Elbette adamların (akp) bu kutlamaları iptal etmesinin ardındaki niyet kesinlikle art niyettir buna şüphe yok. Lakin öte yandan bakıldığında aslında oldukça yerinde bir karardır bu 19 mayıs kutlamalarının iptal edilmesi.
19 mayıs gençlik ve spor bayramı ! adı üstünde gençlik ve spor. Peki Atatürk'ün bize armağan ettiği bir bayramı biz yıllardır nasıl kutluyoruz? Beden öğretmenleri nezaretinde statlara dolup 1980 lerden kalma şortlar giyip ip gibi sıraya dizelerek kollarımızı açıp kapatıyoruz, olmadı abuk subuk askeri hareketler yapıyoruz, o da olmadı lise öğrencilerini üst üste koyarak kule yapıyoruz. Ardından askeri tören geçişi ve şiirlerle bayramı kutlamış oluyoruz.. Rezalete bak.
Beden öğretmenleri tarafından askeri düzen eğitimi verilen öğrenciler ! bu mu lan gençlik?
Atatürk'ün bize armağan ettiği bu bayramı bu kadar gerizekalıca kutlamaktan övünen, memnun olan, bu durumu kendisine ve atatürk'e yakıştıran herkes tüm samimiyetimle söylüyorum maldır. hem öyle böyle değil baya bildiğin sığır tadında.
Tamam bu adamlar bu kutlamaları iptal ederken bu dediğim sebepler ve sacmalıklar üzerinden gitmedi, direk olarak atatürk'ün izlerini silme operasyonunda bir aşama olarak yaptılar bunu. Ama bunu yaparken de yukarda bahsettiğim olayın arkasına saklandılar o ayrı.
öte yandan Bu iptal edilen kutlamaların yerine her sene finalleri 19 mayıs gününe denk gelen okullar arası spor olimpiyatları tarzında bir şey düzenlense mesela. atletizm, futbol, basketbol, tenis, vs. vs. gibi bir çok spor dalından oluşan türkiye genelinde bir gençlik olimpiyatı. Ne kadar güzel olmaz mı? yıl olmuş 2012 spor bayramını kutladığımız şekle bak amk ayıptır lan..
19 mayısın, atatürk'ün milli mücadeleyi başlattığı tarih olduğunu bilmeyen ergenin tartışma yaratmak için söylediği söz. eğer ulusal bağımsızlık savaşımızı hatırlatan bu günleri kutlamayacaksak milli bayramlar tamamen kaldırılsın, bu ülke hiç savaşa girmemiş olsun, hiç şehit vermemiş olsun, bu ülke uğrunda ölenleri hiç anmayalım. atatürk, bu günü gençlere armağan etmiş, sen kalk stadlarda gösteri yapıldı diye veryansın et. zor geliyorsa bu tip düşünen insanlar katılmaz olur biter. yıl 1938, atatürk'ün hastalıkla mücadele ettiği, ayakta dâhi zor durduğu günler. doktorların tüm itirazlarına rağmen atamız bu törenlere katılmış, geçit törenlerini saatlerce ayakta izlemiştir. onun bu armağanına, bu şekilde teşekkür ediliyorsa, türk gençliği yavaş yavaş milli değerlerini kaybediyor demektir. yarın bir gün bunlar çıkıp, 23 nisan ne kadar gereksiz, çocuklara eziyet ediyorlar; 30 ağustos ne kadar lüzumsuz, askerleri boş işlerle oyalıyorlar demezlerse zaten atatürk de mezarındaki parendesini tamamlayamaz.
(bkz: 19 mayıs kutlamalarının iptal olmasına kızanlara mal diyen ergen)
arkadaş çok net hatırlıyorum, ilkokulda 1 ay öncesinden başlardık provalara. isteyen katılmasın falan denmiş, sorarım sen hangi ülkede yaşıyorsun diye. katılmıyorum de bir de ye dayağı hocadan. neyse, saatlerce aptal saptal sol sağ sol sağ yapardık. ebemiz sikilirdi. 19 mayıs günü gelip çattığında gösteriler başlamadan en az 2 saat önce stada giderdik, bu 2 saatten geçip gösteri başlayınca bir de kendi sıramızın gelmesini beklerdik. ebemiz sikilirdi yine.
işin bir de farklı bir boyutuna değineceğim şimdi. böyle herkes sanki 19 mayıs'tır 23 nisan'dır çok sikindeymiş, o gün geldiğinde öğlene kadar yatmazmış da hep gösterilere gidermiş gibi davranıyor ya işte bunu yapanların ağzının ortasına bir tane vurmak istiyorum. herkes de bir vatansever görünme çabası, kim kime neyi ispatlamaya çalışıyor anlamış değilim. riyakarlıktan öteye gitmeyen davranışlarla beni tiksindiriyorsunuz. 19 mayıs atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramı. o gün hala bayram, okullarda kutlanacak. kimse sana atatürk'ü anmayacaksın demiyor. sadece çocuklar stadlarda çile çekmekten kurtarılıyor. bunu anlamak bu kadar zor olmamalı. çok sevdiğin değerleri anmak için stadlara ve belirli günlere ihtiyaç duyuyorsan zaten sorun sendedir. farz olmadığı halde sırf mahalleli görsün diye bayram namazına gidip de farz olan 5 vakit namazı kılmayan riyakar müslümandan bir farkın yoktur.
atatürk yaşasaydı eminim ki kendine kemalist diye zırvalara üzülürdü en çok. zaten kemalistlerin en büyük hatası atatürk'ün dinamik düşünce yapısını yani koşullara göre fikir üretme ve uygulama, zamanın şartlarını göz önünde bulundurma özelliğini benimseyememiş olmalarıdır.
spor bayramını kutlama artık sınıflarda yapılacakmış.
şimdi dar bakışlı arkadaşlara sormak lazım, spor bayramı kareografi yaparak, kuru beyinlinin tabiriyle el kol hareketleri yaparak, statlarda kule yaparak falan kutlanırmıymış. bu muymuş spor bayram.
ama şimdi sınıfta oturduğu yerden bi istiklal marşı okuyacaklar kutlanmış olacak ama bu daha mantıklı değil mi spor bayramı için.
sizin beyninize kimler tecavüz etti bilmek istiyorum sözlük.
yıl olmuş 2012 hala kule yapma diye bir spor kaldı mı merak ediyorum. git müsabaka düzenle, turnuvalar düzenle böyle kutla bayramı. asıl kule dikerek spor bayramı kutlandığını zannedenlerin beynine kimler tecavüz etti sorulması gereken soru budur.
19 Mayıs'ı sadece gençlik bayramı olarak görmemek lazım. Uzun süredir Atatürk'ü anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır. Belki de rahatsızlık veren şey statlara doluşan gençler değil, Atatürk'ü anma'dır.
tören, kutlama bir ritüeldir. dünyanın her ülkesinde insanlar ulusal bağımsızlık günlerini, kazandıkları savaşları veya mücadeleye başladıkları günleri törenlerle kutlarlar. dünyanın hangi ülkesine gidilirse gidilsin, bu böyledir. bizde de 3-5 ergen rahatsız oldu diye unutulacak değildir. eğer bu ülkeye bir şeyler borçlu olduğunu düşünmüyorsan zaten sende de, seni zorla gönderen hocanda da vardır bir sorun. ben de gittim zamanında ve hiç rahatsız olmadım, çünkü bu günleri biz yaşatmazsak, yarın öbür gün yeni gelen nesiller tarihinden bihaber, gittikçe popüler kültürün içinde kaybolup gidecekler, ne kurtuluş savaşını bilecekler ne de atatürkü. şimdiden görünüyor örnekleri. tarihini unutan bir millet, aynı günleri yeniden çeker bunu da unutmayın. eğer sen yaptığını çile çekmek olarak görüyorsan zaten diyecek hiçbir şey yok. vatanseverlik sırf sözle olmaz tabi, içinden de gelmeli. ben ikisini de gösterdiğime inanıyorum. inanmayanlar gelsin, buluşalım, konuşalım, o kadar kolaysa ağzıma yüzüme vurmak onu da yapsın da görelim. eğer sen bu ülke uğruna canını feda etmiş atatürk ve silah arkadaşlarına bu töreni çok görüyorsan, bu saygıyı göstermiyorsan, senin zaten vatanseverliğinden, ahlaki ve milli duygularından şüphe ederim.
neredeyse her bayram böyle haberler geliyor. bu çocuklar atatürk'ü böyle anarlarsa ileride atatürk'e dahil içlerinde "samimi" bir sevgi kalır mı acaba ? atatürk bugün yaşasaydı eğer hiçbir çocuğun böyle çileler çekmesini istemezdi. onlar daha çocuk lan ! senin ne hakkın var da yarıçıplak statlarda yağmurun altında saatlerce bekletiyorsun ?! senin egon tatmin olacak diye orada saatlerce yarıçıplak bir şekilde saçma sapan hareketler yapmamalı o çocuklar. git başka yerde tatmin et egonu.
girilen entrylerden anlaşıldığı gibi kendi entrymde belirttiğim riyakarlık meselesi tam da bu noktalarda başlıyor. kurban bayramı, ramazan bayramı gibi tatil dönemleri hükümet şu tatili hafta sonuyla birleştirsin de 9 gün tatil yapalım diyerek tüm ülkenin yan gelip yattığı o fazladan 2 gün tatilin ülkede sebebiyet verdiği ekonomik kayıp sikinde olmayan insanların riyakarlığıdır işte bu. 10 yaşındaki çocuk tören günü eziyet çekiyor diye o yaştaki bir çocuğu vatan sevgisi ve ahlaki değerlerden yoksunluk gibi saçma sapan şeylerle suçlayarak aşırı milliyetçi tavırlarının kendilerinde yarattığı sorunları görmemelerine neden olan riyakarlığıdır. öyle sorunlardır ki bunla 10 yaşındaki çocuğa ithamlar dizmeye götürecek kadar alçaltır insanı. ama aslında fazla şaşırmamak gerekir. bu ülkede darbeleri yapanda zaten bu zihniyettir.
öncelikle izin verin kendimi ifade edeyim, geri kafalılığımı ve de bu işin ehemmiyetini -kendim için- bir sereyim ortalığa.
19 mayıs, 29 ekim, 23 nisan gibi bayramlar önemli ve gereklidir. çünkü bu memleket, "hmm, ok, o halde neden cumhuriyet rejimini de denemiyoruz." şeklinde, gayet zallı zoplu bir senyörler toplantısı üzerine kurulamadı malesef.
gidip görmeyenleriniz varsa diyorum, şimdi bu 19 mayısı kaldırdık diye sevinen o küçük malların yaşında ölüp gitmiş insanlar var. heh, işte onlar senyör değildi, çarıklıydı. belki de 19 mayıslarda bundan pisi pisi giyeriz, azıcık anlayalım diye, ama onlar taşa toprağa bastılar, sonra taşa toprağa girdiler, biz yine senyör gibi çimene basıp güneşten şikayet ettik.
şiirler okuduk, şarkılar söyledik, danslar ettik, güldük eğlendik, yorulduk elbet, yorulmadan iş mi olur!
ama ne yaptık, hiçbir şey. o kadar şiir okuduk da ne anladık mesela. yok ki, vuruyorsun, ses çıkmıyor.
sonra daha üzerinden asır geçmemiş, gelmiş iki çapulcu, bıkbık edip kaldırmış bayramı, seyranı.
ataların da "oynamıyom ya." deyip gideydi keşke. sen babandan fazla para alıp statta gidip gazoz içeceksin nasılolsa,
nasılolsa boşa kurulu bu düzen, kurmasalarmış.
nasılolsa iki tane çapulcu gelip, kemaliste liboş, ülkesini seven sahip çıkan adama tatlı su milliyetçisi diyecek, ben daha halvet yüzü görmeden toprak yüzü görüyorum, benim ne derdim var deyip kaçsaymış, kovalamasaymış, üzmeseymiş kendisini bu kadar.
işte o bayram, adı üzerinde, bayram.
atatürk'ün belli şartlar altında, hiç de bayram niteliği taşımayan şartlar altında kalkıp samsun'a gittiği gün, bu işi kotarır mıyız ki acaba diye düşündüğü ve ilk adımını attığı gün, hiç de bayram olamayacakken aslında, algıda seçicilik edip de, bayram değil anmadır, oturalım efendi efendi analım demezsen, zaten senin neyine bayram, senin neyine insanlık. peh.
koskoca devranı, bir küçücük anma için, bir minicik algı için, "ondokuj mayıjları şevmiyorooş." durumuna getirdik ya, heh işte ben ona üzülüyorum.
şimdi böyle yetişmeyen nesli görünce üzülüyorum, biz vaktiyle saygı duruşunda kazara kımıldasak utanırdık. şimdikiler statta beklemekten şikayet filan ediyorlarmış.
merhaba, ben işte o malım.
buralarda bana mal denmesi, onlara da insan denmesi de çok doğalmış.
ben böyle mal olarak çok iyiyim. diğerlerini de allaha havale edecektim de, varsa yukarılarda göçenlerin toplandığı bir araf filan, atatürk gördüğü yerde hepimizi... neyse sakinim.
milli mücadelenin başladığı tarihin, stadyumlarda kule yaparak kutlanması gerektiğini savunan maldır.
hiç öyle boşuna artistlik yapıp, oy kapma amaçlı milliyetçilik taslamanın alemi yok. hepimiz biliyoruz sende kaçtın o provalardan. gittin parka, sabah okula gelirken yarım bırakıp kravatına zulaladığın sigaranı yaktın.
herkes içten içe o günlerde yaşadığı olaylardan ötürü bir yerlerinde sevinç çığlıkları atıyor gösteriler iptal oldu diye. kimsenin düzgün anısı yoktur çünkü o stadyum gösterilerinde. yok sıcaktan kavrulduk, yok yağmur yağdı, yok pantolon yırtıldı, yok 5 saat ayakta bekledik... bu mu şimdi milli mücadelenin kutlanma şekli? hadi milli mücadeleyi geçtim, gençlik ve spor bayramı?
19 mayıs çok önemli bir tarihtir türkiye için. amma velakin gençlik ve spor bayramı olarak anılan bu tarihin esas amacı, gençlik ve spordur adından da anlaşılacağı üzere. spor faaliyetleri düzenlersin, milli mücadele konulu anma etkinlikleri düzenlensin... stadyumda kule yapmak nedir kuzum?