Ergenim amk n'olmus? Dusuncesini kafama sokmustur. Evet efems 16 yasindayim. Ama ne instagram kullanirim ne twitter. Bi facebook var o da sosyal medyayi takip edelim diye. Kitap okurum bol bol. Hem roman okurum hem makale. Siyasi kitap okurum. 60 yasinda "gotunun kiliyim" diyen teyzemden, kahvede dunyayi kurtatan amcamdan daha iyi siyaset bilirim. O aptal genclik dizilerini izlemem. Kendini duman dinleyip bi bok sananlar yuzunden turkce sarkidan sogumus biriyim ayni zamanda. Sigara, alkol agzima surmedim. Bir surede surmeyecegim. Araba kullanmayi bilmem, merakimda olmamistir.
doğrudur. ergenlik 3 evreden oluşur. 14 , 15 birinci evre (killanmalarin ve hormonların geliştiği evre) . 16 , 17 ( ikinci evre ruhsal sıkıntıların olduğu evre) . 18 , 19 üçüncü ve son evre (kişisel
olgunluğun arttığı bir evredir. Bağımsızlık, kendi
kararlarını verme , seçim yapma konusunda
çelişkileri azalır. Karşılaşılan sorunlarla başa
çıkmada daha gerçekçi ve amaca yönelik
çözümler üretilir)
Ergenlik (puberte), insanlarda meydana gelen "yetişkinliğe ilk adım" evresidir. Ergenlik, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin erişkin rolüne psikolojik ve somatik olarak hazırlandığı dönemdir. Çocukluk çağı olarak adlandırılan yaşlarda, sosyal toplum bilinci (süperego) gelişmemişken, ergenlik dönemine giren gençlerde toplumsal kabullenilme, bir grubun parçası olma (süperego ve ego) kavramları gelişir. Vücut hormonlarından cinsiyet ile ilgili olan (sekonder cinsiyet hormonları) östrojen veya androjenlerin üretimi bu dönemde pik yaptığından ergen adayının psikolojisi sebepsiz değişimler gösterir. Ergenlik dönemi insanlardaki 5 dönemden biridir. Ancak bilim adamlarının ergenlik dönemi ile ilgili görüşü sadece çocuklar belli bir yaşa geldiğinde bu döneme girince sadece yavaş yavaş yetişkinlik kazandıkları için BM ve bilim insanları ergenliğe girenlerinde hâlâ çocuk olduğunu kabul eder.
Genel olarak 12-21 yaş arası ergenlik dönemi olarak adlandırılır.
Ergenliğe giriş yaşı; genetik (ailesel), ırk, sosyoekonomik şartlar (çocuk yaşta evlendirme, ağır bedensel yük altında çalıştırılan çocuklar) ve iklim gibi faktörlerden etkilenir. Bazı siyahi kabileler ve eski Araplarda ergenlik iklimin etkisiyle daha erken başlarken Kuzey yarım küredeki Norveç, Finlandiya gibi az güneş alan soğuk bölgelerde ergenlik yaşı daha geçtir.
Ergenliğe giriş için kesin bir zaman yoksa da genel olarak kızlar 9-13 yaş arasında ve erkeklerden daha erken ergenliğe girerler. Bu nedenle yaşamın bu döneminde kızlar erkeklerden fiziksel olarak birkaç yıl önce gelişirler.
14 yaşında ergenliğe girdiğini varsayarsak ergenlikten kurtulmasına yakın olan ergene ergen demektir.
Çok az zamanı kalmıştır.
Ayrıca ergen olmayan mı vardır şu dünyada ?
Herkes çocukluktan yetişkinliğe yatay geçiş yapmadı ya.
Misal ben 16 yaşında isem bana ergen diyene laf ederim zira ben sizin bildiğiniz her dk. instagram da foto beğenen, içi boş ergenlerden değildim olmadım. Olmayacağım. Ama devecialpay söz konusu ise; ergenin hası alasıdır o.(yaş 23 kafa yaşı 14-15 ama)