hala yeni üniversite kurulacak sanan embesiller var. olum kafanız mı güzel kurulan yeni üniversite yok, köklü üniversitelerin fakülteleri ayrılıp yeni isimle eğitime devam etcek örn: istanbul üniversitesi, 5-6 fakültesi istanbul ibni sina üniversitesi olarak isim değiştirecek.
ülkemizin nüfusuna göre üniversite sayımız az doğru ama bu kurulan üniversiteler üniversite gibi eğitim veriyor mu? üniversite demek özgür düşünce demek ,özgür araştırma demek hangi üniversitemizin tam özgür olduğunu söyleye biliriz ki hepsi baskı altında. bu baskı eğitimi ile yetişen öğrencilerden ileride ne beklenebilir ki çoğu diplomalı işsiz oluyor. üniversiteler özgür olmalı bir çok düşüncenin rahat ve özgür bir şekilde tartışa bilineceği kurumlar olmalı...
ne kutlu bir girişim.
bir o kadar da tüm mezunları istihdam için ilgili kurum, fabrika, işletme kurularak ülke kalkınması hızlanacaktır. yerli üretim ve verimlilik için ideal adımdır.
bu başlığı başta gördüğümde siklememiştim. meğerse olay bambaşkaymış. mevcut üniversitelerden belirlenen bazılarının fakülteleri ayrılıp yeni isimle eğitime devam edecekmiş. yani aslında kurulan yeni üniversite yok. mevcut üniversite aynı kapasitelerle farklı isimler altında eğitime devam edecek. öngörülmez felaketle sona erecek sonuçları olabilecek bir durum. üniversitelerde itibar ve uluslararası saygınlık kaybına yol açacak. eğitim sisteminin omurgasına saplanan bir bıçak adeta.
Ortalama bölümleri baz alalım. Şu anda ortalama bölüm mezunlarının yarısını işsiz olarak düşünelim. Rakamlar birbirine yakın.
Her üniversite bir bölüm için ortalama 150 öğrenci alıyor. 15 üniversite demek iibf, fen edebiyat ve eğitim fakültesi üzerinden kurulacağı için bu fakültelerden herhangi birinden herhangi bir bölüm için ortalama 2.200 mezun daha fazla olacak. Peki yıllık atamaları kaç kişi?
Ortalama bölüm derken bölümleri küçümsemedim yazarlar, üniversite sınavında kazanılmasını baz aldım.
Çok değerli bir hocam, artık üniversite mezunu olmakta bir şey yok, eşeği bağlasanız okur. Kendinize bir şeyler katmaya bakın demişti. Sanırım artık eşekler bağlamasak da okuyabilecek çünkü adım başı 'eğitim yuvası' olacak.
Zaten okeye dönmüş eğitim sistemini tamamen bitirecek ve diplomalı işsiz sayısını daha da artıracak hamledir. Keşke yetersiz sayıda akademisyene sahip olan, bilime katkıda bulunamayan ve eğitim kalitesi yerlerde gezen üniversiteleri kapatsalar. Bu daha makbule geçer.
istanbula kurulacak yeni vakıf üniversitesinin adı tuna üniversitesi olacakmış,görünen o ki ilerki tarihlerde özkardeşler üniversitesi ,dostlar üniversitesi , adem ustanın yeri gibi üni adları göreceğiz.
açılınca ne olacaksa avrupada üniversiteye kapıcı olamayacak tipler burada profesör oluyo. ahademig gadro açıliiiiyyyy. verdiğiniz mezunlar da işsiz kaldıkları için intihar ederken gerçekten muazzam harika müthiş doğru bir karar. kutluyorum.
Ya üniversitenin bölünmesi kaliteyi artırır çıkarımında bulunanlar var daha ne denilebilir ki! Fikre katılmayanlar üniversite okumamıştır diye de eklenmiş. Bunu diyen kişinin muhtemelen kırk yıl uğraşsa kapısından geçemeyeceği bir okulun/bölümün öğrencisi olarak ben, katılmıyorum.
ispanya'da, abd'de çok üniversite varmış da 80 milyonluk ülkeye bu kadar üniversite çok değilmiş.
abd'de, avrupa'da olsalar araştırma görevlisi bile olamayacak adamlar bizde prof ünvanı taşıyor, hatta onu geç ortada hiçbir akadamik başarısı olmayan tipler dekanlık, rektörlük sıfatı taşıyorlar.
Bir de bu açıdan bakın, o kadar üniversitede ne vasıfta insanlar nasıl eğitim verecek nasıl bilim üretecek.
82 milyonluk ülkede 185 tane üniversite çok az. ispanya'da 1400 ABD'de 5700 tane üniversite var. Hiç de öyle her mahalleye kurulmuş gibi değil. Sorun üniversite açılması değil tabii ki de açılsın, kontenjanlar çok sınırlı puanlar çok yüksek. asıl sorun mezunlara istihdam sağlayamama. emekli olması gereken insanları 60-65 yaşına kadar çalıştırıyorsun... üniversite sınavlarına hazırlananlar dgsye falan girenler durumu çok iyi bilirler. bir kaç kişi alan okullar ve bölümler var. bu yüzden kimse istediği mesleği seçemiyor, sevdiği işi yapamıyor.