1920'den değil, 1938'den beri desek daha doğru olur çünkü özellikle 30'ların sonunda türkiye hem teknoloji hem de eğitim anlamında dünyanın en önemli ülkelerindendi. ankara rüzgar tüneli, kayseri tayyare fabrikası gibi projeler hayata geçirilmiş ya da geçiriliyordu.
tarımdaki makineleşme ile üretim artıyor; buna bağlı olarak varlık artıyordu. sümerbank ile tekstil ürünleri hem ucuz hem de kaliteli olarak üretiliyor; insanların alım gücü yükseliyordu.
sonrasında hükümetlerin yanlış ekonomi politikaları, ikinci dünya savaşı ve petrol krizleri ile dönemsel krizler nedeniyle günümüzdeki hâle geldik. yarısının ortalama alım gücü ortalama bir çinli kadar bile olmayan bir toplum.
Olayları tarihsel arka planı ile düşünmek gerekiyor. Evet cumhuriyet 1923 de kuruldu ama Osmanlı'nın mirasının üstünde yükseldi.
Almanya yıllarca birbirini kesti Protestan prensler luther vs. Ulusal birliğini kurdu sanayi devrimi vs.
Biz imparatorluk mirasını aldık ama bize çiftçi insanlar düştü zira hem sanayi yoktu hem de bilgi ve sermaye birikimi. Gayri Müslim teba da misak-ı milli dışına çıkınca cascavlak kaldık.
aslında (bkz: avrasya) ülkesi olsakta resmi olarak avrupada yer alan bir ülke olarak gözüküyoruz resmi platformlarda.
ve 100 yıla yakındır savaş olmamasına rağmen götü doğrulmayan tek ülkeyiz.
almanya bile daha yeni savaşı bitirdi en büyük sanayi güçlerden birisi oldu.
iç karışıklık desen aldı yürüdü.
ben bu durumu yanlış uygulanan islama ve sözde müslümanlara bağlıyorum. zira yanlış uygulanan islam olan hiçbir ülkede huzur yok. atatürk'ü anlamayan, onun gösterdiği hedefe yönelmeyen bir türkiye'de islamcılar da huzur bulamaz. örnek: (mısır, irak, suriye) onlar gibi olmak için bir adım daha atıldı o ayrı.