Victoria devri'nde ingiltere'deki işçi sınıfının koşullarının anlatıldığı bu çalışma, Engels'in ilk kitabıdır. Engels'in 1842-1844 yılları arasında kaldığı Manchester'da yazdığı bu kitap, 1845 yılında Almanca olarak basılmıştır. Manchester, o sıralarda Sanayi Devrimi'nin hızla yaşandığı şehirlerden biriydi, Engels de bu çalışmasında hem kendi gözlemlerinden hem de o dönemde yayımlanan çeşitli rapor ve makalelerden yararlanmıştır.
Endüstriyel işçi sınıfının durumunun özetlendiği bu kitap, konunun Alman takipçilerine sesleniyordu. Babasının ortak olduğu firmada çalışması için yollandığı Manchester`da yaptığı gözlemler Engels'i daha radikal bir düşünceye taşımıştır. Daha sonra Paris'e gelerek Karl Marx'a bu çalışmasını göstermiş ve Marx ile ömür boyu sürecek bir dostluğa başlamışlardır. Kitap ancak 1887 yılında ingilizce'ye çevrilmiştir.
çok zor koşullardır. yerlerinden yurtlarından edilmiş, belki yüzlerce yıldır yaşadıkları topraklardan zorla kovulmuş * ve psikolojisi yeterince bozulmuş bir sınıftır. daha sonra hiç alışık olmadıkları bir yaşam tarzı, artık keçilerini otlatamayan, otlatacak keçisi ya da ahırı olmayan, toprağı olmayan bay richard, çocukları denis ve lewis'in hayatlarını idame etmek zorundadır ve şu durumda zaten geçiş döneminde olan, yeterince kompleks bir yapıya sahip ingiliz ekonomik sisteminde kendini bir fabrikanın bodrum katında onlarca derecelik sıcaklıkta,havasız ve ağır metal kokulu bir mekanda bulur..
bunu ne kadar haketmiştir?
kapitalizmin kitabının önsözünü yazan vahşi sermayeye ne kadar direnebilirdi?
ne yapması gerekirdi?
sizce o zaman yanında sendika ya da ona benzer bir şey var mıydı?
ölene kadar mı çalışmalıydı?
ya yaşlanırsa? ya hasta olursa? ya çocukları hasta olursa? ya ölürse..
bunların hiçbirinin cevabını bilmiyordu richard. düşünmek bile istemiyordu. dünya değişmişti, değişmeye de devam edecekti. ve kendisi gibi milyonlarca kişi daha sonra adına "işçi" denen sınıfı oluşturacaktı.