insanlığın geldiği acaip tuhaf nokta. 400 yuzyıl once şeytan alametiydi, şimdi kuyruklunun üstünde bizden bi cisim var. Çok ilginç lan.
Not: Rosetta hala uyuyor.
Philae Pili ne kadar dayanacak tekrar bağlantı kurulabilecek mi derken önce sondaj denemesinin sonuçlarını iletmiş, sonra da büyük risk alarak iniş takımı manevrasıyla kendisini 35 derece döndürmeyi başarmıştır. Kendini gölgeden kurtaracak şekilde konumlandırılmaya çalışıyor. Bu süreçte de pilinin yettiği kadarıyla datalar göndermeye çalışıyor. Gölgeden kurtulna konusunda ne kadar başarılı olduğunu yarınki toplantıda net olarak öğrenebileceğiz.
Umuyorum artık bahtsız Philae'nin başı biraz olsun dertten kurtulur. Evladımı bi başına uzaya yollamış gibi gerildim kaç gündür.
Edit: Philae son bir çabayla elde ettiği tüm verileri iletmeyi başarmış ve öngörüldüğü saatte uykuya geçmiştir.
Son durum biraz kritik. Şöyle ki normalde 7 saat kadar güneş enerjisi alması beklenen Philae şu an gunde sadece 1.5 saat kadar enerji alabiliyor. Bu yüzden de bataryasını dolduramıyor. Enerjinin bitme riskine karşın sondaj işlemine hemen başlandı. Elde edebilecekleri maksimum veriyi almaya çalışıyorlar.
Akşam Philae uzay sondasının enerjisi bitmemiş olursa tekrar bağlantı kurulacak. Ellerindeki seçeneklerden biri philae'nin güneş panellerini gölgeden kurtarmaya çalışmak. Aracın sıçrama yoluyla yerini değiştirme fikri riskli olduğu için çok sıcak bakmıyorlar.
Bir diğer seçenek ise aracın uykuya geçmesine izin vermek. Böylece göreve philae'nin daha iyi güneş alabileceği mart aylarına kadar ara verilmiş olacak. Fakat philae'nin tek ayağı havada ve kometteki yerçekimi de oldukça düşük. Uykuda olduğu süre içerisinde komette tutunup tutunamayacağından emin olmak zor. Ayrıca bu sürede güneş panelleri de tozlanma sorunuyla karşı karşıya kalabilir.
Pil sorunu çözülmezse bile şu ana kadar olanlar bile gerçekten olağanüstü şeyler. Yine de umuyorum ki görev tamamlanır.
*işim gereği fotoğraflamam gereken kareleri 24 veya 36'lık pozlu fotoğraf makineleriyle fotoğraflıyordum.
*yılan oyunlu bir nokia kullanıyordum ve sony ericsson k750 almama daha 1 yıl vardı.
*xhamster kurulmamıştı.
* lebron james henüz çaylaktı ve o yıl nba'da yılın çaylağı seçilecekti. efsane michael jordan ise basketbolu yeni bırakmıştı.
* hakan şükür galatasaray'da golcüydü, alex de suoza'nın fenerbahçe'de ilk sezonuydu, beşiktaş'ın başında vicente del bosque vardı.
*bülent ecevit yaşıyordu.
falan filan..
ve bugün o fırlatılan uydu kuyruklu yıldıza iniş yapıyor.
muhtemelen teknolojik olarak bugünden çok fazlasıyla geride bir uydu ama yine yapıyorlar üstadım.
o insanlarla aramızda çok fazla fark var.
bir de bize bak;
-kendine saray yaptıran liderlerle,
-zeytin ağaçlarını hunharca katletmeye çalışan insanlarla,
-düşünce özgürlüğünün geriletilmesiyle,
-medyanın medya olmaktan çıktığı,
-öğrencilerin bile kız - erkek diye ayrı okutulmaya çalışıldığı
ülkede yaşıyoruz.
gündemimize bak hele,
yok kadının biri kafanıza sıkarız demiş,
çarşaflı olan kadın ayağa kalkmış mı 09:05'te,
whatsapp'a mavi tik gelmiş
bilmem ne..
vallahi de billahi de kıskanıyorum elalemi.
çünkü bizden bi sik olmaz,
bu uydu sayesinde bunu bir kez daha anladım.
Adamlar canavar gibi indirdiler makinayı yıldıza ondan sonra şahane bir kutlama oldu. Hayranlıkla izledik. Dünya işlerini bitirmiş merkürde venüste at koşturuyor begenmediğin gavur.
avrupa uzay ajansının 10 yıl önce uzaya gönderdiği ve enerjisini güneş enerji panellerinden sağlayan rosetta uzay aracının, dünyadan halen 500 milyon km uzaklıkta seyreden 67P veya tam adıyla "Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı"nın yüzeyine, kendisine bağlı philae adlı araştırma sondasının inmesidir.
kuyrukluyıldızla buluşma rotasında 7 milyar km yol alan uzay aracının sondası, 4,5 milyar yıldır hiç değişmemiş kuyrukluyıldızda bilimsel analizler yaparak güneş sisteminin oluşumuna ışık tutacak bilgiler toplayacaktır. ilk kez bir kuyrukluyıldıza bir aracın indirilebilmesi ayrı bir başarı öyküsüdür.