12 haziran 2009 iran cumhurbaşkanlığı seçimi

entry12 galeri0
    1.
  1. iran'da 10'uncu defa gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimidir.
    2 ...
  2. 2.
  3. iran'ı geri kalmış zanneden doğan medyası okuyucularının yine kendini belli ettiği seçimdir.
    1 ...
  4. 3.
  5. ahmedinejad'ın %63 oranında oy alarak kazandığı ilan edilen seçimdir. en önemli rakibi musevi seçimlere hile karıştırıldığını iddia etmektedir an itibariyle. musevi destekçileri ise sonuçları kabul etmedi ve tahran sokaklarında olay çıkarttılar, otobüsler yakıldı, barikatlar kuruldu ve bazı polis memurları dövüldü.

    seçimlerden önce devrim muhafızları "musevi'nin kaybetmesi durumunda musevi destekçilerinin seçimlere hile karıştığını iddia ederek olay çıkartacakları"na dair istihbarat raporları aldıklarını ve bu tip işlere girişilmesi halinde cevaplarının sert olacağını açıklamıştı ki ruhat mengi bundan rahatsız olmuş son gelen haberlere göre.* devrim muhafızlarının bu açıklamasında bahsettiği olay çıkartma mevzuu ise ayniyle gerçekleşti.

    imdi, muhafızlar "hile yaparsak musevi taraftarları mutlaka olay çıkartır" öngörüsüyle böyle bir açıklama yapmışlar ve hilenin ardından olay çıkınca "bakın biz demedik miydikine" şeklinde işgüzarlıkla kötü adamcılık oynayarak hem hile yapmış, hem de haklı çıkmış olabilirler diyebiliriz en erol mütercimler tarzı bir komplo teorisiyle. lakin bunu söylersek işin özünü anlayan adam karizmasına sahip olmak yerine sanki daha çok "yenilgiyi hazmedememiş de, götünden element uydurarak mevzu çıkarıyor" konumuna düşüp, konu komşuya rezil olmuş kişi görünümü vermez miyiz? evet dediğinizi duyar gibiyim.

    ayetullah ali hamaney, arıza çıkartan musevi cephesine (bu arada musevi musevi deyip duruyoruz ama bunlar yahudi değil, adamın soyadı musevi) randevu vermedi. normal olarak "sonuçlar açıklandı, razı olalım, devam edelim" dedi. musevi ise işin peşini bırakmam diyor.

    gelelim ilk paragrafta yarım kalan tahran macerasına. en son polise dayak olayından sonra devrim muhafızları olaya el koydu ve genişletilmiş yetkilerle güvenliği sağlamaya başladı. yine de gerginlik durumu devam ediyor. ama ben devrim muhafızlarının güvenliği tekrar sağlayabileceğini düşünüyorum.

    "ordu göreve o zaman lan" diyerek gaza getirmeye çalıştığım musevi destekçisi iranlı arkadaşlarım ise "iran halkı asla askeri hükümeti kabul etmez dedi. bence musevi taraftarları türkiye'ye kurmaylarını gönderip, para karşılığı chp'den seçim kaybetme kursu alsalar daha görkemli şekilde seçim kaybedebilir ve bu şoku da bu denli trajik yaşamazlar. chp de bu kurstan elde edeceği parayla bir dahaki seçimlerde kömür-bulgur dağıtır da hem kömürle bulgurla seçim kazanılamayacağını idrak edip hem parasını kaybetmiş olduğu halde şanına daha da yaraşır, daha muhteşem bir seçim yenilgisi alır.

    (bkz: iran seçimleri uludağsözlük ten izlenir)
    2 ...
  6. 4.
  7. musevi taraftarlarının tepkisiyle giderek 24 eylül 2000'deki yugoslavya cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında slobodan miloseviç'i koltuğundan eden olaylara benzer hal alan seçim. bu seçimi dikkatle izleyin. seçim sonuçlarına tepkiler, her an molla rejimini bitirecek kitlesel ayaklanmaya dönüşebilir.
    1 ...
  8. 5.
  9. protestoları hala devam eden seçimdir. ne acıdır ki yanı başımızda ortadoğunun en güçlü devletlerinden biri olan iran ve iranda şu an olanlar hakkında pek fazla yazı yazılmamış. müsadenizle bir şeyler karalayacağım.

    bölgede kültürü en zengin olan ülkelerden iran belkide en zengini . türkiye ile birlikte selçuklu devlet geleneğinden gelen ve devlet görüntüsü veren bir ülke. bunları neden söylüyorum iranı sadece bu günkü iran olarak ele almamak lazım. yani iran bazı kimselerin düşündüğü gibi , ıyk dinci iran olmadı hiç bir zaman. daha doğrusu halk bunu sindiremedi . yani batıyı yalayan, doğudan bir haber medyanın bugüne kadar bize öğrettiklerini unutun bir kaç dakikalığına.

    geçen şubatta gittim irana , azerilerin nüfusun yoğun bölümünü oluşturduğu urumiyedeydim. açıkça söyleyeyim iranlı bir çok arkadaşım olmasına, iran sinemasını yakından takip etmeme ve pers iran tarihi hakkında ilgilenmeme rağmen iranda gördüklerimin çoğu beni şaşkınlığa urattı. insanlar baskıcı rejimi hiç değilse kendi yaşam alanları olan evlerinde delmenin bir çok yolunu bulmuş. örnek olarak vermek gerekirse devrimin sembolü olan içkinin yasak olması kadının örtünmesive buna benzer bir çok şey evlerde buluşan, eğlenen insanlar tarafından sıklıkla deliniyor. buluştuğum insanların hemen hemen hepsi biraz tedirgin olarak söyleselerde içinde bulunduklar rejime karşı olduklarını söylüyorlardı. evet urumiye bölgesi genelde muhalif azeri kesimin yaşadığı bir yer ancak durumun tahranda daha farklı olmadığını hatta bu düşüncelerin daha yaygın olduğunu söylemek istiyorum.

    iran devrimi 3 sene önce tüm halk islam devrimi istedi diye olmadı. ülkenin bir de tudeh , halkın fedaileri geçeği var. şahı indiren insanların içinde çok büyük bir oran devrimci, ilerici kişilerdi. ancak devrimin hemen sonrası gelen savaş otorite boşluğu bu insanların bir çoğunun katakulleye getirilerek öldürülmesine sürülmesine zemin hazırlamıştır. şahı indirirken omuz omuza yürüdükleri molla zihniyeti bu insanları baskı ve zulümle sindirme yoluna gitmiştir. ancak dediğim gibi iran kültürü yaşayış tartı 30 senelik bir sistemle unutturulacak, zihinlerden kalplerden silinebilecek gibi değil. çok zengin. kadınlar üzerinden bir cümle üzerinden anlatmaya çalışırsam : bizde devlet kadını korur, babası ,abisi, kocası baskı uygular; iranda devlet baskı uygular ancak ec içinde genel olarak bizden daha demokratlardır. işte bu baskı ve alışageldikleri yaşam arasında sıkışan , canı yanan iran halkı 12 haziranda sandık başına gitti, ellerinde olan tek hakkı kullanabilmek için, seçme hakkını. bununda ellerinde hile ile alınmasına izin vermek istemiyorlar. olay insanların musavye olandesteği değil , zaten musavi reimi kuranların içinde yer alan bir adam. olay abd ve batının iranı karıştırma çabası da değil. zira iran halkı abdden haz etmez , harekete öyle ya da böyle liderlik eden musavi de iran ırak savaşı sırasınra iranın başbakanlığını yapmış bir adam. ırakı iranın izerine abdnin saldığını söylersem musavinin abd hakkında düşündüklerini tahmin edebiliriz sanırım. bu gittikçe daha da çekilmez bir hal alan sosyal duruma karşı bir hareket. tamamen rejimin karşısında değil çünkü iran halkı şah rejimi ve islam devriminden sonra bazı şeylerin yavaş yavaş değişmesi düşüncesini taşımaya başladı.

    dilerim irandaki kan bir an önce durur ve ahmedi bulunduğu yerden indirilir.
    5 ...
  10. 6.
  11. yarın planlanan büyüj eylem -grev ile ilgili olarak ahmedi , göstericilere karşı devrime yakışır şekilde müdehale edileceğini açıklamış ve devrim muhafızlarına ateş yetkisi vermiştir.
    (bkz: kendi halkına ateş eden asker)
    1 ...
  12. 7.
  13. sonuçları tüm dünyanın özgürlük ve kitlelerin istekleri gibi konularda ikiyüzlülüğünü ortaya çıkartmıştır.. sen banliyolarda gençleri öldür, sokaklarda insanları döv ya da sen inanç kisvesi altında filistinde kamplar kur, gir, ya yık katlet, zulmet sonra kalk başka ülkelerin iç işlerine karışarak baskı yap, gizli olarak kanın akmasına neden ol sonra özgürlük bekle.. vay anam vay..
    0 ...
  14. 8.
  15. islam devriminden sonra en büyük ayaklanmayı başlatan seçim. musevi yandaşları tüm uyarılara rağmen tahran meydanını doldurmuş olası bir çatışma için şimdiden ingiltere elçilik çalışanlarının ailelerini tahran'dan güvenli bölgelere sevk etmeye başlamıştır. italya elçiliği ise olası yaralılara karşı kapılarını açmıştır.

    http://www.hurriyet.com.t...unya/11920713.asp?gid=229
    1 ...
  16. 9.
  17. aynı bokun laciverti olduğunu bilmeyenlerce veya maksat karışıklık olsun diyenlerce reformcu lanse edilen musavi'nin emperyalistlerce desteklendiği seçimdir. varsayalım musavi başa geçti. ne değişecek? hiçbir şey. iran islam devrimini yapan humeyni ve başbakanı musavi değil miydi? ne çabuk unutuldu? bundan yirmibeş yıl önce musavi hakkında demediği bırakmayanların şimdi musavi'yi desteklemesinin anlamı ne?
    1 ...
  18. 10.
  19. zamanında mosavi'nin iran devrimi'nin en ateşli kurucularından biri olduğundan bihaber olanlar elbet çakma seçimde yenilen naneleri bilmediğini de sanacaktır.

    kimi akp'lilere beyin gazı gelmesi için olayı şöyle açıklayayım. bir seçim yapılıyor ve akp %52 oy alıyor. türkiye'deki rejim muhafızları da bunu tehdit olarak görüp darbe yapıyor ya da oy oranlarını değiştiriyor. şimdi jeton düştü mü?
    0 ...
  20. 11.
  21. bakın aklıma geldi ne garip değil mi lan? senin ülken hiçbir sik olamamış, hala 3. dünya ülkesi ve iç dengeleri saat başı değişebilen bir zeminde, zar zor ayakta duruyorsun, kemirgenler her tarafı sarmış hücrelerimizi emiyorlar ama sen kalkıp başka bir ülkenin iç politikası ile ilgili beyanda bulunuyorsun! sanane lan? kendine bak demezler mi adama?
    1 ...
  22. 12.
  23. açık oy gizli tasnif yapan, oy sandıklarını yakıp chp diye değiştiren bir parti yandaşlarının başkası yapınca suç görmesi mi yani? *
    yoksa halk oy vermiş bize ne, darbe yapalım, muhtıra verelim hükümeti devirelim diyen ulusalcılarla iran devrim muhafızları aynı şey mi?

    anlaşılması gereken hile yandaşı olmakla, düşman gördüğü ülkeye belden aşağı vurmak arasında fark olması.

    seçimlerde veya sonrasında her türlü hileyi, darbeyi meşru görenlerin başka ülkenin içindeki olaylara taraf olma hakkını nerden bulduğu anlaşılmaz. önce aynaya bakıp kendi ülkende demokrasi ve temel hak yandaşı ol. ondan sonra git iran'a karışmaya hak gör.
    (bkz: ikiyüzlülük)

    kendi ülkesinde demokratik hakkını kullanıp oy verenlere yobaz, aptal, geri zekalı, dağdaki çoban, şeriatçi, fethullahçı gibi sıfatlar yükleyerek hakaret edenler, iran halkının haklarını ne çabuk benimsemişler.

    giyinmek, örtünmek, açılmak temel hak diyenler kendi ülkelerinde kapanmak isteyenlere nasıl davranıyorlar?
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük