Edouard Chavannes'in "Le Cycle turc des Douze Animaux 12 Hayvanlı Türk Takvimi adlı araştırmasında, Asya'da kullanılan 12 Hayvanlı takvim Türklere ait bir takvim sistemi olduğunu ve Çinlilerin bu takvimi Türklerden aldığını düşünerek "12 Hayvanlı Türk Takvimi" adı koymuştur.
Lakin günümüzde Hollywood olsun başka şeyler olsun bu da çin takvimi olarak gösteriliyor.
zamanında kullandığımız eski bir takvimdir. bu takvimde değişik hayvan isimleri vardır. bununla ilgili bilimsellikten uzak ama ilginç bir şey arıyorsanız kendi hayvanınızı bulabilirsiniz mesela. örneğin hesaba göre ben ejderha çıkıyorum. ejderhanın da takvimdeki diğer hayvanlar gibi bir takım özellikleri var. ejderin özelliği ise talih ve zenginlik.
hesaba gelirsek: miladi olan herhangi bir yıla (kendiniz için doğduğunuz yıla) 9 ekleyip çıkan sayıyı 12'ye böldüğünüzde kalan sayı, o yılın hangi hayvanın yılı olduğunu gösteriyor. aşağıda wikipedia'da hayvanlar ve yıllar daha ayrıntılı verilmiş. buradan da şöyle bitireyim, bu yıl koyun yılındaymışız. ilginç, bence yabana atmamak gerek.
Türklerin müslüman olmadan önce kullandıkları takvimdir. Güneş esas alınmıştır. 12 yıllık bir devirden ibarettir ve her yıl hayvan adı aylar ise sayı ile belirtilmiştir.
12 yılda bir devri daim yapılır.
Mısırlıların bulduğu takvimdir, 1yıl 365gün 5saattir binevi miladi takvimin temelini oluşturmuştur. Adından da anlaşıldığı gibi aylar hayvan isimleriyle anılmıştır.
--spoiler--
astroloji tarihini araştıran rus araştırmacı sofi tram semen türk astrolojisini gün ışığına çıkardı. karaçay türkü araştırmacı sofi tram - semen'in 'türk astrolojisi' kitabına göre eski nart-karaçayların astrolojisinde 36 burç var. buna göre, hun-karaçay türklerinin oluşturduğu astroloji, 12 değil, 36 burçtan oluşuyor.
türk astrolojisine göre burcunuz:
- toruk (21 mart-31 mart) i̇rade sahibi, gururlu, şerefli, iyi
yüreklidir. i̇yi bir yöneticidir.
Elin adamı zevkine göre mankenlerle dolu prelli takvimleri hazırlarken,
sen tut hayvanlarla dolu bir takvim hazırla.
12 Hayvanlı takvimi hazırlarken hiç mi Prelli'den kopya çekemedin.
Göçebeliğin gözü kör olsun.
Bizi düşürdüğü hallere bak.
Hayvanlardan kurtulamadık.
her ayın ne güzel bir ismi var. birinci ay veya ikinci ay gibi. her yıla niye isim veriyorsun ki? madem saymayı biliyorsun saysana lan yılları da? sanki aylar yıllara bölünmüş gibi ayları saymışlar ya. eski türkler baba adamlarmış bırak hacı. eve alıp kullanacağım bu takvimi.
orta asya'da bu takvime göre yorum yapan insanlar mevcuttur.
her yıl bir hayvanın ismini alır ve o yıl o hayvanın karakteristik özelliğini simgeler, geçmişten gelen tecrübelerle harmanlanarak o yıl hakkında yorumlar yapılır. iyidir, hoştur, ilginçtir.
ayrıca doğum yılına göre kişi hakkında da yorum yapılır.
takvim: https://galeri.uludagsozluk.com/r/56575/+ ]
ünlü fransız sinolog edouard chavannes'e göre, türklerden çinlilere geçen takvim. zira ilk dönem çin kültürü'nde bu türden hayvanlı süslemelere rastlamak mümkün olmadığı gibi; hayvanlara ve doğaya büyük bir erk bahşeden şamanizm'de bu türden nitelemelere sıkça rastlamak mümkündür.
12 yıllık dönemlere müçel ismi verilir. her dönem 12 hayvan adını taşıyan dilimlere bölünmüştür. bunlar; sıçgan (sıçan), ud (öküz), kaplan, tafışkan (tavşan), balık ya da lu (kertenkele), ılan (yılan), yunt (at), koy (koyun), beçin (maymun), tagut (tavuk), it (köpek), tonguz (domuz).
bildiğiniz çin takvimidir efendim, türklüğe zul gelmez merak edilmesine gerek yoktur zira türklerin kendilerine ait takvimi olmamıştır, olduysa da kullanmadıkları açıktır.