aynı zamanda doğum günümle aynı güne denk düşer. * Bu bayram sayesinde doğum günlerimi herdaim rahatça kutlayabilmişimdir. Çünkü bütün arkadaşlarım tatildedir.
önemli ulusal bayramlarımızdan biridir. derine inildiğinde kişinin gözyaşlarına hakim olamamasına sebep olan milletimizin en değerli günlerinden biridir.
mustafa kemal atatürk' ün samsun' a ayak bastığı ve ülkenin kaderinin değiştirmeye başladığı gün. ne kadar şanslıyız ki mustafa kemal atatürk bu özel günü biz gençlere bağışlamış. ülkenin gençlere emanet edildiğini daha bir üstüne basarak vurgulamış böyle bir günü gençlere bağışlayarak. ne mutlu bize ki böyle bir ülkenin, böyle bir liderin gençleriyiz.
Aslında Spor bayramının kökü Osmanlı devletine dayanır çünkü 1911 yılında ilk günümüz deyişiyle 19 mayıs bayramı kutlanmıştı. Bu tarihten itibaren, bazen adı "Okullar Bayramı", bazen "idman Bayramı" bazen "Jimnastik Şenlikleri" olsa da, her yıl büyük şehirlerde benzer kutlamalar yapıldı. 19 mayısta kutlanacak genel bir bayrama dair ilk işaret 1935'te Beşiktaş Jimnastik Kulübünün Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri ile yaptığı bir toplantıda "Mayıs ayı içinde bir günün Atatürk Spor Günü olarak kutlanması" önerisi ile verilmişti.
19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa nın Samsun a geldiği gündür. Türkiye cumhuriyeti nin Ulusal bayram günüdür. Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramımız yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.
--spoiler--
Ey büyük Ata'm,
Türk gençliği olarak hürriyetin, bağımsızlığın, egemenliğin, cumhuriyetin ve inkılâplarının yılmaz bekçileriyiz.
Her zaman, her yerde, her durumda, Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığa geçmek için; bütün zorlukları yeneceğimize namus ve şeref sözü verir, kendimizi Büyük Türk Milletine adarız.
--spoiler--
büyük önder' in biz gençlere armağan ettiği bayramdır. kurtuluş savaşının başladığı, ezilen bir halkın küllerinden yeniden doğmaya başladığı gündür. 19 mayıs atatürk ü anma gençlik ve spor bayramı' ında dünyaya gelmiş olmak da, benim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır.
devletin insanını spora teşvik etmek için kullanabileceği bayramdır...
başbuğ mustafa kemal atatürk yan gelelim yatalım, tatil yapalım diye mi armağan etti bu bayramı ? başbuğ'un attığı her adım, söylediği her söz planlıdır.
bu bayramın amacı türkiye cumhuriyeti'ne spor sevgisini aşılamaktır.
spor stadyumlarda gösteri yapmak değildir. senede bir gün avrasya koşusu düzenlemekte değildir. devletten daha çok organizasyon düzenleyen giyim firmaları var ! bu firmaları teşvik etmek çok güzel ama türkiye'nin spor yükünü bu firmalar çekemez.
teşvik nedir ? teşvikten kastım devletin organizasyonlar yapması değildir. faaliyet sahaları açmasıdır. bunun kökü ilköğretime kadar dayanır. çünkü ülkemizde an itibariyle yapılan okullarda bile spor salonu eksiktir. milli eğitim bakanlığı spor salonunu bir koşul olarak sunmalıdır.
spor salonu olmayan okullar, spor nedir bilemezler. bir milletin temelini oluşturan okullar yani başbuğ'un cumhuriyeti emanet ettiği gençlik uyuyor ! sporu, futbolla eşdeğer görüyorlar !
halı sahada iki topa vurmakla spor olmuyor ! dileğim tez zamanda devletin bu konuya eğilmesi ve kökten bir spor reformu başlatmasıdır.
vesilesiyle; bir dünya gencin belki de iki aydır "evladım sağa döneceksin sağa", "kızım saçı çektirtme bana", "kime diyorum ben", "evladım salak mısınız, beceriksizler" tarzı ifadelerle güneş altında eğitilmeye çalışıldığı gün.
daha sonra haberler şu şekilde olacak: gençlik bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı.
dini - milli tüm bayramların sadece tatil olarak görüldüğü günümüzde okullarda daha bir şevkle kutlanması dilenen bayramımızdır. bu günlere kolay gelinmemiştir.
gençler kule yapıyormuş dedim gideyim çıkayım kuleye. dediler olmaz. ee, ne sikime yapıyorsunuz o zaman? benciller işte. illa kule yapacaklar kendi kendilerine, sen de alkış tutacan alttan. yok hayır yani gençler olarak bunu mu yaptınız? kule yaptınız kullanılamıyor. bir de ponpon kızlar var sanki nba final serisi.
tevrat'ta da tanrı dalga geçmişti bin yıllarca inandılar, hala aynı saçma şey. bunlar bir topluluk oldular, aynı dili konuşurlar ve yaptıkları iş de budur diyordu babil kulesini görünce tanrı. ne o aferin zekisiniz bir araya geldiniz, e napıyorsunuz? işte kule yaptık. e, zevkliymiş.
neyse ki beni hiç göndermediler oraya. millet sevinirdi dersten tüydükleri için. halbuki güneş tepeden vurunca amele yanıkları oluştu hepsinde, diğer yandan güneş çarptı kafa beyin kalmadı hiçbirinde. güneş dinler mi lan kule mule? bi de neymiş güneşe kule yapıyormuş. bak akla bak hele.
salak oğlum işte bu insanlık. hem bişi bilmez hem de saçmalar. neymiş ibrahim demiş ki güneş tanrı olamaz bulut onu durduruyor. nah durduruyor! dünyaya göre bakıp da gece oluyor diye artislik yapıyorsun güneşe karşı ha?
birçok öğrenciyi 70 dersten alıkoyan ve 19 mayıs sabahı 08:00'de yollara düşmeye iten; coşkuyla kutlandığıyla ilgili hiçbir emareye ulaşamadığım bayramdır. ilk kez katıldığımdan olacak, çok buruk geldi abi bana, ne bileyim televizyonlarda falan hiçbir şey yok. ya da evet, ben şey oldum diye böyle geldi. *
her şeye rağmen çok güzel deneyimler yaşayabileceğiniz, atatürk'ün samsun'a çıkışını 90. kez kutlamamıza olanak veren bayramdır. hiçbir zaman beni bin kişi alkışlamamıştı sözlük, ühühü, çok duygulandım lan.