Bu konu günlük hayatta bir işe yarayacak mı diye öylesine sorup, cevabı bile dinlemeyen, sınavda soru gelmeyecekse gerek yok kafasından bir yol olmaz zaten. Bizde bu cendereden geçtik devlet okullarında okuduk iyi kötü her türlü hoca da gördüm, kursa bile gitmeden dil sınavlarını geçtim. Yurtdışında derdimi anlatabilecek kadar konuştum.
MEB bitik kalite, liyakat vs yok. Ya kusura bakmayın ama hanzoluk dışında neyi tam öğrenebildiniz de dili öğrenemediniz.
Hazır buraya biraz somut öneri de yazayım.
Duolingo ve memrise uygulamalarını tavsiye ederim.
Eğitim sistemi kötü çünkü Eğitim seviyesi arttıkça oylarımız düşüyor diyen adamları bakan yaptınız. Kasıtlı olarak sürekli deneme tahtası gibi sistem değiştirilir Ki okumuş cahiller çıksın.
Olay kişinin kendinde bitiyor artık.
Hem dil öğrenip de napcan ne de olsa 2 dk da 2 satır türkçe yazamayan adamlar yönetiyor bu ülkeyi.
valla öğrencileri bırakında ingilizce hocalarının kaç tanesi ingilizce konuşabiliyo acaba. bizim eğitim sisteminde gramer öğretmek var konuşmayı öğretmek yok. emin olun ingiltere kraliçesi lise 4 deki öğrenci kadar gramer bilmiyo. bu eğitim sistemiyle bırak ingilizceyi kimse düzgünce meslek sahibi bile olamıyor. bu eğitim sistemide bu kötü sistemde en az 50 sene daha böyle gider.
Matematik, türkçe kadar gösteriliyor da kim oturup matematik çalışır gibi çalışıyor? Sen istiyosun ki hoca gelsin konuşsun, anlatsın ertesi gün şakır şakır konuşmaya başla. Hangi derste böyle bi öğrenme şekli var? Emek verirsen öğrenirsin. Yalnız okutulan kitaplar rezalet gerçekten.
Sor bakalım bi eğitim sorumluları kaç dil ve bu dili hangi seviyede konuşabiliyorlar. Bana bakanını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.
Bu ülkede amaç dil öğretmek değil, konuşulan dili de bozmaktır. Öğrenciyi manyağa çevirip, rüyada geziyormuş hissini verip bir kenara yığıp atmaktır.
En ideal iş ne? Kamuda memur, bankacı, işletmeci, ispark çalışanı. Atmosferi geçen bir astronotumuz var mı?
Haftada 2 saat bilmem ne dersi hocasının yabancı dil dersine girmesiyle hay ben sizin beklentinize derim. Bu ülkede lâf ola torba dola Bulgar dili ve Edebiyatı açıp Bulgar dilini öğretemeyen bölümler var. Ne o öğrenci Bulgaristan'a gidip orada geliştirsinmiş. Ver parayı gitsinler, öğrensinler. Yol yordam bilmeyen öğrenciyi sapık, kokocu Bulgar'ın içine ne atıyorsun?
Kabul ediyorum eğitim sistemimiz iyi olmaktan çok uzak ama şu muhabbet artık bitsin. Ben meslek lisesi mezunuyum lys ye ingilizce den girdim ve şuan 4 yıllık dil bölümü okuyorum. Çünkü devamlı üstüne bir şey koydum okulda aldığım eğitimi okulda bırakmadım. Günlük hayatta gayet rahat ingilizce konuşabiliyorum ve ben gayet aptal biriyimdir aq. Meslek lisesine düz lisede matematik var diye gitmedim meğerse düz lisede bölümlere ayrılıyormuş fkdkdl. Bunuda lise sonda öğrendim siz düşünün aptallığımı..
Koyucaksin oraya yabancı bir ingiliz veya amerikali hoca.
Hem aksaniyla alistiracak hem de türkçe bilecek bu sizin türkçe deki .. eki demek diyecek.
Yoksa sittin sene daha bu ülkede kimse ingilizce öğrenemez.
Türk ingilizce hocalarına soruyosun daha onlar bile bilmiyor tek bildikleri şey kelime öğretmek cümle kuramadiktan sonra kelime öğretsen nolur.
Yabancı hoca alıp eğitip salın sisteme bakın çocuklar nasıl ogreniyor.
türkiye'de ingilizce daha doğrusu batı dillerinin öğretilememesinin sebebi öğretmeninden öğrencisine kadar herkesin batı karşısında ezik olup gözünde fazlaca büyütmesinden mütevellit detaylarda kaybolarak çat çat çat konuşma noktasına gelememesidir.
bu kompleks misal aslında ingilizceleri berbat olan ispanyollarda ya da araplarda yoktur. ingilizceyi kendileri icat etmiş gibi gururla yalap şap konuşurlar.
öğretmen olma ile ilgili güdü en çok nereden geliyor : tatil, devlet kapısı, kadınlar için iyi bir iş ortamı vb. ideali olan sayısı çoğu meslekteki gibi az. 3-5 sene öğretmenlik yapıp emekliliğine ne kadar kaldığını hesaplar tanıyorum.
diğer açıdan diğer dersler açısından durum çok farklı sayılmaz. türkçe ile ilgili noktalama işaretlerini bilen oranı kaç ?
aslında 12 yılda değil, 8 (hatta 7) yılda öğretemeyen sistemdir, çünkü hiçbirimiz 1. sınıftan itibaren ingilizce dersi almıyoruz. ben kendimi şanslı görüyorum zira 4. sınıfta başlamıştı ingilizce derslerimiz. haftada 4 saat olarak, (9. sınıfta 10 saat olmak üzere) 12. sınıfın sonuna kadar da sürdü.
ha yine de uzun bir süre tabii. 7 senede değil 1 dili öğretememek bir yana, süreyi iyi kullanırsan 2 yabancı dili gayet güzel öğretirsin.
peki neden öğretilemiyor?
kanaatimce hazırlık sınıfı olayının olmamasından, olduğunda da geç olmasından kaynaklı. yabancı dil öğrenimi çocuk daha küçükken çok kolayca verilebilecek bir şey. ilköğretimin 4 yılı bittiğinde çocuklara 1 yıl ingilizce hazırlık verirseniz ve en azından takip eden 4 sene haftada 4 saat dersle desteklerseniz sorun ortadan kalkacaktır.
ikinci aşamada 8. sınıf bitince isteyen öğrencilere almanca, fransızca, ispanyolca, rusça, çince, japonca, arapça gibi önde gelen dillere ilişkin hazırlık eğitimi daha verirsiniz. aynı şekilde bu dilleri de lise bitene kadar haftada ikişer saat verirseniz, hem ikinci yabancı dil öğrenilmiş olur hem de sözgelimi fransızca öğretmenliği bitirenler başka başka işlerle uğraşmamış olur.
dil öğretmek istiyorsanız çocuğu bıktırana kadar dil vereceksiniz, bu işin özü bu.
eh, bu kadar eğitimini verdiğiniz şeyleri üniversiteye giriş sınavında da sormanız gerekiyor. hem birinci, hem ikinci yabancı dillerin sınavını yapmanız gerekir. dil bilen öğrenci bilmeyen öğrenciden üstün olmalı ki dil öğrenimi teşvik edilebilsin.
burada başka bir soru ortaya çıkıyor. dil öğrenimi bu kadar önemli bir mesele mi? yani ilköğretim 4. sınıfı yeni bitirmiş, kendi dilini çat pat konuşan çocuğa ingilizce öğretmek mantıklı mı?
bu soruya arapçı kardeşlerimiz hayır cevabını verirler muhtemelen ama ben evet diyorum. lingua franca öğretimi elzemdir. en basitinden sana ermeni soykırımı diye bir bok attıklarında ya da senin başkentinin göbeğinde bomba patlatan ayı oğlu ayıları köktendinci terörizmle mücadele eden yiğit çocuklar olarak pazarladıklarında twitter'da fuck you yazmaktan öteye gidememek gibi bir sorun yaşamak istemiyorsan, yetiştirdiğin çocukların şakır şakır ingilizce konuşması gerekiyor.
dünyanın küreselleşmesi, mesleki anlamda her türlü gelişmeyi takip etme gereği, akademide ingilizcenin önemi vb.ne değinmiyorum bile.
sorunun nerede olduğu ve çözümü kesinlikle incelenmeli. kendi açımdan şöyle bir değerlendiriyorum ingilizce adına her şey sıfır. taksim dayıdan hallice bir ingilizcem mevcut.
zaten gavur dili, hem sıyın cımhırbaşkanımız da bilmiyor, ne var yani iki makara suresi, spangile okuyun.
bilerek ögretmiyorlar, batının dilini alacağınıza kızsanın çocuk doğurun erkekseniz kahveye gidin.