bence tam bir salaklık olacaktır. bağımsızlık değildir olay. sadece kendisine iskoç adını takan ingilizce konuşan ve kendisine ingiliz diyen insanlarla aynı haklara sahip olan vüyük britanya vatandaşlarının.
tamamen milliyetçi duyguları ile yapılan ayrılıkçılıktır. hatta faşistliktir.
3000 bin sene önce ne iskoç vardı ne ingiliz.
Not: Yanlış anlaşılmasın kralcı değilim. Ancak milliyet ve din bahanesiyle halkların bölünüp birbirlerine düşman olmalarına karıyım....
iskoçya'nın bağımsızlık kazanması iskoçya adına çok büyük bir olay değildir fakat ingiltere'nin toprak kaybetmesi büyük bir olaydır. krallık o zaman bütün karizmasını kaybeder.
ilerde tarih kitaplarından alıntıları yapılacak, her türlü sonucu domino etkisine yol açacak referandumdur.
Her ne kadar, ingiltere hükumeti, kraliçe, basın ve sanat dünyası, iskoçlara birlikte yaşamaya yönelik mesajlar verse de, ingiltere, açık açık "sterlini kullanamazsın, AB'ye girişin de öyle sandığın kadar kolay olmaz" tehdidini yapıyor. Bu mesajların daha kapsamlı ekonomik ve sosyopolitik kısımları da var.
Fransız ihtilali dönemindeki milliyetçilik, batı toplumlarında artık yerini refah toplumu isteğine bırakıyor. Herkesin gönlünden isteyen ülkelerin bağımsızlığa ulaşması geçse de Büyük Britanya'nın sağladığı refah toplumunu bırakmak, iskoçlar için hiç de kolay değil.
işte bu durum satırlarca demagojisi yapılan kapitalizmin en bariz göstergesi.
Lenin, bu günleri şöyle özetlemiştir, "emperyalizm kapitalizmin en yüksek aşaması olarak, kendi içlerindeki kaçınılmaz devrimi geciktirmek için avrupa devletleri'nin başvurmak zorunda kaldığı bir araçtır. yani kapitalist ekonomiye dayalı bir ülkenin biriken artı-değeri transfer etmesinin emperyalizm dışında yolu yoktur. modern kapitalizm ve emperyalizm'in doğduğu britanya da, iç çatışmalarının yarattığı basıncı (irish-english, english-scottish) böylelikle, sömürgecilik yoluyla transfer ediyordu, artık edemez oldu"
Bununla birlikte iskoçya, ilişkilerin sadece Britanya çemberinde olmadığını (bkz: çin ile son yıllarda artan ekonomik ilişkiler) anlamış oldu. Belki de iskoçya'yı bu denli sağlam bir adım atmaya, kuzey petrolleri değil de bu tür ilişkiler götürmüştür. Bilinmez. Elbette bu konuları daha iyi analiz edebilecek arkadaşlar vardır buralarda.
Yukarıda domino etkisinden bahsettik, bugün çıkacak her türlü sonuç bask ülkesi, kuzey italya, quebec, belçika hatta kürdistan bölgesini etkileyebilir. Bu sanıldığı kadar uzun vadede olmayacak.
Neden mi? Çünkü bir çoğumuzun bilmediği Veneto Bölgesi, bağımsızlık için bugün sesini yükseltmeye başladı bile. (kaynak AA: http://on.fb.me/1meADsH )
Domino etkisinin bir diğer tarafı da ispanya gibi, hem ekonomik anlamda hem de bu tür bağımsızlık istekleriyle mücadele eden ateş çemberindeki ülkeler. ispanya, iskoçya'nın olası bir bağımsızlık zaferinin bask bölgesini gazlayacağının farkında. O yüzden ingiltere'nin yanı sıra iskoçya'ya AB konusunda resti çekebilir, bunun sinyallerini de verdi.
Bunlar işin görünen tarafı, ulus devlete doğru uzanan yol kolay değil. Sermaye paylaşımları, iskoç topraklarındaki nükleer ıvır zıvırlar daha bir sürü argüman konuşuluyor.
işin özeti, iskoçlar "sokarım size de refah toplum düzeninize de ben gidiyorum" diyebilecek mi?
Ben tüm olumsuzluklara rağmen, şu tarihi günde, iskoçların deyimiyle referanduma "aye" diyorum. Çünkü, referandum kazanılmasa bile en azından iskoçlar maşa olmadıklarını gösterecek, yüksek vergilere dur diyecek ve elini güçlendirecektir.
Unutulmamalı ki ingiliz Parlamentosu'nun iskoçya üzerinde dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi alanlarda söz hakkı bulunuyor. ingiliz Parlamentosu ayrıca, iskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.
Hakkınızda hayırlısı iskoç dostlarım. Bu arada memleketiniz çok güzel.
iskoçların artık ingilizlere kölelik yapmayı bırakmak için oy kullanacakları referandum.
300 yıllık bir birlik. 300 yıl boyunca iskoçlar ingilizlerle birlikte bütün dünyaya saldırdılar, savaşlar çıkardılar, sömürdüler. bütün dünyaya fitne tohumları saçtılar.sonuç ne oldu, alınan ülkelerde ingiliz kraliçesinin borusu öttü, oralar ingiliz sömürgesi oldu, ingiliz'in dili ve kültürü hakim oldu. bu arada iskoçlar kendi dillerini bile unuttular.
dünyanın en sinsi ve sömürgeci milleti olan ingilizler, şu anda bile dünya siyasetini belirlemektedir. abd ingiltere'nin aldığı kararlara uymak; uygulamak zorunda olan bir ülkeden başka bir şey değildir. iskoçlar ayrıldıktan sonra daha zayıf bir ingiltere kalacaktır. "iskoçya'yı nato'ya almazlarmış" sanki iskoçya'nın hemen yanında rusya var ve sabah akşam orayı işgal etmek istiyor. almasalar ne olur ?
bize örnek olmayacak referandum.
1- iskoçya kendi kralları olan bir ülkeydi. lakin bu krallar ingiliz tahtının gölgesindeydi ki zaten ingiliz tahtında oturanlarla genel olarak akrabaydılar.
2- 307 yıl önce tamamen birleştiler ingiltereyle.
3- senin ülkende böyle bir durum yok. bir kaç bölgenin birleşmesiyle oluşmadı. toprak feth ettikçe geliştik ve hep üniter olduk. osmanlı eyaletleri hep merkezden yönetildi.
lakin türk sol entelleri bu ülkeye benzemeyen durumların çözümlerini bu ülkeye uygulama histerisinden vazgeçmeli. kendi çözümünü bul. biz ispanya, almanya, fransa, belçika vs. ülkeler değiliz.
Ayrılık iskoçya için büyük külfet olacaktır fakat gördüğüm kadarıyla iskoçlar biraz duygusal bakıyor olaya.
Yeni para birimi, yeni sıfırdan bir ordu, uluslararası camiada "ben de varım" diyebilmek... iş kendi petrolünü kullanabilme meselesinde bitmiyor. Tabi birleşik Krallık çatısı altında olmanın verdiği refah var öbür uçta da. Hayır diyenler en çok bundan korkuyor kanımca. Bağımsızlık ilan edilirse bir süre sonra çok sıkıntıya düşerler, tabi işin içinde başka derin güçler yoksa.
ingiltere cephesine gelince, "çok da fifi" havasındalar biraz. Son günler dışında bir faaliyet olmadı. Hayır'a kesin gözüyle bakıyorlar.
Olay Türkiye'yle çok da alakasız değil. Sonuçta bu bir örnektir. Baktılar ki oluyormuş, ilerde bizimkiler de "referandum isterük" diye zıplayabilirler.
ingilterenin iskocyayi kaybetmemek icin elinden gelen pisligi yapacagi referandum. yinede ingiltere hic bir zaman direk kendisi müdahil olmamistir olaylar,hep dolayli yoldan yapacagini yapar sinsi sinsi. gidene dur diyecegini zannetmiyorum.
bir halkın onur ve gurur mücadelesi falan değildir. tek amacı topraklarında bulunan petrolü ingilizlerle paylaşmak istemeyen iskoçların bencilce hareketidir. dillerini büyük oranda unutmuş ve kültürleri etek giyen erkeklerden ibaret olan iskoçların milli duyguları sadece mel gibson'un filmlerinde görülür. yoksa adamların william wallace falan umurlarında değil.
tanım: iskoçya'nın yüksek ihtimalle ayrılmayacağı referandum.
daha geçen gün oradaydim, (bkz: edinburgh), bagimsizlik için evet diye bagiranlar çok olmasina ragmen hayir diyenlerin de fazla oldugunu gördüm. ama onlar daha sessiz. kisacasi genel olarak bir tahmin yürütemedigim referandumdur. ama iskoçya bagimsiz olursa seyretmesi cidden çok zevkli olacak ne yapacaklarini ingilizlerin.