12 eylül 1980

entry538 galeri45 video3
    433.
  1. Rahmetli Kenan Evren'in saygı sevgi ve hürmetle amına koyayım...
    4 ...
  2. 432.
  3. darbe öncesi ülkenin durumunu hesaba katmadan olaya yaklaşmak son derece yanıltıcı ülkede terör var millet sokaklar şehirler sağcı solcu diye bölünmüş hergün onlarca cinayet siyaset çözüm bulamıyor meclis bir cumhurbaşkanı bile seçemiyor ordu ne yapsaydı seyirci mi kalsaydı bu olanlara en iyisini yapmış.
    2 ...
  4. 431.
  5. yetiştirdiği siyasal islamcıların pislikleriyle bugün bile sürmektedir.
    4 ...
  6. 430.
  7. Ne gercek sagcinin ne gercek solcunun savundugu, istedigi darbedir.

    Tamamen abd menseili darbedir.
    Allah bir daha bu ulkeye darbe yasatmasin.
    6 ...
  8. 429.
  9. 37. yıldönümü... bir ülkenin sonunum başlangıcı...
    2 ...
  10. 431.
  11. sadece sol görüş ve aydınlara yapılmış bir menfur olay.
    0 ...
  12. 430.
  13. 429.
  14. süleyman demirel, alparslan türkeş, necmettin erbakan ve bülent ecevit'in beklentileri doğrultusunda gerçekleşmiş darbenin tarihi, hatta bırakın bunları siyasi parti il başkanlarından dahi darbeyi saati saatine bildiklerini söyleyenler çıkmıştır. zaten darbeci kenan evreni emekli olacak iken ısrarla kara kuvvetleri komutanlığına yani dolaylı olarak genel kurmay başkanlığına getiren sağcıların babası süleyman demirel'in kendisidir.
    3 ...
  15. 428.
  16. Dünyada 'Öğretmenler Günü' 5 Ekim'dir. Peki, bizde neden 24 Kasım?

    Çünkü... Binlerce öğretmeni cezaevlerine gönderen, işkenceden geçiren, sürgün eden...

    Dönemin en etkili öğretmenler örgütü TÖB-DER’i kapatan 12 Eylül Rejimi alay eder gibi 24 Kasım'ı 1981 yılında 'Öğretmenler Günü' olarak ilan etmiş...

    Öğretmenler de kuzu kuzu askeri rejimin kendilerine uygun gördüğü tarihi, çekilen onca acıya rağmen kabullenmişler.

    Dün, Türkiye'de öğretmenlerin, Avrupalı meslektaşlarından iki yüz saat daha fazla çalışmalarına rağmen çok daha düşük ücretler aldıklarını vurgulayan OECD Raporu’nu okurken aklıma ilk bu geldi.

    Dünyada 5 Ekim'de kutlanan “Öğretmenler Günü”nü, askeri rejim komutuyla 24 Kasım’da kutlayan ve buna hiç bir demokratik tepki göstermeyen öğretmenin "maaşının" da yetersiz olması son derece normal.

    Demokratik bilinci olmayanın mesleki yeterliliği de...

    Bireysel gelişimi de çok tartışmalıdır çünkü.

    Toplumun en okumuş yazmışlarından ol, çocuk yetiştirmeye sıvan ama demokrasi konusunda dilsizmiş gibi davran.

    Böylesi bir 'robot portreye' kim, neden ve niçin para pul versin?

    Üstelik bu "robot portrenin" daha fazlasını hak ettiğini de kim iddia edecek?

    alıntıdır.
    4 ...
  17. 427.
  18. Ordunun yönetime el koyduğu askeri darbenin yapıldığı tarihtir.

    Kesinlikle trajiktir, bi daha olmasını asla istemeyiz.

    Ancak olaya ekonomik olarak bakıldığında; oy kaygısı gütmeyen bir hükümetin başta olması sebebiyle alınan radikal ekonomik kararlar, her ne kadar vatandaşın boğazını sıksa da, dibi gören enflasyonu düzeltmiş, hedeflenen büyüme rakamları tutturulmuş, gysih ve kbdmg artmış, ilerici hedeflerle kendinden sonra gelen hükümetin önünü açmıştır.
    1 ...
  19. 426.
  20. 36 yıl geçmiş. Demokrasi yolunda atılan tüm iyi niyetli adımlara karşın yerinde saydığımız süreç.
    12 eylül cuntacılarının yargılanması, çözüm süreçi, silahların susması, yasakların kalkması gibi umut verici adımlardan sonra muktedir devletlerin kürtleri kışkırtması sonuçu kandilin masayı devirmesi, darbe girişimi. Gelinen nokta belkide 12/09/1980 dan beri geri ve karanlık. Bildiğim tek şey bu ülkenin insanlarının çoğu yaşanılanları hak etmiyor.
    0 ...
  21. 425.
  22. Erdal EREN'in17 yasinda olmasına rağmen asildigi tarih.
    (bkz: insanlık Asildi)
    1 ...
  23. 424.
  24. Ülkücüler vardı hani, darağacında ölümü korkutan!
    Hatırladınız mı?
    UNUT-MAMAK.
    1 ...
  25. 423.
  26. Yasadığım en kara günlerden biri.
    Cem ersever'le aramda tatsız bir olay geçmiştir.
    1 ...
  27. 422.
  28. ülkenin boka batmasına sebep olmuş gün.
    0 ...
  29. 421.
  30. Ülkemiz için yarınlarımızın çalındığı okuyan araştıran sorgulayan bir neslin yokedildiği
    Kara bir gündür.

    Şuan ki gelinen noktada koyun olduk
    Güdülüyoruz hepsi bu.
    0 ...
  31. 420.
  32. halen kullandığımız anayasanın yazılmasına sebep olan, insanların ağır işkenceler gördüğü, asıldığı, devlet terörünün tavan yaptığı ve insanların siyasetten korkup apolitik bir nesil yetişmesine sebep olan türkiyemin yaşadığı karanlık bir dönemin ilk günüdür.

    15 temmuz darbesiyle karşılaştırılamaz.
    0 ...
  33. 420.
  34. Çocuktum. Tankların evimizin önünden geçişi...cemseler dolusu asker...belirsizlik vs. Demem o ki her türlü darbe kötüdür.
    Askeri sivil farketmez.
    0 ...
  35. 419.
  36. allahım neden gerizekalılık neden diye sordurtmuş tarih.

    bu kadar çomarın bu mecrada ne işi var? ya defolun gidin, defolun. defolun, çıldırtmayın, defolun.

    adam hala dışarı fırladık vatan kurtardık diyor. vay be kardeş, ben bile batman değilim. siz neymişsiniz.
    1 ...
  37. 418.
  38. 60 da sokağa çıkmadığı için pişman olan dedelerimiz fırladı ilk dışarı! Gönlünde vatan aşkı olan ölümden korkmaz, evet çıkmayanlar olurdu ve dediklerine bakılırsa onlardan birisi de sen olurdun!
    1 ...
  39. 417.
  40. ülkücüler ve devrimciler teker teker öldürüldü, hapse tıktırıldı.

    ama islamcı cenaha da hiç bir zeval gelmedi. bende islami muhtevalı bir insan olarak bu hep soru işaretidir bende. milli selamet kadrolarından ve gençlik örgütlerinden neden kimse alınmadı içeri?

    kenan evren "atatürk inkilaplarını korumak" demişti e sonradan anavatan partisine resmen alda at dedi yani. anavatan partiside atatürk'ü ilk kez sorgulayan ve doğuda terör ile barış tasarlayan ilk partidir. islami liberalizmle ilk kez bu dönemde tanıştık. milli selametin genç kadroları anavatan partisine geçiş yaptı çoğunlukla. turgut özalda darbeden önce milli selametçi idi darbe esnasında birşey oldu ona da değişti liberal bir tona büründü.

    siyaset böyle bişey işte... olan millete oldu.
    0 ...
  41. 416.
  42. 420.
  43. toplumsal muhalefetin yükseldiği dönem devletin paramiliter güçlerle bastıramadığı sokağı bastırmak için yapılmış darbenin tarihidir. ne yiğit insanları aldı götürdü bu kara tarih.
    0 ...
  44. 419.
  45. --spoiler--
    Şimdi 1980 darbesi sürecine giden yolu en detaycı bir şekilde incelememiz lazım. Olaya "ameriga yaptırdı ameriga","kenan evren irticayıi cemaatçileri destekledi","ülkücüleri astı ülkücüleri" diyerek bakarsanız hiç bir yere gidemezsiniz. Bu süreci her yönden ele alıcaz.
    Darbeye giden yol ilk olarak 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası başlıyor. Bu harekattan önce CHP genel başkanı Bülent Ecevit ABD'nin yasakladığı haşhaş ekimini sertbest bırakıyor. ABD ise ambargo kararı alıyor Türkiye'ye. Ardından gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı ise ABD'nin ambargo uygulamak için geçerli sebepleri arasına giriyor. Sadece ambargoyu ABD uygulasa iyi, çoğu Avrupa ülkeside ambargo uygulama yoluna gidiyor Türkiye'ye. Bunu yapanlarsa bizim NATO müttefiklerimiz(!).
    Hani büyüklerimiz derlerya biz un,şeker,yağ sırasında beklerdik. işte o beklemelere sebep olan hadise bu. Türkiye her yönden ekonomik olarak bir buhran yaşıyor ve bu durumu ne CHP genel başkanı nede Demirel düzeltebiliyor. Batı ise Türkiyenin ekonomisinin devlet tekelinden çıkıp "liberal" ekonomiye geçmesini ve ancak bu ekonomi programına geçildikten sonra ambargoların kaldırılacağını belirtiyor. Bunun ardından 1978'de Demirel, liberal ekonomiyi benimsiyor. Lakin hiç bir batı ülkesi Türkiye ambargolarını geri çekmiyor. Ekonomik olarak durum bu haldeydi.
    Siyasi olarak 1970'lerin başından beri ASALA adındaki Ermeni terör örgütü yurtdışındaki Türk diplomatlarını öldürüyor. 1979 yılına gelindiğinde ASALA tarafından öldürülen diplomatlarımızın sayısı 33'e çıkıyor. Ayrıca ne Demirel nede Ecevit bunu önleyebilcek önlemler almıyor.
    Güneydoğuya gelicek olursak PKK henüz yeni filizlenmekte. Tabi ozaman PKK değilde "apocular" diye adlandırılıyorlar. Nerdeyse devlet hakimiyeti yok güneydoğuda. PKK'nın ilerde Türkiye'nin başına dert olacağını anlıyan Kenan Evren paşa güneydoğuda düşük yoğunlu çatışma yani gerilla savaşına uygun tatbikatlar yaptırmaya başlıyor. Genelkurmay'ın tatbikatlar arşivini araştırıp 1975-1980 tarihleri arasında nekadar tatbikat yapıldığını bulabilirsiniz.
    Ülkücülere ve komünistlere gelicek olursak. Ülke sağcılar ve solcular olarak bölünmüş. Kurtarılmış bölgeler ilan ediliyor, öğrenciler arasında çatışmalar yaşanıyor, kan gövdeyi götürüyor.
    Türkiye'ye ise Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden inanılmaz derecede silah sokuluyor. Bu silahların büyük çoğunluğu bilindiği aksine Sovyet Rusya'dan değil, bizzat NATO tarafından sokuluyor. Sovyet Rusya Bulgaristan üzerinden, NATO Yunanistan üzerinden silah sevkiyatı yapıyor. Bütün bunlar olurken başımızda bir hükümet ve muhalefet lideri var.
    Türkiye işte böle bir durumdaydı. Hızla darbe yoluna sürükleniyordu. Bu gidişe ise ne cumhurbaşkanı engel olabiliyor nede siyasiler. Üstüne üstlük Maraş, Çorum ve 1 Mayıs Taksim olayları yaşanıyor.
    Devleti tanıyan yok. Devlet otoritesi yok. Yasaları umursayan yok. işte böle bir durumda 1979'da Türk Silahlı Kuvvetleri kuvvet komutanları "Bayrak Harekat Planı" ismini verdikleri askeri darbede yapacaklarını hazırlamaya başlıyorlar.
    --spoiler--
    0 ...
  46. 418.
  47. tarihimizin üzerinde öküz gibi oturan acı bir türkiye gerçeği.

    işte bir infografikte rakamlarla 12 eylülün acı bilançosu:

    http://bit.ly/1F6cQEp
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük