çoğu kaynakta (bkz: 1848 devrimleri) diye geçer. çünkü tek bir devrim olmamıştır birçok ülkede de aynı olay söz konusudur.
mesela;
fransa'da cumhuriyetçi ayaklanma ve işçi ayaklanmalarıyla karşı karşıya kalan temmuz monarşisi kral louis-philippe'in tahttan indirilerek ikinci cumhuriyet'in kurulmasıyla sonuçlandı. 1848-1852 yılları arasında 4 yıl süren bir cumhuriyet yönetimi başladı.
berlin'de yapılan miting ve gösterilerden korkan prusya kralı ıv. friedrich wilhelm göstericilerin taleplerini kabul ederek parlamento seçimlerinin yapılmasını, bir anayasa hazırlanması ve basın özgürlüğünü kabul etmek zorunda kaldı. saksonya'ın dresden kentinde 3-9 mayıs 1849 tarihlerinde ortaya çıkan ayaklanmada ünlü klasik müzik bestecisi richard wagner de rol oynadı. halkın baskısı sonucu bavyera'da kral ı. ludwig tahtan inmek zorunda kaldı.
avusturya-macaristan imparatorluğu'nun egemenliği altındaki bölgelerde de ayaklanmalar ve gösteriler yaşandı. viyana'da 1848 yılı boyunca 4 defa hükümet değişikliği yaşandı. imparatorluğun vatandaşı olan çekler, italyanlar, slovenler, lehler, sırplar, hırvatlar, slovaklar, romenler ve macarlar arasında bağımsızlık talepleri yükseldi. macaristan'da bağımsızlık hareketleri bir bağımsızlık savaşına dönüştü. budapeşte'de lajos kossuth'un başkanlığı altında kurulan hükümet avusturya'dan bağımsızlığını ilan etti. avusturya kralı ı. franz joseph rus çarı ı. nikolay'dan bu ayaklanmayı bastırmak için yardım istedi. lajos kossuth macaristan'dan kaçarak osmanlı devleti'ne sığındı. 1 yıl kadar vidin, şumnu ve kütahya'da yaşadı.
ayrıca 1848 yılında polonya'da prusya işgaline karşı büyük ayaklanmalar yaşandı. romanya'da rusya'nın yönetimine karşı ayaklanmalar ortaya çıktı. bu ayaklanmaların bastırılmasında osmanlı ordusu da rol oynadı. serdar-ı ekrem ömer paşa ve keçecizade fuat paşa osmanlı ordusunun başında 25 eylül 1848 tarihinde bükreş'e girerek rusya'nın romanya'yı etkisi altına almasını önlemeye çalıştılar.
dolayli yoldan hitler'i ve nazizim'i yaratmis olaylardir. naziler sayesinde de asagi yukari bugun sahip oldugumuz teknolojilerin tamami ortaya cikmis/temeli atilmistir.