stefan zweig-yıldızın parladığı anlar adlı kitapta bizans'ın fethi* başlığıyla dikkat çekici,betimsel,tarihsel şekilde anlatılmııştır. Fatih sultan mehmet'in dehasından,osmanlı'nın azminden sıkça söz edilmiştir. bununla beraber zweig'in yararlandığı kaynaklar hristiyan yazarlar ve tarihçiler olduğundan yanlı cümleler de gözden kaçmamaktadır.
Askeri başarılardan en poülerlerinden biridir. Gurur duyulmakta haklı yanı vardır. Ancak!
Ancak tarih anlatımcılığımız ve kibirli bir millet olmamız gözümüzü boyamaktadır. Örnek olarak göstermek gerekirse, istanbulu alarak tarihin değiştiğini idda etmekteyiz. Öyle de olmuştur. Ancak Avrupa, bu tarih çağlarının değişim olayının asıl nedenini Osmanlı devletinin istanbulu fethetmesiyle ilişki kurmaz. Onlar için bu sadece domino taşlarını yıkan ilk haraket olmuştur.
Asıl tarihi değiştiren Doğu Roma'nın çok değerli bilim insanlarının italya'ya kaçmasıyla olmuştur. Ve orada Rönesans başlamış dünya köklü değişiklere uğramıştır.
Eğer istanbul'da değerli bilim insanları ve filozoflar olmasaydı. Buradan da anladığımız gibi, Olay olduktan çok sonraları bu tarihe ve olaya karar verilmiştir. Çünkü rönesansın patlamasına neden olan kıvılcım istanbul'un düşmesidir.
Yoksa Avrupa'nın tek korunan kenti istanbul değil ve bu diğer kentler çok defa fethedilmiştir. Ama tarih değişmemiştir.
fatih sultan mehmet'in doğu roma imaratorluğunun ( yani bizans'ın ) başkenti olan istanbul'u fethettiği tarihtir. o gün, bir çağ kapanıp yeni bir çağ açılmıştır. istanbulun fethinden sonra italyaya giden bilim adamları, rönesansın başlamasında etkili olmuşlardır.