konuşuyorlar. Şöyle sorayım Osmanlı devleti ömrünü tamamlamasaydı çok partili hayata ne zaman geçebilecektik? 1876 da bir kere seçim yapıldı bir sene sonra Meclis fesih edildi. 1908 de ise ittihat terakki darbe yaparak geldi bir nevi. Çok fazla kıvırmaya gerek yok. Bizde demokrasi kültürü yok. Bunun Osmanlı veya cumhuriyetle bir ilgisi yok. Nitekim cumhuriyet kuruldu tek parti iktidarı kaldığı yerden devam etti. Şu anda da çok farklı değil, hala tek parti iktidarı var. Çünkü biz hiç bir zaman tarafsızca düşünüp oy vermiyoruz, hepimizin ön yargıları var ve kim o yargılara hitap ederse ona tapıyoruz.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük