motivasyonlarını merak ettiğim insanlardır. oy kullanmamanın da doğal bir seçim olduğunu düşünüyorum çünkü önümüze getirilen bazı seçimlerin seçim olmadığı, sonucu daha önceden belirlenmiş ve insanlara o belirlenmiş tabloyu dikte ettirip halk seçti dedirtmek için yapılmış olduğu düşüncesindeyim.
genel seçimlerin hemen hemen tamamı öyle çünkü ülkede artık saflar iyi kötü belli, kimin %10 barajını geçme ihtimali olduğu belli. bu partilerin listelerini de en tepelerindeki kişiler düzenliyor. dolayısıyla 3 ya da 4 kişinin istediği insanlar arasından seçim yapıyoruz, daha geniş bir havuzdan değil. bu açıdan bakıldığında genel seçimlerin formatı bellidir, benim bu seçimlerde oy kullanmadığım zaman olmadı çünkü vereceğim oyun bir cepheyi kazandırmasa da başka cepheyi zayıflatma ihtimaline oynadım. açıkçası önümüzdeki ilk genel seçimde ne yaparım bilmiyorum çünkü %10 u aşması muhtemel partilerin hiçbirisi istediğim icraatleri iktidar veya muhalefet olarak yapmadılar.
cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili ise durum farklı. 2014 te yapılan seçimlerde karşımıza akp cephesinden gelecek aday belliydi ve geldi. hdp nin de ne yapacağı iyi kötü belliydi. ama hangi ahmak chp-mhp tarafında tek bir adayda uzlaşıp, kime sorup ekmek için ekmeleddin e karar verdi onu bilmiyorum. azıcık aklı çalışan insanlar, gayet birden fazla aday çıkartabilir, ilk turda tayyip Erdoğan ın %50 nin altında kalmasına oynayıp 2. turda daha ön plana çıkan adayda birleşmeyi sağlayabilirdi. ama benim hiç de detaylı incelemeden sıradan vatandaş olarak öngördüğüm bir durumu koca koca siyasi partiler devreye almayınca ben oy kullanmak istemedim. çünkü sonucu belli bir seçimde, seçeneğim olmayan, beni temsil etmeyen adayların olduğu bir seçimde bana dikte ettirilen durumu kabul etmek istemedim ve kendi başına en büyük 3. oy havuzu olan katılmayanlar havuzunda yer aldım. o seçimin hakkı oydu, dileyenle ayrıntıları konuşup fikrimi savunmaya hazırım.
ama 16 nisan farklı. burada iki seçenek var, ülkenin yönetim sistemi kökten değiştirilip krallıklardan kuvvetli bir yönetici yaratılması ya da yaratılmamasına karar verilecek. bu iki seçenekten birisini seçmemek ne demek olur anlam vermek zor. kişi diyecek ki kalanlar ne derse o olsun, ben karar veremiyorum. bunun dışında bir şey elimizden gelmiyor, maalesef bu yasa değişikliklerinin referanduma nasıl taşındığı da ayrı bir rezalet olarak tescil edilmiş durumda ve hiç yapmak zorunda olmak istemeyeceğimiz bir seçimi, teklifi bile utanç verici bile olsa, yapmak zorundayız şu anda.
dediğim gibi motivasyonunu merak ettiğim kitlelerdir. ortada durmanın en doğrusu olacağını düşünen ya da gerçekten kararsız olanların sandığa gitmeyecek olmasını anlarım. ama bu dayatmaya karşıt düşünmesine rağmen sandığa gitmeyecek olan birisi varsa da gerçekten merak ediyorum ne düşünüyor. aklında bir sonuç olup o sonucun çıkmasını garanti görüp oy kullanmayan birileri gerçekten varsa, bence yazık eder. aklındaki gerçek fikri neyse gidip onu desteklemelidir.
yöneten olmadığın sürece köle olarak kalacaksın.bir de bu vatandaş denen kölelere verdikleri tek hak ise oy kullanmak.bir şey istemeye hakkın yok,dil uzatırsan sülaleni sikerler.vatandaş sıfatıyla tanımlandığımız müddetçe elimizde kalan tek şey seçim şansı,onu da mı kullanmayalım?